Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.05.2011.
12:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Evropa neće Šešelja na slobodi

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je početkom marta zatražio od pretresnog veća da ga oslobodi pošto tužilaštvo nije dokazalo nijednu optužbu protiv njega za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991 - 93. godine.

Tužioci su, odgovarajući na zahtev optuženog, tvrdili da su izveli dovoljno dokaza o Šešeljevoj krivici po svim tačkama optužnice, uključujući i za optužbu da je "govorom mržnje" direktno počinio zločine nad nesrbima u Vukovaru i vojvođanskom selu Hrtkovci.

Zoran Krasić
 


Šef tima Šešeljeve odbrane Zoran Krasić za "Vesti" kaže da je optimističan što se tiče presude koja će biti izrečena u sredu i objašnjava da je najavljeno da će obrazloženje presude trajati četiri sata što nikada do sada nije bio slučaj.


- Najavljeno je da 4. maja sud donese odluku i da će izricanje trajati od devet ujutru do 13.45, a možda se i produži. Ovo je jedinstven primer jer izricanje odluke suda nikada nije trajalo duže od dva sata. Čini mi se da je to sve zamišljeno tako jer će sudija obrazlagati zakone i verovatno hoće da odluku suda detaljno objasni.


Koje su sve varijante moguće?
- Postoje dve mogućnosti. Do sada se u praksi suda u Hagu nije desilo da u ovoj fazi procesa, na polovini suđenja, optuženi bude oslobođen. Po pravilima Tribunala, sudije mogu oceniti da su tužioci izneli dovoljno dokaza protiv Šešelja po svim tačkama optužnice ili zbog nedostatka dokaza odbaciti celu optužnicu ili neke od njenih tačaka. Ukoliko sudije ne oslobode Šešelja, suđenje bi trebalo da se nastavi dokaznim postupkom odbrane.

Zna koliki je uticaj Amerike

 

 

Šta kaže Šešelj, jeste li se čuli?
- On takođe ima dozu rezerve jer je svestan činjenice da na Hag ogroman uticaj imaju Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i NATO. Važno je da je uradio sve što je bilo moguće i da je maestralno zavšeno sve što je moglo, pravno posmatrano. Ponosan sam na tu činjenicu, ali ostale uticaje je teško promeniti.

 

U kakvom je raspoloženju?
- Normalnom. Zvao me je, razgovarali smo i on je spreman da čuje šta će sud reći. Voja je izuzetno aktivan čovek, vredan i njega je teško slomiti. I on sam zna kakvo mišljenje ima Evropa i Amerika o njemu, tako da se trudi da za sebe uradi najbolje.


Kakav ishod očekujete?
- Optimističan sam, mada imam i dozu sumnje. Mi smo kao pravni tim uradili sve što smo mogli, a i Šešelj je bio briljantan. Međutim, to je po zakonu, ali postoje odluke na koje mi ni na koji način ne možemo da utičemo.

A to su?
- Zapad ima interes da Voja bude u Hagu, dok Vlada ne izgura još jedan mandat. Procesu evropskih integracija uopšte ne odgovara da Šešelj bude u Srbiji.
x Postoji li mogućnost da Šešelja oslobode, a da mu zabrane da bude politički aktivan?
- To su nagađanja medija. Kao pravnik ne znam za takvu opciju.   

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online