Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 10.04.2011.
15:12 >> 19:36h
Fonet A

Tuča za japanske trešnje u Beogradu!

Podela sadnica trešnje, koju je Grad Beograd danas organizovao u znak solidarnosti sa narodom Japana, protekla je danas u znaku neopisive gužve. Jedna žena koja je tom prilikom teško povređena i bez svesti odvežena u Urgentni centar, nije životno ugrožena. Njeno stanje je stabilno, ali će biti zadržana tokom noći u bolnici, izjavio je za beogradske medije portparol Kliničkog centra Srbije Drago Jovanović.

Beograđani se grabe za sadnice
 

Pored žene koja je danas teže povređena, još dve su zadobile lakše povrede na beogradskom Trgu Republike, u gužvi nastaloj prilikom podele sadnica na manifestaciji "Beograd za Japan".

Kako je rečeno u Hitnoj pomoći, žena starosti 40 godina zadobila je povrede glave, grudnog koša i trbuha i ona je bez svesti odvezena na reanimaciju. Žena stara 70 godina u istoj gužvi na Trgu Republike zadobila je povrede glave, grudnog koša i kuka, dok je treća povređena, stara 66 godina sa povredama noge prevezena u Urgentni centar.

Za sadnice trešanja se "borilo" nekoliko hiljada zainteresovanih građana. Predstavnici javnog preduzeća Srbijašume delili su sadnice iz žutih autobusa gradskog prevoza, koji su poklon Japana. Podeljena je 1.001 sadnica trešnje u znak prijateljstva Srbije i Japana.

Neki su u tom guranju pali na trotoar
 

Manifestaciji "Beograd za Japan" prisustvovali su ambasador te zemlje u Srbiji Tošio Cunozaki i ličnosti iz javnog, kulturnog i sportskog života koji su narodu Japana uputili želje za brz oporavak od posledica razornog zemljotresa i cunamija.

A nekima je ukazivana i pomoć
 

Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki izrazio je svoju duboku zahvalnost na jedinstvenoj podršci građana Beograda narodu Japana.

"Zahvaljujem i svim drugim građanima Srbije koji su nam uputili brojne izraze saosećanje, podrške i nesebičnu pomoć sa željom da pomognu obnovu Japana nakon katastrofalnog zemljotresa i cunamija", kazao je Cunozaki okupljenima na Trgu Republike.

Prema njegovim rečima, Vlada i narod Japana ulažu velike napore da prevaziđu krizu i savladaju sve izazove koji se svakodnevno nameću.

"Ohrabrujuće poruke i srdačna podrška Beograda biće preneti narodu Japana i verujem da će mu pružiti dodatnu snagu da iz ovog teškog perioda izađe kao pobednik", kazao je Cunozaki.

Radnici Javnih komunalnih preduzeća "Zelenilo" i "Srbijašume" su iz pet žutih autobusa, od 93 koje je japanski narod poklonio Beogradu, podelio Beograđanima 1.001 sadnicu trešnje, raznih fikusa i palmi, a podela je prošla u opštoj borbi za život građana među kojima je bilo i povređenih..

Na štandovima Crvenog krsta građani su donirali novčane priloge, a na posebno pripremljenim kartama upisivali su svoje želje narodu Japana.

Vlada Japana je kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) od 1999. godine poklonila Srbiji oko 7,3 miliona evra, a ukupan iznos japanskih donacija Srbiji veći je 200 miliona evra.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.04.2011. 15:22
Normalan svet organizuje humanitarnu prodaju sadnica, ovo je samo ponižavanje. Mora da se organizator lepo zabavljao kao oni kada bace sitniš ciganima na "kec kume izgore ti kesa". E Srbijo šta si dočekala.
Nedelja 10.04.2011. 15:25
Po ko zna koji put je Beograd obrukan! Zao mi je sto izlgeda nista nismo u stanju da uradimo normalno, civilizovano, kulturno, opusteno! Tuku se oko sadnica, dolazi Hitna pomoc, lekari, novinari, kamere... Zasto jednom, umesto zaludjivanja da smo najbolji, najlepsi, najpametniji, ne poradimo malo na sebi, svom ponasanju, izmenimo, ako mozemo, ovaj mentalitet! SRAMOTA!!!
Nedelja 10.04.2011. 19:20
Ово је и организовано да би се Срби сликали и ставили на насловне стране. Нема ово везе са изборима, жутима, гладнима и бла, бла како овде неки лицитирају већ са стањем свести нам. Гадови су то само искористили. Знало се поуздано да ће овако бити (сетимо се отватања разних хипермаркета). Свету се презентује ред и поштење Јапанаца при плаћању флаша воде и, као паралела, ханибализам Срба због садница. Ово није могло да се организује у Барајеву, Сурдулици, Љигу, тамо где се и гаје, већ у центру престонице? Могу да замислим сласт у срцима наших непријатеља, а имамо их. Браво гадови! Успели сте у наумљеном.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online