Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 11.05.2011.
13:37 >> 17:02h
Beta A

Bramerc: Srbija može i mora više

Srbija može i mora da uradi više radi hapšenja preostalih haških begunaca, izjavio je glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Bramerc je rekao da su hapšenje i izručenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića bili glavna tema razgovora.

"Više puta sam rekao da hvatanje begunaca nema alternativu", dodao je glavni tužilac.

Bramerc je naveo da je radna hipoteza i dalje da se haški begunci nalaze u Srbiji, ali da to ne isključuje druge mogućnsoti, naglasivši da je "u svakom slučaju ključ za hvatanje begunaca – u Beogradu".

Susret Serža Bramerca i Borisa Tadića

Predsednik Tadić poručio je da će Srbija nastaviti potragu za beguncima sve dok ih ne nađe i isporuči Tribunalu u Hagu.

Tadić je rekao da se Beograd ponaša kao da su haški begunci u Srbiji, ali će, ukoliko nisu, pomoći da oni budu locirani.

Predsednik Srbije nije hteo da nagađa sadržinu izveštaja o saradnji Srbije sa Tribunalom koji će Bramerc podneti Savetu bezbednosti UN u junu, ni o rokovima za hapošenje begunaca, niti o tome kada će Srbija postati kandidat za prijem u EU.

Bramercova sugestija je da treba učiniti više da se čitavom društvu objasni značaj saradnje sa Tribunalom. "To važi za medije i druge društvene institucije", rekao je Tadić.

Policajci širom zemlje traže Mladića

Bramerc se danas sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem koji posle razgovora izjavio je da je haškog tužioca upoznao sa promenama u vrhu Službe za otkrivanje ratnih zločina i povećanju broja njenih pripadnika.

"Bramerc je upoznat i sa promenom u strategiji učešća MUP u potrazi za dvojicom haških begunaca, koji je dobio aktivniju ulogu nego do sada. Širom zemlje postoje policajci kojima je ta potraga svakodnevna aktivnost, a svi značajni podaci o tome će se slivati u jedan centar", istakao je Dačić.

On je rekao da je Bramerca interesovalo da li postoji integrisana strategija delovanja svih službi koje su uključene u potragu za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Dačić je naglasio da sve službe bezbednosti u potrazi za haškim optuženicima rade integrisano, jer je to deo kontinuiranih aktivnosti i opredeljenja države da sarađuje sa Haškim tribunalom.
 

Bramerc se juče, prvog dana posete Beogradu, sastao sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Bramerc zaobišao izbeglice

Koalicija udruženja izbeglica izrazila je žaljenje što glavni tužilac Bramerc neće tokom posete Beogradu razgovarati sa delegacijom izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske o suđenjima za ratne zločine.

"Tražimo da Serž Bramerc u svom izveštaju koji će početkom juna podneti Savetu bezbednosti UN, jasno navede da je pitanje artiljerijskih dnevnika i dalje jedno od otvorenih pitanja u odnosima haškog Tribunala i Hrvatske", navodi se u saopštenju Koalicije udruženja izbeglica.

Ta koalicija je podsetila da je Bramerc pre dve godine izjavio da ima razloga da veruje da su neka lica namerno sklonila ili sakrila ključne dokumente o granatiranju civila i objekata i napadima na Knin tokom operacije "Oluja", koja Hag traži od Zagreba već tri godine.

Takođe, Koalicija od Bramerca traži da u izveštaju navede da Hrvatska izbegava da sudi pripadnicima svoje vojske i policije za zločine nad Srbima, i da nije objavila konačan spisak Srba protiv kojih se vodi istraga, optuženih ili osuđenih, onih koji su oslobođeni, a protiv kojih se zahteva obnova postupka.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.05.2011. 13:51
Pa valjda je i Bramercu jasno da Tadić hapsi samo one koje prijavi DEA, a pošto Mladić nije interesantan za DEA, onda ništa. Nema ova garnitura više šanse da hapsi bilo kog srpskog junaka u ime Evrope, prošla je ta priča. Još malo pa će oni početi da hapse posle izbora.
Sreda 11.05.2011. 15:39
a moze li BoTa u Hag umesto GENERALA... ako moze evo vodite ga odmah i ne vracajte nam ga nikad
Sreda 11.05.2011. 17:36
Sjasite vise sa nase grbace!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online