Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 27.03.2011.
15:41
M. Milosavljević - Vesti A

Tužićemo NATO zbog epidemije kancera

Mila Alečković-Nikolić je kao predsednica pokreta "Žene stvaraoci - savest Srbije" (ŽENES) pokrenula kampanju prikupljanja medicinske dokumentacije svih građana Srbije koji su posle NATO bombardovanja 1999. oboleli od karcinoma. "Naš cilj je podnošenje tužbe protiv NATO alijanse i naknada štete svima koji se bore protiv ove opake bolesti, kao i porodicama čiji su članovi u poslednjoj deceniji preminuli od različitih vrsta kancera. Odlučili smo da okupimo žrtve i pomognemo im da ostvare prava koja im pripadaju," kaže Alečković-Nikolić.

Mila Alečković-Nikolić

"Dobili smo podršku kubanske ambasadorke u Beogradu, kao i udruženja i pojedinaca iz Kanade, Venecuele i Rusije.

U pravnu borbu protiv NATO uključiće se trojica advokata iz Srbije, a i nekoliko advokata iz Francuske se prijavilo da besplatno zastupaju sve oštećene," dodaje ona.

Kakav je odziv?


- Svakodnevno nam se javljaju ljudi, podaci o njihovoj bolesti su potpuno zaštićeni. Niko ne treba da strahuje da će njegova medicinska dokumentacija biti dostupna javnosti.

Kada budem prikupili dovoljan broj tužbi, obratićemo se Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Potom sledi duga borba advokata...
 

Objavili ste 40 knjiga. Evropskim korenima ste se bavili u knjizi "Ko to priča o Evropi", a srpskim u delu "O domu i iskonu".


- U prvoj knjizi sam pisala o velikim evropskim duhovima, nisu me zanimali političari i činovnici. Knjiga "O domu i iskonu" predstavlja skup antropoloških eseja. Bavila sam se pojmovima straha, kukavičluka, hrabrosti, ulizištva, potkazivanja...
 

Rusi imaju poslovicu "Stid je osećaj koji će spasti čovečanstvo". Smatrate da nedostatak stida kod čoveka uzrokuje brojne patološke procese?


- Psihopate ne znaju šta je sramota. Ko oseća stid, ima i sposobnost da se pokaje. Mi koji se bavimo dijagnostikom i terapijom uvek se bavimo arhetipovima. Prošlost je veoma važna, jer bez nje nema identiteta, ako nije osvešćena i obrađena, pretvara se u bolest. Ništa ne sme da bude potisnuto. Ako zatvorite čudovište u sebi, ono će probiti zidove i izaći baš kada ne treba.
 

To se odnosi i na našu istoriju?


- Srpska istorija je veoma komplikovana i teška. Ne možemo da glorifikujemo bolesne momente, ali, moramo da ih dobro upoznamo i analiziramo kako ne bismo ponavljali iste greške..

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.03.2011. 21:38
Bravo Gospodjo Aleckovic,bar neko da se usudi da kaze i pokrene nesto proziv ZLOCINACKE NATO ALIJANSE,pa makar to bile i mi zene,kad muskarci nece!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nedelja 27.03.2011. 15:56
Hoce li se zene u crno prikljuciti,Biserko, Kandicka,i ostale nevladine organizacije da potpomognu,ili ce optuziti podnosioce tuzbe da su remetilacki faktor u Srbiji,jer neopravdano tuze milosrdni Nato
Nedelja 27.03.2011. 21:17
Иако ће се све завршити неуспешно, најзад имам прилике да прочитам лепу вест...хвала вам на овако лепом подизању мог расположења.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online