Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 15.04.2011.
14:57
Srna A

Štrbac: Srbi lakše do svojih prava

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je danas da je osuđujuća presuda Haškog tribunala protiv trojice hrvatskih generala jak vetar u leđa kontratužbi Srbije protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde za genocid nad Srbima iz Hrvatske. Štrbac ističe važnost toga što je Sudsko veće utvrdilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat vrha hrvatske države protiv krajinskih Srba, a da je visina kazne u drugom planu.

Savo Štrbac - direktor informativnog centra "Veritas"
 

On je nakon izricanja presude Haškog tribunala u slučaju "Gotovina i drugi" naglasio da udruženi zločinački poduhvat otvara mnoge druge probleme u Hrvatskoj.

"Srbi sada ovakvom presudom, ja se nadam da će ona biti konačna jednog dana, dobijaju mogućnost da lakše i brže ostvare sve ono što im je oduzeto ili što im je uskraćeno. Sad sve zavisi od nas koliko ćemo se organizovati i kako ćemo dalje raditi", ocenio je Štrbac i poručio:

"Ovakva presuda zapravo Hrvatsku tera da menja noviju istoriju, zapravo da izvrši reviziju ove nove istorije, da menja udžbenike, svoje enciklopedije".

Trojica generala optužena su zbog zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom tokom i posle akcije hrvatske vojske "Oluja" na leto i u jesen 1995. godine.

Nakon tri godine suđenja, Haški tribunal izrekao je danas Anti Gotovini 24 godine, Mladenu Markaču 18 godina, a Ivan Čermak je oslobođen optužbe.

Osuda generala priznanje o neopravdanosti "Oluje"

 

Srbi mogu biti zadovoljni presudama koje je Haški tribunal izrekao hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, jer predstavljaju zvanično priznanje o neopravdanosti hrvatske vojne akcije "Oluja", smatra direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović.

 

"Srbi mogu biti zadovoljni presudama Gotovini i Markaču, bez obzira što je Čermak oslobođen krivice. Vrlo su značajne definicije u presudi gde se navodi da se u Krajini desio udruženi zločinački poduhvat. Nadamo se da ovo nije kraj, jer pravosuđe BiH ima u proceduri predmet protiv Gotovine i drugih nižerangiranih hrvatskih oficira zbog zločina u leto i jesen 1995. godine u zapadnokrajiškim opštinama", izjavio je Srni Velimirović.

 

Velimirović je rekao da je Haški tribunal na ovaj način priznao neopravdanost hrvatske vojne akcije "Oluja", a posebno je važno da su u kvalifikaciju udruženog zločinačkog poduhvata uključeni bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman i čitavo tadašnje vojno i političko rukovodstvo Hrvatske.

 

"Nadamo se da će i hrvatsko pravosuđe na osnovu ove presude procesuirati sve odgovorne za zločine i protiv onih koji nisu obuhvaćeni optužnicom u opštinama Kordun i Banija", naglasio je Velimirović.

 

Velimirović je zaključio da je veliki propust što Haški tribunal nije procesuirao događaje i zločine počinjene nad Srbima u operaciji "Bljesak" početkom maja 1995.godine.

POVEZANE VESTI

Petak 15.04.2011. 17:19
Sad sve zavisi od nas koliko ćemo se organizovati i kako ćemo dalje raditi", ocenio je Štrbac i poručio: "Ovakva presuda zapravo Hrvatsku tera da menja noviju istoriju, zapravo da izvrši reviziju ove nove istorije, da menja udžbenike, svoje enciklopedije". PAMETNO SAVO, samo to da politicari u Srbiji POKRENU.Nezasticeni Srbi su lak ulov, ako se sa njima pocne da dogovara hrvatska vlada, sa Miloradem Pupovcem na celu.Trebaju POTPORU IZ MATICE I RS.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online