Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.04.2011.
14:51
Srna A

Orden Carice Milice SPC za Dianu Budisavljević

Sinod Srpske pravoslavne crkve posthumno je odlikovao ordenom "Carica Milica" Dianu Budisavljević koja je iz logora Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu spasila 12.000 srpske dece.

Srpski Šindler: Diana Budisavljević

 Budisavljevićeva, koja je prva dobitnica ove nagrade, tokom Drugog svetskog rata odlazila je iz Zagreba u Jasenovac i ostale logore NDH i odatle je od sigurne smrti spasavala mahom srpsku decu.

Orden "srpskom Šindleru" dodeljen je na predlog mitropolita Amfilohija na osnovu elaborata "Diana Budisavljević i njena akcija spasavanja srpske dece u NDH 1941-1945. godine", koju je izradio Odbor za Jasenovac u saradnji sa Muzejom žrtava genocida iz Beograda, prenosi list "Danas".

Budisavljevićeva je od 1941. do 1945. godine uspela spasiti 15.536 devojčica i dečaka, ali za njih 3.200 nije bilo spasa, jer su umrli posle godina i meseci provedenih u logorima.

Diana je sama ulazila u logore, čak i u Jasenovac, koji je kao logor smrti potpuno bio zatvoren, čak i za Nemce. Njen rad je naglo prekinut po oslobođenju Zagreba i to kada je trebalo da krene po zbrinutu decu koja su onda mogla da se vrate u prave porodice, ako su ih imali.

Diana i sestre iz crvenog krsta popisuju decu u Jasenovcu
Dokumentaciju joj je oduzela policija i predala je Ministarstvu socijalnog staranja FNRJ, koje je na kraju proces pronalaska dece obavio delimično i traljavo. Tako su na stotine dečaka i devojčica ostali bez stvarnog identiteta.

Za razliku od "pravednika među narodima" poput nemačkog industrijalca Oskara Šindlera, koji je od Holokausta sačuvao 1.200 Jevreja u Češkoj i Poljskoj ili socijalne radnice Irene Sendler koja je iz užasa varšavskog geta izvukla 2.500 jevrejskih mališana, za Dianu Budisavljević je dugo posle Drugog svetskog rata malo ko znao.

Diana popisuje decu izvućenu iz logora. Vlasti FNRJ su joj oduzele i decu i spiskove tako da mnoga od njih nikada nisu našla prave porodice

"Delo Diane Budisavljević je, bez dileme, jedno od najvećih humanitarnih akcija tokom Drugog svetskog rata, koje je, nažalost, i u našoj i u svetskoj javnosti ostalo nepoznato", piše u radu o ovoj ženi doktor Milan Koljanin iz Instituta za savremenu istoriju Srbije.

Diana sa mužem 1976. godine

Njena unuka Silvija Sabo objavila je 2003. godine u Zagrebu "Dnevnik Diane Budisavljević 1941-1945", 388 prevednih zapisa sa nemačkog iz kojih je bilo moguće rekonstruisati njen nesebični i mučni rad. Od tada počinje i značajnije istoriografsko interesovanje za podvige ove žene.

Dianin život uskoro će možda biti zabeležen na filmu, koji bi trebalo da snima producent i glumac Tihomir Stanić. On već duže vreme razvija filmsku priču "Deca bez imena". Snimanje počinje 28. maja sledeće godine, na dan kada su 1945. nove komunističke vlasti Diani oduzele kartoteku u kojoj je popisala oko 12.000 spasene srpske dece.

Diana Budisavljević, rođena Austrijanka, bila je udata za Srbina iz Like Julija Budisavljevića.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.04.2011. 16:05
Iskoristena zena. Mozda nije ni znala sta radi i da ce djeca, o kojoj vodi evidenciju, biti pokatolicena. Ali vjerovati da ce djeca biti vracena roditeljima poslije rata je vise nego naivno. Zasto su ta djeca oteta od tih istih roditelja?? Da ih vrate poslije rata? Ma daj...."pokrsti ili ubij"... poznata hrvatsko-ustaska parola!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online