Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 26.03.2011.
09:52
Beta A

Putin došao u Srbiju sa "oprobanim receptom"

Premijer Rusije Vladimir Putin došao je u Beograd sa ciljem produbljivanja i proširivanja saradnje Rusije i Srbije, a to je povećanje investicija "korišćenjem moći", ocenio je stručnjak za Rusiju i zemlje bivšeg SSSR u Centru za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) Žarko Petrović.

Putin je povrdio ono što su srpske vlasti žele da čuju od njega, a stav prema ulasku Srbije u NATO ostao nepromenjen
 


Sumirajući rezultate Putinove posete, Petrović je za ageciju Beta rekao da je ta poseta "donela veoma malo iznenađenja" jer je ruski premijer potvrdio ono što najviše interesuje srpsku stranu - investicije za energetiku ali i podršku za Kosovo, dok stavovi prema ulasku Srbije u EU i NATO nisu novi.

"Krenuo je u jednu medijsku kampanju, pristup koji je fokusiran na poboljšanje imidža Rusije u Srbiji, doneo je nekoliko konkretnih predloga, potvrdio je stav Rusije oko Kosova i potvrdio je ono što najviše interesuje srpsku stranu - investicije za energetiku", kazao je Petrović.

Petrović je ocenio da ni izjava Putina da se Rusija ne protivi ulasku Srbije u Evropsku uniju, nije ništa novo, podsetivši da je to stav koji je izneo i ruski predsednik Dmitrij Medvedev prilikom posete Beogradu 2009. godine.

"Međutim, neprotivljenje ulasku Srbije u EU nije isto što i podrška. Neprotivljenje znači da će Rusija pažljivo pratiti pravni aspekt ulaska Srbije u EU što znači i njene pravne obaveze" koje će iz toga proisteći i "što će se svakako odraziti na bilateralne
ugovore koje Srbija ima sa Rusijom", rekao je on.

Petrović podseća i da Rusija ima doslednu politiku da Srbija ne treba da ulazi u NATO, ali i ukazuje da je političkim elitama obe zemlje jasno da odluka o tome zavisi od Beograda.

"Protivljenje ulasku Srbije u NATO je dosledna ruska politika i to je nešto što će ostati tako sve dok Srbija ne bude odlučila šta sama želi da uradi", kazao je on.

Petrović ocenjuje da bi to moglo da izazove "određene negativne posledice u odnosima sa Rusijom", ali i podseća da Rusija ima "snažne i čvrste odnose sa mnogim zemljama NATO".
 

POVEZANE VESTI

Subota 26.03.2011. 11:31
Prazne priče kao i kredit za revitalizaciju železnice. Navratio na povratku iz Slovenije da pozdravi "delije" i bajkere pa popričao koju i sa vlastima. Jel ima neko ko veruje da će Rusija da mrdne malim prstom kada ista ova vlast bude ćutala kada banda iz Bondstila uđe na sever da zaštiti "uvođenje reda". Kao da je Putin neobavešten o rezoluciji od 9 septembra 2010 i rezoluciji od 19 januara. Niko da zucne šta bi sa cenom gasa i koliko će da poskupi od 1 aprila. Vlast se frlja milijardama, a nama mnogo i kada poskupi kubik za 5 centi.
Subota 26.03.2011. 16:30
Sto je mudar ovaj Petrovic... ljubi ga NATO. Nije odluka na Beogradu vec na narodu! Za ulazak u NATO mora samo referendum da odluci a ne kojekavaki politicari koji su izgubili svaki moguci kredibiliet u narodu. Zna se kako ce proci taj predlog na referendumu... odbice ga narod velikom vecinom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online