Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 06.05.2011.
21:06
Fonet A

"Kako zaustaviti azilante, a da ne budemo rasisti?"

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je danas istraživanje elemenata organizovanosti u slučaju lažnih azilanata i rekao da Srbija želi da primenjuje represivne mere pri prelasku granice, koje uključuju i oduzimanje pasoša, ali da Evropska unija to ne odobrava.

Imamo lažne azilante sa pravim dokumentima: Ivica Dačić

Dačić je, u gostovanju na televiziji B92, rekao da policija Srbije obavlja pojačanu kontrolu na granicama, ali da ne može da se ponaša tako da je neko optuži za rasizam, zbog toga što iz nekog autobusa "izvadi četiri Roma i kaže im: Vi ne možete da pređete granicu".

On je naveo da, prema statistikama EU, cifra lažnih azilanata iz Srbije za prva tri meseca 2011. godine manja za 30 odsto nego u decembru prošle, pa ih je tako, naprimer, u Belgiji, koja ima najviše zahteva za azil, u martu bilo 180, a u aprilu 108.

Ukoliko cifra lažnih azilanata bude rasla, pretna ukidanja vizne liberalizacije Srbiji je ozbiljna, upozorio je Dačić.

Dačić je rekao da lažni azilanti iz Srbije, uglavnom Romi i Albanci sa juga Srbije, odlaze sa legalno izdatim dokumentima, "nakon što završe sezonske radove, i odluče da zimu prezime u zemljama EU, zahvaljujući njihovom zakonodavstvu".

Prema Dačićevim rečima, pripadnici policije i drugih državnih službi koji su uhapšeni zbog izdavanja lažnih dokumenata učinili su to u stotinak slučajeva, a većina lažnih azilanata su građani koji imaju pravo na pasoš Srbije.

On je najavio da će Srbija početi da vodi kampanju "Na sva usta", kako bi se onim koji misle da zatraže lažni azil u EU objasnilo da u tome neće uspeti, a istovremeno će pojačati kontrolu i saobraćajne i granične policije, kao i istraživanje elemenata organizovanosti u tim slučajevima.

Dačić je ukazao da Švedaka i Nemačka, u kojoj se prijavljuje najveći broj azilanata i Srbije, nisu postavile pitanje ukidanja vizne liberalizacije. On je dodao da je, prema najnovijim podacima, u Luksemburgu najviše zahteva za lažni azil građana Srbije iz Niša, Novog Sada, Vranja i Smedereva.

POVEZANE VESTI

Petak 06.05.2011. 21:18
Mene ne interesuje kako da postanem azilant, nego kako da nadjem neki sezonski posao. A obecavam da necu pozeleti da prezimim u nekoj od zemalja EU.
Subota 07.05.2011. 04:16
vi ste kao vlast vec rasisti...radite protiv interesa celog jednog naroda...SRPSKOG NARODA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ali zato se zapadu ne odgovara, on vas zato nagradjuje....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online