Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 09.04.2011.
08:43
Alo A

Srbija kupuje Putinovog lovca

Srpska armija planira da potroši tri milijarde dolara na kupovinu ruskih lovaca četvrte generacije: MIG-29M i “suhoj-30”, preneo je “Glas Rusije”. Prema pisanju tog moskovskog medija, u opticaju je i nabavka dva diviziona protivraketnog kompleksa S-300 ili varijante S-400, kao i novih radara.

Kupovina savremenih aviona bila bi finansirana ruskim kreditom
 

Kupovina najsavremenijeg naoružanja bila bi finansirana parama od ruskog kredita, koji je pominjan pri nedavnoj poseti premijera Vladimira Putina našoj zemlji. Zanimljivo je da je i sam ruski premijer isprobao “suhoj”, koji se u Rusiji sada “od milja” naziva i “Putinov lovac”.

Iako su nakon ove informacije iz srpskog Ministarstva odbrane demantovali da je postignut zvanični dogovor, ovo je prvi put da su do javnosti, i to ruske, došli detalji o planovima za kupovinu.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da bi se oslanjanjem na ruski kredit rešio finansijski problem nabavke, koji je i najkritičniji.
 

- Srbija je još pretprošle godine uputila zahtev vodećim svetskim proizvođačima naoružanja da nam dostave svoje ponude. One su poslate i Rusiji, ali i zapadu, a odluka, koliko mi je poznato, još nije doneta. Tako smo se i kod Pentagona raspitivali za F-16, u Kini za JF-17... Međutim, u opticaju su i drugi lovci, ali je novi momenat da je pomenut ruski kredit. Taj scenario je i najrealističniji, ali strateško vezivanje za jednog partnera nije uvek i najbolje. Treba proceniti svako sredstvo ponaosob, uraditi ozbiljnu stručnu ekspertizu, učiti na tuđim greškama i na kraju sve uskladiti sa političkim i ekonomskim aspektima. Ekonomski mir na kraju se uvek pokaže i kao najvažniji - objašnjava Radić.

Strani eksperti ovaj vid saradnje dve zemlje tumače kao još jednu “potvrdu stabilno dobrih partnerskih odnosa između Srbije i Rusije”.

- Odluka Srbije pokazuje želju da se ojačaju veze sa Moskvom u svim pravcima - protumačio je za ruske kolege ekspert za Balkan Georgij Engeljgardt.

Ipak, oni ocenjuju da bi ovakvo vojno povezivanje sa Rusijom moglo negativno da utiče na zbližavanje Srbije s NATO.

“U NATO se sa izvesnom sumnjom odnose prema pokušajima pojedinih zemalja da kupuju oružje van alijanse, naročito u Rusiji”, piše “Glas Rusije”, a prenosi “Vostok”.

- Ne treba zaboraviti da ruske investicije igraju važnu ulogu u srpskoj ekonomiji u celini - navela je Jelena Guskova, šef Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku RAN.

Iz srpskog Ministarstva odbrane juče zbog službenog puta ministra u Francusku nije bilo moguće dobiti reakciju na informacije u ruskim glasilima, ali su najavili odgovore za sledeću nedelju.

POVEZANE VESTI

Subota 09.04.2011. 09:24
Ako već troše pare bar neka ih utroše pametno. Drugo kad Rusi daju kredit uvek hoće da znaju gde će te pare da se potroše, a ne da završe u privatnim džepovima.
Subota 09.04.2011. 11:23
Iz vasih usta u bozije usi !!!!!!!
Subota 09.04.2011. 11:43
Ovo se u zapadnoj štampi zove "plaćena vest" kao intervju Tadića za Figaro. Pisanje o naoružavanju Srbije od strane Rusije treba sada da naše evropske partnere privoli da nas što pre prime u svoj zagrljaj " da Srbija ne bi kupila oružje od Rusa". Ko je taj majčin sin da digne kredit 3 milijarde kredita za nešto što nam ne treba. Ono što nam treba tenkove i haubice smo prodali u staro gvožđe, a sada nam fali "Putinov lovac ". Idi begaj bre, daj da vidimo šta će da bude kada posle gasa poskupi struja, pa onda opet lebac i sve ostalo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online