Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 06.05.2011.
02:39
Novosti A

Đelić daje ostavku ako Srbija ne dobije status kandidata

U slučaju da Srbija ne dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji Božidar Đelić, vicepremijer zadužen za evropske integracije i šef našeg tima za pregovore sa EU, spreman je da da ostavku.

Božidar Đelić: Nisam u vlasti zbog fotelje
 

U intervjuu koji je dao beogradskim ”Novostima”, Đelić je istakao da nije u Vladi Srbije zbog fotelje, te da je spreman da se nosi eventualnom propašću njene politike.


- Političari moraju da znaju da se nose i sa uspehom i sa neuspehom, a toga, nažalost, nema dovoljno na našoj političkoj sceni. Ja nisam tu da sedim u Vladi, već da pravim rezultate za Srbiju, kao što je to bio slučaj sa vizama, SSP, Univerzijadom, naukom... Naravno da iz sve snage igramo na pobedu, uradićemo sve da Srbija dobije status kandidata krajem godine. Ukoliko se to ne desi, spreman sam da preuzmem odgovornost za takav ishod, jer sam u Vladi da bismo postigli rezultate, a ne zbog fotelje. Mada nije sve u mojim rukama, pogotovo deo saradnje sa Hagom, nedobijanje statusa doživeo bih i kao lični neuspeh. - rekao je Đelić.


Od čega će najviše zavisiti hoćemo li dobiti status kandidata u decembru?

- Od dve stvari - izveštaja haškog tužioca Serža Bramerca i reformskog programa koji ćemo istinski sprovesti. U našem Akcionom planu ima ukupno 96 stavki i za veći deo njih rok je do juna, najkasnije do početka septembra.


Na čemu temeljite optimizam da će se ispoštovati rokovi, kad još nije usvojen nijedan od važnih reformskih zakona?

- Dva važna reformska zakona - o finansiranju političkih partija i izboru narodnih poslanika su već u Skupštini, dok će zakoni o restituciji i javnoj svojini biti prosleđeni do leta.


Kakav izveštaj Bramerca očekujete? Hoće li opet biti hladnog tuša?

- Ako ima zamerki, najbolje je da one budu precizne, da bismo mogli da ih ispravimo. U ponedeljak u Beograd dolaze članovi komiteta za evropske poslove holandskog parlamenta. Predočićemo im sve napore koje preduzimamo u saradnji sa Hagom i u domenu reformi - rekao je, između ostalog, Božidar Đelić u intervjuu ”Novostima”.

POVEZANE VESTI

Petak 06.05.2011. 02:52
miki maus da da ostavku?....ja sam za....
Petak 06.05.2011. 09:44
Opet na prvom mestu Mladić pa onda sve ostalo. Ama lepo su im ljudi rekli da ZAKONE usklade sa evropskim, pa će se videti jel general Mladić u opšte živ. Oni počinju od onog što je prosto NEMOGUĆE da isporuče generala u Hag. Pa nije svet blesav, neka počnu već jednom od onog što je MOGUĆE i što MORA, glodari šarenii. Posle rata otimane kuće po Senjaku i Dedinju crveni drugovi "otkupljivali " od države za 10.000 DEM , a prodavali za milione. Kako sada da vrate ljudima a da ne izgube razliku u trange frange prodaji kradene robe. Koji crni Mladić sutra da ga ne daj Bože nađu mrtvog oni bi još 11 godina dokazivali Evropi da možda to nije on, samo da se restitucija ne rešava.
Petak 06.05.2011. 09:03
dobila status SRBIJA ili ne ti karikaturo od ljudskog bica treba da spakujes se i nestanes.....idi kod tetke
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online