Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 14.05.2011.
13:16
J. L. Petković - Vesti A

Stefanovića u zatvor zbog izdaje

Poseta šefa srpskog pregovaračkog tima Borka Stefanovića Prištini bila je nepotrebna i na svoj način znači posredno priznanje samoproklamovane države Kosovo, kaže Marko Jakšić, lider Demokratske stranke Srbije iz južne srpske pokrajine.

Marko Jakšić
 

On tvrdi da su protesti članova Samoopredeljenja Aljbina Kurtija inscenirani i osuđuje Stefanovićeve izjave o podeli Kosmeta kao mogućoj temi. Za to bi, kaže Jakšić, šef srpskog pregovaračkog tima trebalo da ide u zatvor.

Mislite da poseta Stefanovića Prištini nije bila neophodna?

- To je posredno priznanje nezavisne države Kosovo. I sama poseta američkoj ambasadi je dokaz da se Beograd složio s nezavisnom državom. Treba uzeti u obzir i da je Borko Stefanović politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova, ukazuje je reč o bilaterarnoj poseti. Naravno da to nama ne treba i ne ide u prilog, i ostaje samo pitanje da je Stefanović eksplicitno ili i implicitno priznao Kosovo.

Razgovori dve "države"

 

Očekujete li dolazak prištinske delegacije u Beograd?


- Zbog Evropske unije i jedna i druga strana će se potruditi da naprave dobre i prijateljske odnose. A činjenica je da su razgovori Beograda i Prištine međudržavni, iako srpska vlast to neće nikada da prizna.

Ali njegova poseta je izazvala negodovanje i proteste?

- Ono što se dešavalo je zapravo obavezan dekor Aljbina Kurtija. Mi smo taj politički folklor na Kosovu i Metohiji i ranije viđali, još u vreme Miloševića kada se pročulo da je ispuštan nekakav otrovni gas koji razlikuje Albance i Srbe, a truje samo ove prve. Znači, to su predstave da pokažu da je poseta Stefanovića nacionalna stvar Srbije. Podsetiću da je Kurti demonstrirao i kad je Euleks dolazio, iako ta misija nije statusno neutralna i radi u korist Albanaca.
 

Da li su tačne ocene da je Srbija ovim napravila pomak i da sebi dala bolju poziciju za pregovore?

- To su političke gluposti. Politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova ide u secesionistički deo države. Šta je to nego priznanje. To ne može da bude radna poseta, i neslužbena. Pa, nije otišao tamo da prodaje semenke i kikiriki, nego da na bilaterarnoj osnovi priča sa albanskom stranom o problemima u nezavisnoj državi.
 

Zašto ste reagovali i kad je najavljena spremnost razgovora i o podeli Kosova?

- Stvari su jasne. Kosovo je deo Srbije, i u Ustavu jasno piše da svako ko pogazi Ustav, i ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet, može da dobije najmanje 10 godina zatvora. To što je Stefanović rekao je takozvani čin nacionalne veleizdaje. I da je ovo pravna država, javni tužilac morao bi da reaguje, ali, nažalost, državni aparat je podređen Tadićevom kabinetu.

POVEZANE VESTI

Subota 14.05.2011. 16:01
Ni ameri ni EU ne insistiraju na priznanju, nego uspostavljanju međudržavnih odnosa kao Istočna i Zapadna Nemačka. Ima lepo da se drže granice i lepo zamole da im ovi dozvole da dođu na Kosmet i kraj. Svet je pismen toliko da pročita rezoluciju EU od 19 januara gde u tački 5 piše razgovora o statusu nema i tačka 7 da Srbija rasformira svoje paralelene organe. Domaći zadatak se predaje i razmatra u junu, a ocena će biti u oktobru. Što je bilo daleko sada došlo blizu. Mogli su žuti da reaguju odmah u januaru da su mislili drugačije. Džaba sada Jakšiću da zaključa štalu kada su konji pobegli.
Subota 14.05.2011. 16:34
u zatvor nego kako i davati mu samo hladan pasulj i hleb od 5 dana......da oseti kako i koliko gladuje narod u Srbiji.......IZDAJNIK
Subota 14.05.2011. 23:27
Марко Јакшић вели да посета Стефановића Приштини значи посредно признање државе Косово. Ја велим: То је акт НЕПОСРЕДНОГ признања државе Косово од стране издајничке Владе Србије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online