Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 05.05.2011.
03:47
Beta A

Europol: Albanski kriminal finansira grupe bivše OVK

Evropska policijska agencija Europol je obelodanila da albanski organizovani kriminal deo sredstava "daje kao potporu organizacijama bivše Oslobodilačke vojske Kosova".

Kriminalna prošlost Oslobodilačke vojske Kosova i kriminalna sadašnjost njenih naslednika postaju sve jasnije čitavom svetu
 

"Albansko-govoreće grupe unutar EU su uključene u šverc kokaina, heroina, veštačkih droga i marihuane", dodaje se u dokumentu "Ocena opasnosti od organizovanog kriminala" u Evropskoj uniji.


U dokumentu se naglašava da albanske i litvanske grupe organizovanog kriminala raspolažu najvećim sredstvima u Evropi, kao i da su uspele da pod nadzor stave nove sektore kriminalnog biznisa, čime su pojačale sposobnost prilagođavanja u ekonomskoj krizi.


"Balkanska osovina"

U "Oceni opasnosti od organizovanog kriminala" u EU, koju je objavila policijska agencija EU, ukazuje se da postoji "Balkanska osovina" organizovanog kriminala u Evropi i da se avganistanski heroin i kokain iz Latinske Amerine preko tog područja rasturaju u EU, naročito preko Zapadnog Balkana.
 

Pet "središta" u Evropi

Europol je utvrdio da u Evropi deluje pet "središta" organizovanog kriminala, a za "jugoistočno središte" navodi da obuhvata područje Balkana i Crnog mora, gde "albansko-govoreće, turske i kriminalne grupe iz bivšeg Sovjetskog Saveza nastoje da prošire svoje interese unutar EU".

Kao primer se navodi da "kontejnerske pošiljke koje stižu preko jugozapadnog, severozapadnog i južnog kriminalnog središta, bivaju potom istovarene u crnogorskim lukama, a potom se upućuju na tržište unutar EU".


"Višenacionalne grupe okupljene na etničkoj osnovi su posebno koncentrisane na području Kosova, BJR Makedoniji i Albaniji", ukazuje se u izveštaju Europola, uz opasku da je "došlo do značajnog porasta uključenosti građana BJR Makedonije u šverc heroina i kokaina".


U igri i motorciklističke grupe

U proizvodnji i rasturanju droge unutar EU su ključne grupe u Zapadnoj Africi, litvanske, albanske grupe i "vanzakonske motorciklističke grupe", sve više se krijumčarenje odnosi na više vrsta droga, a grupe s više novca ulažu u legalne poslove da bi olakšale svoje kriminalne radnje i stekle veći profit.


U porastu je, navodi Europol, korišćenje pripadnika zajednice Roma za rasturanje droga na najnižoj ravni, a najveći deo avganistanskog heroina se švercuje u Evropu preko Turske i Balkana.


Kosovo baza krijumčara heroina

"Albanija, BJR Makedonija i Kosovo su posebno važna područja gde se skladišti i vrši ponovno pakovanje heroina", navodi se.

"Oblast Kosova je i baza albansko-govorećih grupa koje su uključene u šverc u EU, a Mađarska je postala bitan tranzitni koridor za heroin zato što tamo idu pravci organizovanog kriminala sa Balkana i Crnog mora".

"Turske i albansko-govoreće grupe kriminalaca su najviše zastupljene u švercu heroina u i unutar Evropske unije".


Marihuane sve više

U porastu je, dodaje se, i lokalna, evropska proizvodnja marihuane, pri čemu "albanske grupe organizovanog kriminala igraju bitnu ulogu u doturanju te droge u Jugoistočnoj Evropi".

Kako se dodaje u dokumentu Europola, "kanabis proizveden u Albaniji i na Kosovu se rastura u Grčkoj, Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, a krijumčari se i u Tursku, gde se trampi za heroin", dok se kanabis iz Avganistana, Pakistana i Indije već odavno preko Zapadnog Balkana krijumčari u EU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.05.2011. 08:59
Pa zar nije bilo odmah jasno da baza Bondstil pruža logistiku od trgovine organima do trasporta heroina iz Avganistana teretnim avionima. Dotle kokain iz Kolumbije nema potrebe da ide u luke Crne Gore nego u luke Albanije, pa onda autoputem kroz tunel na Kosmet bet ikakvih carinskih pregleda. Nije taj autoput pravljen zbog jakih privrednih veza i dolaska stranih investitora. Sada kada gangsteri odlaze iz Bondstila, svi su kočoperni da kažu da je iza njih ostala korporacija jača od međunarodne policije.
Četvrtak 05.05.2011. 05:52
Nista novo nisu rekli sve se to odavno zna,ali nikako nece da priznaju da se sve to radi uz pomoc euleksa,i stranih vojnih snaga na Kosovu,koji su u istom poslu do guse i zaradjuju veliki novac. Sada imaju jos jednog velikog kalibra mafijasa Pacolija,pa ce promet narkoticima jos vise da se unapredi.
Četvrtak 05.05.2011. 12:37
"Albansko-govoreće grupe (...)" "Višenacionalne grupe okupljene na etničkoj osnovi (...)" "Vesti" su danas, izgleda, pune bisera. Vaš novinar, očigledno, veoma dobro vlada nemačkim jezikom, pa sve prevodi bukvalno (verovatno iz drugih novina)... Pozdrav za redakciju od "srpsko-govorećeg" čitaoca iz Ciriha.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online