Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 11.05.2011.
00:37 >> 01:17h
Vestionline A

Bramerc sa sastanka otišao (ne)zadovoljan?

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razgovaro je u Beogradu sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, a glavna tema bili su haški begunci. Zamenik tužioca za ratne zložine Bruno Vekarić ocenio da je Bramerc otišao zadovoljan sa sastanka i izrazio nadu da će njegov izveštaj o saradnji Srbije sa Tribunalom, koji treba da bude objavljen sredinom maja, biti objektivan i da će uvažiti napore Srbije za hapšenje prostale dvojice haških begunaca. "Bramerc ne može biti u potpunosti zadovoljan, kao što nismo ni mi, pošto begunci nisu u Hagu, ali nadamo se da će izveštaj biti objektivan", dodao je Vekarić.

"Sastanak je bio uobičajen, razgovaralo se o predmetima koji se nalaze pred Haškim tribunalom, a neizbežna tema bili su haški begunci i akcije koje Srbija u tom pogledu sprovodi", kazao je Vekarić.

Serž Bramerc i Vladimir Vukčević

Prema njegovim rečima, Bramerc se interesovao i za zakon o oduzimanju imovine i načinima na koje se može primeniti u Srbiji.

Bramerc se posebno osvrnuo na sprazum koji Srbija treba da potpše sa BiH, a koji se tiče razmene dokumenata o ratnim zločinima, istakao je Vekarić, dodajući da je taj sporazum, za koji su dala saglasnost ministarstva pravde obe države, veoma koristan za regionalnu saradnju.

Profesionalna saradnja u tehničkim aspektima

 

Nakon sastanka sa Rasimom Ljajićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, Bramerc je izjavio da ostaje otvoreno pitanje hapšenja i izručenja dvojice preostalih haških optuženika i da će to navesti u narednom izveštaju Savetu bezbednosti UN.

 

Kako je saopštio Nacionalni savet, Ljajić i Bramerc su konstatovali da se saradnja Srbije i Tribunala odvija profesionalno u oblasti dostavljanja dokumentacije i pristupa arhivama državnih organa i svedocima, kao i drugim tehničkim aspektima.

 

Nema nijednog zahteva tužilaštva Tribunala na koji nije odgovoreno u predviđenom roku, a Ljajić i Bramerc su izrazili uverenje da će se takav trend nastaviti.

Holandski poslanici ne veruju Vukčeviću?

Serž Bramerc je uoči dolaska u Beograd razgovarao sa članovima delegacije Holandskog parlamenta koja boravi u Srbiji, i oni su ga obavestili da nisu u potpunosti zadovoljni saradnjom Srbije sa Tribunalom, piše "Danas".

List saznaje da je šefica holandske delegacije Herda Ferburg telefonom Bramercu prenela i da "delegacija nije uverena da tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ima stopostotnu kontrolu nad aktivnostima potrage za (Ratkom) Mladićem".

Pozivajući se na izjavu zamenika Ferburgove, poslanika Harija van Bomela, "Danas" piše da "Holanđani smatraju da Srbija jednostavno nije spremna da dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja godine".

Hari van Bomel

"Hari van Bomel je, po završetku sastanaka holandske delegacije u Beogradu, rekao 'Danasu' da većina njegovih kolega, ali i građana Holandije smatra da Srbija neće dobiti status kandidata do kraja godine. Naveo je i da on lično tako misli, iako snažno podržava evropsku integraciju naše zemlje", piše beogradski dnevnik.

Van Bomel je za "Danas" rekao da je njega i njegove kolege iznenadila optimističnost tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, koji je izrazio uverenje da će Beograd ispuniti sve uslove za dobijanje statusa kandidata.

"Pitao sam gospodina Vukčevića da li on ima dovoljno moći da prodre u srž vojske i obaveštajnih službi na šta je on odgovorio da je siguran da može. To mi je bilo veoma čudno, s obzirom na to da čak ni mi u Holandiji nismo potpuno sigurni u rad naših tajnih službi", rekao je Van Bomel za "Danas".

POVEZANE VESTI

Sreda 11.05.2011. 00:47
vidite taj pogled kakav je kod ovog Vukcevica.......najrodjenije bi prodao kakav je.....cepaces ti carsafe kada budes umirao .....gleda Bog sve
Sreda 11.05.2011. 00:45
Pa ovaj Vukcevic je star,kad bude bio neki mladji na ovoj funkciji Serz ce sigurno biti zadovoljen!!!!!!
Sreda 11.05.2011. 00:42
ma terajte ga bre u p.... materinu.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online