Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 06.05.2011.
09:40
Alo A

Šešelj u Hagu po nalogu Evropske unije

Iako je Vojislav Šešelj u haškom pritvoru formalno zadržan većinom glasova sudskog veća Tribunala, odluka o njegovoj sudbini ranije je doneta u političkim krugovima Brisela i Vašingtona, pišu beogradski mediji.

Kome ne bi odgovarao povratak Šešelja u Srbiju?
 

Sagovornici lista "Alo!“ napominju da, osim porodici i stranačkim simpatizerima, nikom ne bi odgovarao njegov povratak u Srbiju.

- Svi smo znali da me neće pustiti dok ne prođu izbori - poručio je lider Srpske radikalne stranke nakon odluke suda, a potpredsednik stranke Dragan Todorović pojasnio je izjavu svog lidera.
 

- Boris Tadić i Tomislav Nikolić su marionete u rukama Unije i Amerike. Oni nalažu da Šešelj mora ostati u Hagu, kao što su naredili da nema izbora do decembra, jer su potpuno opravdano procenili da bi Šešeljev povratak bio velika opasnost za njihove interese. Znate, oni vam u Srbiji imaju ergelu, a koje će grlo da pobedi i nije toliko važno. Da vam prevedem - jednostavno, odgovara im ovakva politička situacija. Jedna jaka njihova grupacija ima vlast, a onda im s drugom prete da izvršavaju njihove naloge. To je suština - tvrdi Todorović.

Politikolog Đorđe Vukadinović upozorava da je svaki sud, a posebno haški, podložan političkim uticajima sa raznih strana.

- U tom smislu, mislim da želje, mišljenja, stavovi srpskih vlasti nisu presudni. Presudnije je šta Vašington i Brisel, kao finansijeri Tribunala, očekuju i priželjkuju. U svetlu takvih uticaja, stremljenja su da se Šešelj što kasnije vrati, da se ne naruši pripremljena podela uloga u Srbiji, u kojoj imate dve proevropske stranke, koje se bar deklarativno zalažu za evrointegracije, a tako nešto odgovara EU i Americi - ocenjuje Vukadinović.
 

Njegov kolega Zoran Stojiljković takođe smatra da nikome, osim simpatizerima SRS, ne bi odgovaralo da Vojislav Šešelj bude pušten iz Haga.

- Njegovo zadržavanje u pritvoru uveliko relaksira komplikovanu političku situaciju u zemlji, jer je procena da bi njegov povratak stepen konfuzije u Srbiji podigao do nesagledivih razmera. Posebno u aktuelnoj situaciji dok čekamo na dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i izborima koji predstoje - kaže Stojiljković.

Inače, Vojislav Šešelj je pred Haškim tribunalom izjavio da neće izvoditi dokaze odbrane, ako sud ne ispuni pet njegovih uslova. Uslovi, koje je izložio, su u vezi su sa statusom njegovih pravnih savetnika Zorana Krasića i Borisa Aleksića, finansiranjem odbrane, dostavljanjem dokumenata i prevodom njegove dve knjige "Ideologija srpskog nacionalizma“ i "Rimokatolički zločinački poduhvat veštačke hrvatske nacije“ na engleski jezik.

Šešelj je kazao da će, ako mu uslovi budu ispunjeni, zatražiti dve godine za pripremu dokaznog postupka odbrane u kojem bi izveo 100 svedoka za 120 radnih sati, vreme jednako onom koje su potrošili tužioci.

Ako Tribunal ove uslove ne ispuni, Šešelj je najavio da neće izvoditi dokaze odbrane, ali je naznačio da želi da ubrzo iskoristi pravo da održi uvodnu reč odbrane, a potom bi, kako je rekao, proces mogao biti okončan završnim rečima.

POVEZANE VESTI

Petak 06.05.2011. 09:48
uz saglasnost dedinjskog staba. diktatoru nikako ne odgovara njegov povratak u srbiju. nadam se da je kostunica vojislav sada definitivno shvatio da treba srbiju zatalasati. poslednji trenutak za spas srbije. djurdjevdan je tu. sta se ceka. ako nista ne preduzme, onda ce uci u koaliciju sa tomom lopatom. I TO JE TO.
Petak 06.05.2011. 09:56
Citava sudbina Srbije se tamo planira. Seselja nece pustiti jer ne mogu da ga "kupe". Jedini politicar koga nikada nisu mogli da kupe u Srbiji. Zelim mu svako dobro i da nam se sto pre vrati, a onima koji podrzavaju ovu demonkratiju da i dalje gladuju.
Petak 06.05.2011. 10:03
Највеће изненађење је политолог, власник и гл. уредник Нове српске политичке мисли(НСПМ) Ђорђе Вукадиновић, који је пре неколико месеци нагло променио ћурак и од патриоте постао неко ко подржава и амнестира актуелну власт. Таква је и ова његова изјава.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online