Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.05.2011.
12:01
D. Lukić - Vesti A

Bin Laden iz Beograda otišao bez oružja!

U analizama koje se bave budućnošću Al Kaide posle Bin Ladena i kapacitetima organizacije da izvodi terorističke akcije, ovih dana je u britanskim medijima spominjan - mada sporadično - i Balkan, uključujući sve zemlje bivše Jugoslavije, a posebno BiH. U jednom komentaru radija BBC3 spominje se, na osnovu obaveštenih izvora, kako je, u ovom kontekstu, zanimljivo da je sam Bin Laden svojevremeno boravio i na jugoslovenskom tlu, specifično u Beogradu.

Osama bin Laden nikada nije dobio oružje u Jugoslaviji
 

Kad su "Vesti" o tome nedavno opširnije pisale, javila nam se američka agencija koja se bavi istragom finansijskih izvora terorista.

"Vaše pisanje o Balkanu u vreme kada je taj region bio upotrebljavan za aktivnosti islamista i njihove ineterse posebno je za mene zanimljivo", obratila nam se gospođa Kristina Negroni, rukovodilac istraživačkog tima agencije Krajndler i Krajndler iz Njujorka.


Interesovanje Amerikanaca bilo je direktno vezano za dolazak samog Bin Ladena u Beograd, juna 1986. godine, o čemu su "Vesti" takođe pisale, na osnovu strogo poverljivih informacija i jedne službene beleške o ovom slučaju, čiju kopiju "Vesti" poseduju, a obeležena je kao "vojna tajna, strogo poverljivo".

Faksimil službene beleške


 

Veza Milica

U pomenutom dopisu Kristine Negroni iz Nujorka, iz amerčke agencije Krajndler i Krajndler, vidi se da se Amerikanci posebno interesuju za pratnju Bin Ladena na razgovorima u Beogradu. Pored Osmana Kaldirima i Fathija Mohameda, intersuje ih Milica Karaoglu, Srpkinja udata za Turčina i glavna kontakt veza Bin Ladenove ekipa sa Beogradom.
"Moja firma je angažovana u građanskim parnicama protiv finansijskih sponzora terorizma. Posebno pratimo aktivnosti firme Delta i Nimir Petroleum. Osman Kaldirim je, sigurna sam da znate, izvršni direktor u Delti i Nimiru."

"Oko 10.30 (26. juna) u SDPR (državna firma za trgovinu oružjem) došla su trojica stranaca u pratnji jedne Jugoslovenke koja je udata za Turčina i dugo živi u Turskoj... Po naređenju puk. Stankovića, u recepciji broj 78 su ih primili p.pukovnik Z. Jovanović i B. Jurišić, uz instrukcije da ih saslušaju i ne daju nikake odgovore... Trojica su: 1. Fathi Mohamed, funkcioner u pokretu otpora Avganistana protiv SSSR-a, nosilac AMERIČKOG (podvukao D. L.) pasoša br. F-369069, 2. Osman Kaldirim, turski državljanin, živi u SAD, nosilac turskog pasoša br. 347137. i 3. Osama Bin Laden, državljanin Saudijske Arabije, nosilac saudijskog pasoša broj 2110/37."


Razlog zašto Bin Laden dolazi u Beograd je nabavka velike količine oružja, municije i druge ratne opreme.


"Zamoljeni da nam saopšte razlog dolaska, rekli su sledeće: SSSR u poslednje vreme, u borbama protiv ustanika u Avganistanu, koristi najmodernija ubojna sredstva, a oni sa postojećom opremom i naoružanjem nisu u stanju da im se supotstave... U Turskoj su došli u kontakt sa nekim turskim penzionisanim generalom koji im je sugerisao da pokušaju nabavku u Jugoslaviji. Za naša sredstva im je rekao da su dobrog kvaliteta... Zainteresovani su za kupovinu šireg asortimana modernih sredstava."


U zabelešci se obaveštava vojni vrh da je Bin Laden spreman da odmah kupi oružje u vrednosti od oko 100 miliona dolara!


"Plaćanje bi izvršili u gotovom, preko Saudijske Arabije koja je izvor finansijskih sredstava."

Amerikanci dali i "stingere"

Amerikanci su praktično stvorili Bin Ladena, uprkos njegovoj tvrdnji izrečenoj u Beogradu da ga nisu podržavali.
Ipak, danas je opštepoznato da su ga protiv Rusa u Avganistanu naoružavali svim sredstvima i neštedimice, uključjući i tada najmodernije protivavionske rakete stinger.


Bin Laden i dvojica njegovih pratilaca "tvrde da ih SAD podržavaju samo formalno, više deklarativno (da bi se dodvorili muslimanskom svetu), nego praktično, oružjem i municijom. Poznat im je politički stav Jugoslavije (osuda sovjetske okupacije Avganistana) i očekuju da bi Jugoslavija "bila spremna da im proda neka tražena sredstva".


Razgovor je trajao oko jedan sat, Bin Ladenu je obećan odgovor, ali oružje nije dobio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online