Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 01.04.2011.
14:25
Vestionline, RTS A

Tadić, Kosor i Pahor obnavljaju ''jugoslovenstvo''

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, u Smederevu, usvojili zajedničku izjavu kojom promovišu razvoj zajedničke ekonomske saradnje i potvrđuju dobre odnose.

U vili "Zlatni breg" nadomak Smedereva sastali su se predsednik Srbije Boris Tadić i predsednici Vlada Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor. Predsednik Tadić i premijeri Kosor i Pahor usvojili su zajedničku izjavu kojom, potvrđujući dobre odnose tri dražve i naroda, žele da promovišu razvoj zajedničke ekonomske saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima.


"Naše zemlje imaju zajednički cilj da se promoviše bliža saradnja između privrednih subjekata, udruženja i agencija odgovornih za ekonomsku saradnju sa inostranstvom o mogućoj zajedničkoj zastupljenosti i aktivnostima na trećim tržištima, uzimajući u obzir zajednički interes i iskustva naših država", stoji u zajedničkoj izjavi, koja, kako je naglašeno, obezbeđuje politički okvir saradnje.


Tri zemlje planiraju da rade zajedno na pronalaženju mogućnosti za saradnju na trećim tržištima, pre svega, u oblasti građevinske, odbrambene, automobilske, drvne i prehrambene industrije, kao i u oblastima transporta i komunikacija.


"Naše zemlje planiraju da zajedno rade na identifikovanju mogućnosti za saradnju na određenim trećim tržištima, kao i privrednog sektora i konkretnih projekata od obostranog interesa", stoji u zajedničkoj izjavi.


Drugi sastanak trilaterale


Današnji susret je drugi trojni sastanak Tadića, Kosorove i Pahora, pošto su se na prvom, pre godinu dana u Ptuju, dogovorili da je to najdelotvorniji način rešavanja pitanja važnih za tri zemlje. Očekuje se da u centru pažnje bude ekonomska saradnja.
Slovenački premijer je najavio trojni sastanak kao razgovor van institucionalnih okvira.
 

Kako je Slovenija već u Evropskoj uniji, Hrvatska na samom pragu, a Srbija ove godine očekuje da postane kandidat za člana, tri zemlje razmenjuju iskustva na evropskom putu.


U Briselu, inače, slovenačku vladu i smatraju za most ka Balkanu. Sve tri strane su za jačanje ekonomske saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima, tako da se očekuje da u Smederevu analiziraju šta je učinjeno od prvog trojnog sastanka u Ptuju, pre godinu dana.


Tri zemlje su, na primer, u međuvremenu osnovale zajedničko železničko preduzeće kako bi pojednostavile granične procedure i ubrzale promet vozova, a srpski i hrvatski građevinari, takođe, su zaključili da bi udruženi lakše dolazili do poslova. Gradonačelnik Smedereva Predrag Umićević rekao je da se nada da će sve proći u najboljem redu, jer Smederevo ima šta da pokaže.


"Smederevo ima iskustva, kao što se moglo videti prošle nedelje kada su u Smederevu bili ambasadori Evropske unije na čelu sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Vensanom Dežerom", rekao je Umićević.

POVEZANE VESTI

Petak 01.04.2011. 17:38
ponovo Bratstvo i Jedinstvo??? videli smo kako je to dobro funkcionisalo. Ove ''simpatizere'' EU i Nato sto dalje od Srbije............!!!!
Petak 01.04.2011. 21:30
UMRO je drug tito !
Petak 01.04.2011. 20:24
srbija se nije ni odvajala od jugoslavije, i jugoslovenstva, i svoje jugoslovenske propasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online