Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 03.05.2011.
12:03
D. Dekić - Vesti A

Turska se vraća na Kosovo

Turska bi u okviru velikog povratka na Balkan, prema saznanjima "Vesti" iz diplomatskih izvora, mogla da uđe i u Bondstil, iz kojeg se Sjedinjene Američke Države povlače.

 Odlazak iz baze u blizini Uroševca najavio je krajem marta američki ambasador u Prištini Kristofer Del, a srpski vojni teoretičari i analitičari ne isključuju mogućnost da se u taj vojni kompleks usele baš Turci.

Pakuju se: Američki vojnici u Bondstilu
 




Ovakav scenario, prema rečima, bivšeg komandanta Združenih snaga bezbednosti na jugu Srbije generala Ninoslava Krstića, ne zvuči kao "prazna priča", a naročito ne posle američke zvanične najave.


- Nema dileme da Amerikanci idu. U vojnoj bazi je ostalo još stotinak ljudi koji će, koliko znam, otići do kraja godine - kaže Krstić.


Turska je, prema njegovim rečima, američki saveznik, a ta veza je možda i jača nego sa Evropskom Unijom, gde Turci već godinama pokušavaju da uđu, ali bezuspešno, pa već slove za večitog kandidata.


- Balkan je očito stalna žrtva interesa velikih sila, i tu sudbinu ni sada neće izbeći. Ulazak novih stanara sa istoka bio bi loš za Srbiju, a još gori za Kosovo i Metohiju. Širiće se uticaj islama, a time Ankara dobija direktnu teritorijalnu vezu sa Sandžakom preko Kosova, što je put zelene transverzale koja od ove maloazijske države vodi preko Makedonije, Kosova i Srbije sve do Sarajeva - ističe vojni stručnjak.


Ulazak Turske u američku vojnu bazu na Kosovu logičan je i prema mišljenju programskog direktora Međunarodnog instituta za bezbednost Zorana Dragišića koji smatra da je objašnjenje američkog ambasadora Dela da je Bondstil finansijski teret za SAD samo izgovor.

Preskupa: Baza Bondstil
 


- Priča se da je Balkan ustupak Turskoj zbog neulaska u EU , pa se čuje i da su SAD raspoložene da puste Tursku kao svog najvećeg vojnog saveznika i ostvare kontrolu na ovom delu Evrope, a nasuprot EU - otkriva Dragišić kako ova 17.

Sigurno odlaze: Ninoslav Krstić

ekonomija na svetu treba da postane najvažniji privredni, politički i ekonomski faktor na Balkanu.

On kaže da je interes Ankare jasan, ali kako je naveo, i Srbija mora da ima, a nema, isto tako jasnu nacionalnu i državnu strategiju da bi neke svoje interese sprovodila uz pomoć Turske, a neke bez nje.

Bivši direktor Vojno bezbednosne agencije Momir Stojanović takođe ukazuje da je Balkan kompenzacija Turskoj, i to zbog protivljenja Nemačke da ova država uđe u EU.


On smatra da je povlačenje SAD iz Bondstila, gde je u okviru NATO snaga bio i turski kontingent, realnost s približavanjem kraju pregovora Beograda i Prištine.

Ruska podrška Ankari


Ninoslav Krstić je podsetio da je SAD u svojevrsnom ratu sa islamskim svetom, a Turska je im je saveznik.


- Amerika ih uključuje u ovo područje koje im više nije toliko interesantno. Turski interes povratka je širenje na evropski kontinent, gde živi dosta Turaka, a prvenstveno u Nemačkoj i Francuskoj. Rusija nema ništa protiv, s obzirom na dobre odnose sa Ankarom, zbog muslimanskog življa u bivšim državama SSSR-a i povremenih problema sa terorizmom koji iz nekih od tih zemalja dolazi - objasnio je Krstić.

- Amerikanci će se dislocirati u baze u Bugarskoj, Rumuniji i Turskoj da bi se približili Bliskom istoku i Kaspijskom basenu. Mislim da odavde neće potpuno otići, već bi nekom mogli da prepuste primat - kaže Stojanović koji ne isključuje mogućnost da to bude Turska.

Jubilarni povratak?


Bondstil, koji se prostire na 600 hektara i ima više od 250 raznih objekata, Amerikanci su gradili zajedno sa Turskom, a izgradnja je koštala 400 miliona dolara. "Vesti" iz diplomatskih izvora saznaju da bi turski "veliki povratak" trebalo da se desi u jesen iduće godine, odnosno na stogodišnjicu od njenog proterivanja sa Balkana 1912. godine.

Opasnost za Srpsku

Momir Stojanović i Zoran Dragišić se slažu da bi jačanje turskog uticaja na Balkanu moglo da se negativno odrazi na Republiku Srpsku. Stojanović prvenstveno izražava bojazan zbog pristrasnosti na štetu Banjaluke i RS.


- Oni dolaze i zbog investicija i privatizacije, ali ne mislim da je jačanje turskog uticaja dobro za naše državne vitalne interese zbog mogućeg uticaja na neka politička rešenja u Sandžaku i BiH, odnosno prema RS - ukazuje Stojanović.
Dragišić kaže da bi Srbija zbog RS morala da što pre sa Hrvatskom koja brine o svojim sunarodnicima u Federaciji BiH da definiše zajednički strateški cilj zbog interesa Srba i Hrvata u BiH.


- Veliko pitanje je RS i moramo dobro da razmislimo. Naravno, o tome treba da razgovaramo sa Vašingtonom, ali i Ankarom, da dobro trgujemo i istrgujemo u korist sunarodnika preko Drine. Kosovo je već zamrznuti konflikt, a bojim se da brzo može da se otvori u RS - upozorava ovaj vojni analitičar i ističe da uticaj Turske na Balkanu Srbija ne može da smanji, ne samo zbog njenog saveznika SAD, već i što je Turska sila čiji je samo jedan grad Istanbul, po stanovništvu više nego duplo veći od Srbije.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.05.2011. 18:02
Ova vest je senziacionalizam. Vazno je to da ameri kupe prnje sa SRPSKOG kosova. Nece moci sipci vise da se kriju misevi. Shheppe,....sipac u glavnom ne s... sta turska bila za nas koga bre ti lazes pa te su turci bili glavni protagonisti napada i obuvcavali vase teroriste avio bazi u Incirliku. Nama je vazna jedna druga vest a to je da su Rumuni pristali na razmestanje protivraketnih sistema u bazi kod Devesela u okruzju OST na samo 10 km od nase granice! Sad moraju Rusi da razmotre o postavljanju streteskih potenciala u Srbiju iza leđa stita kojeg bi efikasno neutralisali ali prvo treba da se skine prozapadna petokolonaska vlast u Srbiji!
Utorak 03.01.2012. 23:50
Da li iko shvata kolika je ovo prijetnja a i provokacija. Da li ovi amerikanci uopste znaju Srpsku i Kosovsku istoriju. Sta ce nama EU i NATO. Da je do mene, zatvorio bih ambasade svih drzava, koje su priznale Kosovo i zavrsio sav kontakt i saradjnu s njima. Ma pasivni smo Srbi. Pricajte Vi sta god hocete, ali mi smo pasivni. Molite se koliko hocete, ali samo zajedno mozemo spasiti Srbiju. Samo zajedno mozemo graditi bolju buducnost nasoj djeci. Prvo se moramo rijesiti kriminalaca/politicara u Nasoj drzavi, pa onda ce mo polako da rijesimo probleme s drugim drzavama.
Utorak 03.05.2011. 17:25
Neka dodju, kako su dosli jednom, tako su i otisli.Uvek kako dolazis u goste coveku tako te i ovaj prima, a ovi dolaze opet s vojskom.Tako da na njih gledamo, pa ce tako i da bude reseno kako ce da odu.Nece da bude prvi puta, a za zute i njima slicne koji ovo nemo posmatraju ili dapace podrzavaju konstruktivnim dijalogom da stavimo na dusu sva buduca desavanja koja ce da dodju.TO TREBA DA IM SE OTVORENO PREKO MEDIJA KAZE. Kad dodje samo do frke da onda ne povuku familije iz Srbije, pa da misle da se vrate kad zavrsi.Sad se vidi jos jedna stvar , ato je da i zuti nemaju kao niti ta Evropa koncept, jer Evropi ne odgovara Turska na Balkanu.Toliko o ozbiljnosti njihove politike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online