Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 23.03.2011.
13:30 >> 16:52h
Vestionline A

''Rusija i Srbija vekovima prijatelji''

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, na početku razgovora u četiri oka sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom, da dve zemlje vezuju vekovni, prijateljski odnosi i najavio potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje. Putin je istakao da mu je drago što je posle 10 godina ponovo u Srbiji.

''Za nekoliko meseci potpisaćemo sporazum, što je kruna naših odnosa, ali toga ne bi bilo bez Vašeg doprinosa'', rekao je Tadić ruskom premijeru.

Poželevši dobrodošlicu Putinu u Beograd i Srbiju, Tadić je naglasio da je ovo zemlja velikog prijateljstva prema Rusiji i ruskom narodu. Predsednik Srbije istakao da su veze Srbije i Rusije istorijske i duhovne, da su zastave i jezici su slični, ali i da su dve zemlje postigle dogovor da grade odnose za budućnost na bazi obostranih interesa.

Putin je naglasio da mu je drago što je posle 10 godina ponovo u Beogradu i što će razgovarati o međusobnoj saradnji dve zemlje. On je istakao da je obim saradnje Rusije i Srbije u porastu. Razgovor dva državnika trajao je sat i 45 minuta, sat duže nego planirano, a sekretar za štampu premijera Rusije Dmitrij Peskov rekao je Tanjugu da su među temama bili i Kosovo i Libija.


Na pitanje da li su predsednik Tadić i premijer Putin konačno utvrdili sve detalje vezane za projekat gasovoda Južni tok, Peskov je odgovorio da je to "odavno učinjeno".


Na pitanje kako komentariše pisanje nekih medija da je projekat Južni tok u krizi, on je rekao da su to "samo glasine".


Putinov pres sekretar je takođe rekao da datum posete ruskog premijera Putinu nema nikakve veze sa sutrašnjom godišnjicom početka bombardovanja naše zemlje. Putin je istakao da je izjavio je da je zadovoljan kako teku razgovori u Beogradu po prioritetnim tačkama saradnje dve zemlje - energetici, saobraćaju i ekologiji.

Putinu orden Svetog Save

 

 

Patrijarh srpski gospodin Irinej (Gavrilović) uručiće danas premijeru Rusije Vladimiru Vladimiroviču Putinu Orden Svetog Save prvog stepena u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu. Najviše odličje Srpske pravoslavne crkve premijeru Rusije biće uručeno u prisustvu članova Svetog arhijerejskog sinoda i brojnih srpskih crkvenih visokodostojnika, saznaju "Vesti" u okruženju patrijrha Irineja.

 

Poglavar SPC sa svitom stiže u Hram Svetog Save u 17 časova i 15 minuta, a Putinov dolazak očekuje se u 17,50 sati.

Potom su Putin i Tadić razgovor nastavili sa članovima delegacija dve zemlje, a srpsku delegaciju predvodio je premijer Srbije Mirko Cvetković.

Cvetković je kazao da današnja Putinova poseta učvršćuje političke veze dve zemlje i doprinosi unapređenju saradnje.

"Ovu posetu smatram još jednom potvrdom tradicionalnog prijateljstva Srbije i Rusije i bliskosti srpkog i ruskog naroda. Uveren sam da poseta učvršćuje naše političke veze i da će unaprediti našu ekonomsku saradnju. Saradnja Srbije i Rusije je već trasirana sporazumima, a cilj ovog sastanka je da odemo dalje, definišemo nove pravce saradnje", rekao je Cvetković.

Potpisana tri međudržavna sporazuma


U prisustvu premijera Srbije i Rusije, Mirka Cvetkovića i Vladimira Putina, u Beogradu su danas potpisani sporazumi o saradnji Srbije i Rusije u oblasti turizma, naučnoj saradnji i drumskom saobraćaju, kao i sporazum o saradnji grada Beograda i ruske elektroenergetske kompanije OADinter rao.


Sporazum o saradnji grada Beograda i ruske elektroenergetske kompanije OADinter rao potpisali su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i Boris Kovaljčuk predsednik kompanije OADinter rao.


Sporazum o saradnji i jačanju turizma potpisali su ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i pomoćnik ministra sporta, turizma i politike za omladinu Nadežda Nazina, dok su sporazume o o naučno-tehničkoj saradnji potpisali Žarko Obradović ministar prosvete i Aleksej Honomarjov zamenik ministra obrazovanja.


Potpisan je i sporazum o saradnji o drumskom saobraćaju, a potpisali su ga Milutin Mrkonjić ministar infrastrukture i energetike i Igor Levitin ministar transporta.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.03.2011. 13:49
Nadam se da ce Putin u "cetiri" oka biti direktan i reci "ovome" da da ostavku!!!
Sreda 23.03.2011. 14:43
Za nekoliko meseci potpisaćemo sporazum, što je kruna naših odnosa................Sto ne sada Tadicu,.nije dobar cas ili ?t Tebi je voda u usima, ne smes od Evrope, a hteo bi.
Sreda 23.03.2011. 14:51
Putin se smeška jer zna da Tadić isti strateški ugovor potpisuje sa Sarkozijem jer nas za Francusku vezuje isto tako veliko prijateljstvo. Jeo je i Putin specijalitet od belih bubrega na žaru i zna razliku između dve vrste bubrega. Kako bre nisu svesni da Rusi znaju SVE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online