Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 23.03.2011.
19:21
Vestionline A

Poslanici: Rusija protiv ulaska Srbije u NATO

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je ruski premijer Vladimir Putin srpskim parlamentarcima preneo da Rusija smatra da će Srbija kao član EU biti najbolja veza između Rusije i EU, kao i da je Rusija protiv proširenja granica NATO.

Posle sastanka predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović i šefova svih poslaničkih grupa sa Putinom, Nikolić je preneo da im je Putin rekao da će Rusija voditi računa o svojoj bezbednosti, kao i da je protiv proširenja granica NATO.
 

Putin je srpskim parlamentarcima, prema rečima šefa SNS, otvoreno govorio o ekonomskoj saradnji i da Rusija misli da bi Srbija kao član EU bila najbolja veza između EU i Rusije.
 

“Putin je rekao i da mi sami biramo svoj put, ali da će Rusija uvek otvoreno da nam kaže šta misli o tome”, rekao je Nikolić i dodao da je ruskom premijeru preneo da SNS želi da Srbija uđe u EU, ali ne i u NATO.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je ruski premijer Vladimnir Putin izneo stav da Rusija nema ništa protiv ulaska Srbije u EU, ali da je protivno njenom interesu ulazak Srbije u NATO.


Jovanović je rekao da je sastanak bio otvoren i da je “jedan od retkih sastanaka na kojem se mogao videti sagovornik koji jasno zna šta hoće i šta je interes njegove zemlje”. 

On je rekao da po pitanju eventualnog ulaska Srbije u NATO Putin nije iznosio nikakve pretnje, ali da je izneo “kristalno jasan stav” i da bi ulazak Srbije u NATO bio protiv interesa Rusije.

 Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da je ruski premijer Vladimir Putin u razgovoru sa šefovima poslaničkih klubova rekao da je na srpskom narodu da odluči o eventualnom ulasku u NATO, ali da je to apsolutno protiv interesa Rusije.

Aligrudić je rekao da ih je Putin obavestio da bi svaka instalacija vojnog naoružanja NATO u Srbiji zahtevala odgovor Rusije usmeravanjem svojih vojnih kapaciteta u Srbiju.

Dinkić predložio da Rusija bude suvlasnik Fijata

 

 Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da je ruskom premijeru Vladimiru Putinu predložio da se saradnja Srbije i Rusije proširi i na automobilsku industriju i da Rusija preko neke svoje firme bude suvlasnik kompanije “Fiat automobili Srbija”.
 

“Predložio sam da njihova vlada odobri kontigent za izvoz automobila na njihovo tržište, a mi bismo njima odobrili recipročni kontigent, a takođe zauzvrat bih predložio vladi i Fijatu da Ruska federacija, preko neke svoje kompanije, bude suvlasnik Fijata i učestvuje u profitu od izvoza automobila”, rekao je Dinkić.
 

On je rekao da bi od toga korist imala i Srbija i Rusija i kompanija “Fijat automobili Srbija”, jer bi se sa dodatnih 100.000 automobila, koliko bi se proizvelo, otvorila nova radna mesta, porastao izvoz Srbije, a ruska strana sa profitom zadovoljila sopstveni interes.

Šef poslaničkog kluba DSS-a je kazao da je ruskom premijeru preneo stav Srbije o vojnoj neutralnosti i da je predložio da ruska Duma prihvati rezoluciju kojom će konstatovati tu neutralnost.
 

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da je ruski premijer Vladimir Putin preneo poslanicima da Srbija ima pravo da odluči kojim će putem ići, ali da će Rusija, ukoliko Srbija bude ušla u NATO pakt i bude u njoj razmešten raketni štit, biti prisiljena da svoje potencijale usmeri na teritoriju Srbije.

Todorović je dodao da to treba da znaju građani Srbije kako ne bi dozvolili da ih iko ubedi da treba ući u NATO.

"Rusija poštuje suverenitet Srbije"

 

Šefica poslaničkog ZES-a Nada Kolundžija kaže da je premijer Rusije predočio argumente koji pokazuju da Srbija svojim angažmanom u projektu Južni tok stiče ogromno preimućstvo.
 

"Putin je naglasio da je u njihovom interesu da se taj projekat završi", navela je Kolundžija, dodavši da ima prostora za dalje jačcanje ekonomske saradnje između Srbije i Rusije.
 

Ona je rekla da je Putin govorio i o Kosovu i Metohiji, i da ih je obavestio da Moskva poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da će ostati dosledna u poštovanju te rezolucije.
 

Kolundžija je ispričala da je ruski premijer na početku sastanka sa šefovima poslaničkih grupa primetio:"Kad bismo u Dumi imali ovoliko partija ništa ne bismo uradili".
 

Ružić:Južni tok obostrani interes

 

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić kaže da je realizacija projekta Južni tok i gasno-naftnog aranžmana obostrani interes Srbije i Rusije.


Ružić je rekao da je predsedniku ruske vlade preneo da su realizacija gasno-naftnog arnžmana i početak realizacije projekta Južni tok bili svojevrsna afirmacija onoga što je i sam putin rekao a to je da je reč o obostranom interesu.
 

Ružić je preneo da je Putin podsetio da je njegova zemlja dala 200 miliona doalra za pomoć srpskom budžetu kao urgentnu pomoć za saniranje negativnih efekata ekonomske krize što može biti dopunjeno sa dodatnih 800 miliona dinara ukoliko Srbija ponudi kvalitetne projekte.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.03.2011. 19:41
Zao mi jadnog Bokija12, sta ce reci sutra gazdama sa zapada.
Sreda 23.03.2011. 19:25
pored svih "genijalaca" jos jedanput mladja kradja je najkreativniji sa "Dinkić predložio da Rusija bude suvlasnik Fijata" hahahah...Rusi su oziveli svoju privredu BAS zbog "strateskih partenrstava" ovog tipa hahaha
Sreda 23.03.2011. 20:40
"Kolundžija je ispričala da je ruski premijer na početku sastanka sa šefovima poslaničkih grupa primetio:"Kad bismo u Dumi imali ovoliko partija ništa ne bismo uradili". " Па шта сте ви урадили!!!??? Упропастили сте нам земљу начисто!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online