Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 23.03.2011.
17:03 >> 17:53h
Vestionline A

''Rusiji ne smeta da Srbija uđe u EU''

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio danas veoma uspešnim razgovore sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom, imajući u vidu mogućnost otvaranja novih perspektiva u čitavom nizu pitanja.

''Imamo najviši mogući stepen saglasnosti u pitanjima međunarodne politike, a izuzetno je značaj doprinos Rusije u očuvanju suvereniteta i integriteta Srbije na Kosovu i Metohiji u SB i UN, čemu je suštinski doprinos dao Putin'', rekao je Tadić posle razgovora sa ruskim premijerom, koji je došao u zvaničnu posetu Beogradu.

Putin je kazao da Rusiju ne zabrinjava težnja Srbije da postane članica Evropske unije, a Tadić je napomenuo da je srpskoj državi cilj da uđe u EU.

"Pažljvo ćemo pratii i zajedno raditi da evropska integracija ne bi izazvala štetu po rusko-srpske odnose'', rekao je Putin.

Tadić je istakao da je "strateško opredeljenje Srbije da bude članica Evropske unije" i istovremeno ima "strateški interes vezano za saradnju sa Rusijom, uključujući i energetiku".

"Ne vidim mogućnost da EU reši energetske potrebe bez partnerstva sa Rusijom",

Srpski interesi su i ruski interesi

''Sve što ide u korist Srbije odgovara interesima Rusije'', rekao je danas ruski premijer Vladimir Putin odgovarajući na novinarsko pitanje kako se oseća kao počasni građanin Kosmeta.

"Razumem političku pozadinu tog pitanja. Ako nešto ide na korist Srbije to odgovara interesima Ruske federacije", rekao je Putin.

rekao je Tadić i izrazio uverenje da će i "Srbija biti deo tog aranžmana".
 

Tadić je dodao da je otvorio pitanje podrške inicijativi Srbije u Savetu bezbednosti UN da nezavisni tužilac ispita navode iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji.

"To je potrebno kako bi se utvrdili svi izvršioci, kako bi bili procesuirani i kako bi otvorili prostor za pomirenje u regionu", rekao je Tadić.

On je objasnio da se Srbija zalaže za sveobuhvatnu i korenitu istragu Martijevih, kao i slučajeve svih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije.

Zaštititi civilno stanovništvo

 

Putin i Tadić izneli su gotovo identična stanovišta o situaciji u Libiji, izrazivši zabrinutost zbog stradanja civila.


Oni su se, odgovarajući na pitanja novinara, založili za zaštitu civilnog stanovništva i odbili da porede situaciju u Libiji sa NATO bombardovanjem Jugoslavije 1999.

Putin je podržao dijalog Beograda i Prištine i obećao rusku podršku Srbiji za uspešan završetak tog procesa.

"Podržaćemo taj proces i daćemo sve od sebe da srpsko rukovodstvo uspešno završi taj proces", rekao je Putin

Povodom početka dijaloga Beograda i Prištine, Putin je kazao da je "suvereni izbor samog srpskog naroda kako da vodi poslove unutar zemlje".

"Svaki razgovor je bolji nego sukob. Zato to pozdravljamo", kazao je ruski premijer.

Putin je istakao da je Rusija "bila i da će ostati saveznik Srbije" po pitanju Kosmeta i da Moskva u tom stavu polazi od Rezolucije 1244 UN.


Komentarišući pitanje o izgradnji projekta ''Južni tok'', Tadić je kazao da je dobio garancije da će on biti realizovan kako je planirano.

Rusija je naš veliki prijatelj

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, u razgovoru sa premijerom Rusije Vladimorom Putinom, da odnosi Srbije i Rusije predstavljaju primer odnosa dve prijateljske zemlje i zahvalila Moskvi na principijelnom stavu u pogledu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Putin i Slavica Đukić Dejanović
 


Ona je naglasila da su odnosi Rusije i Srbije prijateljski na političkom, ekonomskom, kulturnom, bezbednosnom i drugim poljima i da je reč o dve zemlje koje jedna drugu uvažavaju, poštuju i smatraju za partnera, bez obzira na veličinu ili ekonomsku, vojnu i drugu moć.


"Rusija je velika zemlja, ne samo po prostranstvu ili broju stanovnika, već i po kulturnom nasleđu, istoriji, velikanima koje je dala čovečanstvu, ali i po značajnom udelu u naporima koje ulaže za poštovanje međunarodnog prava, pravnog i bezbednosnog poretka ustanovljenog Poveljom Ujedinjenih nacija (UN)", istakla je Dejanović. 

POVEZANE VESTI

Sreda 23.03.2011. 18:18
Bravo za fotografiju, tako je Vladimire, smej se na isti nacin kao u Istocnoj Nemackoj sa onima iz STAZI za koje si znao da im je kraj blizu. Licno si video pro srpskog Tadica u okruzenju "mracnih snaga 90-tih kojima JA necu dozvoliti da se vrate". Sta mislis onako kao sef KGB koliko bi dobili u Rusiji za izdaju drzavnih i nacionalnih interesa. Srecno putuj Putine, hvala na poseti na povratku sa Brda kod Kranja i nas ne cekaj, mi smo iz filma "Bice skoro propast sveta".
Sreda 23.03.2011. 18:16
mislim da je posle ovoga i najvecim idealistima jasno da ni od koga ne treba da ocekujemo nista, da sami treba da se izborimo za svoju buducnost, da mi treba da odlucimo u kom pravcu cemo ici, da li cemo biti suverena drzava ili neciji vazal, a prvi koraktreba da bude smena lopovske bagre na vlasti i to ne moze da uradi niko osim nas samih, a posle toga use i u svoje kljuse jer pomoc ni od koga dobiti necemo, jer svi ti nasi "prijatelji" EU ili Rusija imaju samo jedan interes bilo gde u svetu, licni ekonomski
Sreda 23.03.2011. 17:45
Decki, sta ti radis ovdje? Zar nisi na prosvjedima?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online