Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 14.03.2011.
14:51 >> 15:53h
Vestionline A

Nuklearni incident bezopasan po Srbiju

Posledice nuklearnog incidenta u Japanu neće se osetiti u Srbiji, ali će Institut za nuklearne nauke u Vinči, bez obzira na to, svakodnevno pratiti stanje u vazduhu u državi.

Prema rečima naučnog saradnika Instituta u Vinči Ilije Plećaša, ne treba očekivati da će radioaktivne čestice iz Japana stići do Srbije.

Eksplozija jednog od delova elektrane Fukušima
 

"Moguće je da ćemo otkriti neke tragove, kao što smo otkrili tragove indijskog testiranja nuklearne bombe pre 40 godina, ali nema opasnosti da će to uzrokovati povećanje nivoa radioaktivnosti u vazduhu u Srbiji", kazao je Plećaš.

Eksplozija u reaktorskim zgradama japanske nuklearne elektrane Fukušima je izaazvala vanredne mere u toj zemlji pogođenoj razornim zemljotresom, cunamijem i erupcijom vulkana.

"Eksplozije u nuklearnoj elektrani nisu posledica zemljotresa i uzdrmavanja elektrana već cunamija, koji je poplavio motore pumpi za hlađenje nuklearne elektrane", rekao je Plećaš.

On je odbacio mogućnost ponavljanja "černobiljskog scenarija", kada se u tom tada sovjetskom gradu 1986. godine desila nuklearna katastrofa čije su se posledice osetile širom Evrope, te i u Jugoslaviji.

"Sreća je što nuklearna elektrana u Fukušimi nema isti moderator od grafita kao

Srbi, napustite Tokio

 

Ambasada Srbije u Japanu obavestila je stotinak državljana Srbije da budu posebno oprezni zbog opasnosti od radijacije iz nuklearne elektrane Fukušima i da, ukoliko je to moguće, napuste Tokio i odu u bezbednije krajeve, izjavio je ataše srpske ambasade Vladimir Milić

 

Napominjući da su sličan apel uputile i druge strane ambasade u Tokiju, Milić je rekao da za sada nema organizovane evakuacije državljana Srbije iz Japana. Prema Milićevim rečima, situacija oko nuklearne elektrane Fukošima se menja iz sata u sat.

černobiljska, zbog čega u atmosferu nisu otišle radioaktivne čestice već para", objasnio je Plećaš i dodao da, uprkos tom incidentu, budućnost i dalje vidi kao "nuklearnu budućnost".

"Sigurno je da će događaj u Japanu usporiti 'renesansu' nuklearnih elektrana, ali i dalje smatram da je jedina budućnost - nuklearna budućnost", kazao je Plećaš.

Plećaš je dodao da u regionu od 400 kilometara od granica Srbije postoji 20 atomskih centrala.

"Slovacka, Češka, Mađarska, Bugarska, Rumunija...sve te zemlje poseduju nuklearne elektrane. Radioaktivne čestice bi iz Bugarske u slučaju kvara došle u Srbiju za 15 minuta", kazao je on.

Prema njegovim rečima, izgradnja nuklearne elektrane u Srbiji je nemoguća zbog visoke cene i moratorijuma na izgradnju nuklearki.

"Trebalo bi ukinuti moratorijum i školovati stručnjake koji bi znali kako da postupaju u situacijama izazvanim eventualnim kvarovima u nuklearnim elektranama. To je najmanje što možemo trenutno uraditi", ocenio je Plećaš.

Prokuplje šalje Japanu 10.000 dolara pomoći

Opština Prokuplje uputiće 10.000 dolara Vladi Japana kao humanitarnu pomoć za nastradale u zemljotresu i cunamiju, odlučili su odbornici na današnjoj sednici Skupštine opštine.

"Ovo je najmanje što možemo da učinimo za prijateljski narod Japana koji je zadesila jedna od najvećih prirodnih katastrofa današnjice", kazao je predsednik Opštine Prokuplje Milan Arsović.

Predsednik opštine je naveo da su Prokupčani zahvalni japanskoj vladi na velikoj novčanoj pomoći zahvaljujući kojoj su renovirane dve škole u Prokuplju. Takođe je podsetio da su Japanci poklonili prokupačkom Zdravstvenom centru najsavremenije sanitetsko vozilo sa aparatom za reanimaciju kao i mnoštvo drugih savremenih medicinskih aparata i pomagala.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.03.2011. 14:59
...ajdeeee....
Ponedeljak 14.03.2011. 23:05
Ми смо већ загађени, вероватно више него и сам Јапан ових дана...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online