Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Subota 14.05.2011.
14:08

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Rusi ne daju papi u Niš?

Mada u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne žele da isključe mogućnost dolaska poglavara Rimokatoličke crkve u Srbiju na proslavu 1700. godišnjice Milanskog edikta, papa Benedikt XVI najverovatnije neće videti Niš 2013. godine. U SPC nema konsenzusa da se papi uputi poziv, a i Ruska pravoslavna crkva razmišlja da li bi bio mudro da se svi pravoslavni verski poglavari prvi put zajedno sretnu sa Racingerom na toj proslavi.

Preneo SPC poruku Kirila: Ilarion sa patrijarhom Irinejom
 



Posle nedavne posete Beogradu šefa ruske crkvene diplomatije mitropolita Ilariona Alfejeva, u javnost je procurilo da je on vrhu SPC preneo "njet" ruskog patrijarha Kirila u vezi sa pozivom papi.

Patrijarh srpski Irinej je nastojao da to demantuje rekavši da "nije tačno da Patrijaršija u Moskvi smatra da nije vreme za susret svih pravoslavnih poglavara sa papom" i dodao da je to "još u razmišljanju ruskog patrijarha", što je "potvrdio i mitropolit Ilarion".
 

Protestna nota zbog Stepinca


Imajući u vidu poslednji zaokret u odnosu na nagoveštaje da je papa na korak do Niša, među pojedinim vladikama pojavila se neformalna inicijativa za izlaznu strategiju u vidu protestne note papi zbog njegovog najavljenog hodočašća na grob kontroverznog hrvatskog kandidata za sveca - blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u okviru papine posete Zagrebu 4. i 5. juna. O eventualnom upućivanju protesta Vatikanu očekuje se da konačnu reč kaže Sveti arhijerejski sabor na predstojećem majskom zasedanju.

- Ruska crkva još razmišlja. Naša je želja bila da taj događaj proslavi cela crkvena zajednica, pa razume se među njima i rimski papa. To ne znači stupanje u jedinstvo i zajednicu nego jedan običan skup, da vidimo kakva nam je sadržina u 17 vekova iza nas i da sagledamo šta bi trebalo da činimo u budućnosti. To je dobra želja, dobra namera, a koliko će to biti realizovano ostaje da vidimo - rekao je medijima patrijarh srpski Irinej.
 

Pošto Moskovska patrijaršija za sada ne blagosilja potencijalni susret, u srpskom episkopatu smatraju da će Svetom arhijerejskom saboru, koji treba da počne 16. maja u Beogradu, biti lakše da zauzme stav.
 

- Bez obzira na to što SPC odlučuje samostalno, mi treba da vodimo računa o gledištima sestrinskih pravoslavnih crkava, posebno ruske koja je najmnogoljudnija i najmoćnija u pravoslavnom svetu - ukazuje jedan od članova Sabora.
 

Neki su mišljenja da postizanje konsenzusa u vezi sa pozivom papi "opterećuje i činjenica da Vatikan ne iskazuje spremnost da se kritički odredi prema ulozi katoličkog sveštenstva u ratnoj prošlosti".
 

Uz podsećanje na naklonjenost carigradskog patrijarha Vartolomeja prema Vatikanu, pojedini episkopi ne isključuju mogućnost da u vrhu SPC za dlaku prevlada "jaka fanariotska struja", ali i da to ne znači da bi papa došao.
 

- Vatikan ne bi sebi dozvolio bruku da papu u Srbiji dočekaju samo oni episkopi iz eventualno tesne natpolovične saborske većine koji bi glasali za njegov dolazak, a da ga svi ostali ignorišu - smatra sagovornik "Vesti" iz vrha SPC.
 

Kada je reč o vatikanskom protokolu, kako objašnjavaju rimokatolici, da bi papa došao neophodno je da SPC, kao vodeća Crkva, zajedno sa državom Srbijom uputi zvanični poziv ili da se SPC izjasni da nema ništa protiv uz garanciju da će se srpski patrijarh sastati sa papom na tlu Srbije. Bez tih uslova, prema vatikanskim pravilima, papa ne odlazi u posete stranim zemljama.
 

Daju Vatikan za put u Moskvu i Beograd


Budući da na prostore današnje Srbije i Rusije do sada nije dolazio nijedan papa, među sveštenstvom i u ruskoj i u srpskoj crkvi odavno kruži pošalica da bi svaki papa "dao pola Vatikana da dođe u Moskvu, a drugu polovinu da kroči u Beograd", jer tako bi bilo potvrđeno staro vatikansko pravilo da je "katoličko tlo svuda gde stupi papina noga", što za Vatikan, dugoročno gledano, nije bez značaja. Intrigantno je takođe da je Benedikt XVI iz svoje zvanične titule izostavio deo koji kaže da je on "patrijarh zapada", a stavio deo da je "univerzalni pontifeks", odnosno "poglavar".

POVEZANE VESTI

Subota 14.05.2011. 14:09
dedinjski salonski popadija je najzad dobio po nosu. i treba.
Subota 14.05.2011. 14:59
Ако је папа Јован Павле II имао задатак да разбије СССР и тако створи нове католичке државе, неизоставно се намеће питање да ли нови папа Бенедикт XVI има задатак да разбије православље? Да ли ће се СПЦ понашати у складу са својом вековном политиком, да о свему треба са сваким разговарати, а на коленима се појавити само пред Богом остаје да се види. ....
Subota 14.05.2011. 15:07
„Словени немају никаквог смисла живота нити какве мисије у свету без православља. Рим је од увек био и заувек остао крвни душманин словенских народа, узимајући од њих само паре а називајући их варварима". Ове речи српског Златоустог, светитеља Николаја (Велимировића) посебно су актуелне данас, као што је све оно што је везано за светитеље Христове, актуелно у свим временима. Данас је то посебно актуелно, јер се у Српској Православној Цркви а и у целом Православљу, догађају ствари директно супротне не само учењу светог Николаја, него и супротне заповестима самих апостола Христових.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online