Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.05.2011.
11:20

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Bitka sa demonima u manastiru Ilinje

Manastirsko bratstvo molitvama i osveštanim uljem bije boj sa depresijom, vradžbinama, narkomanijom.

Otac Isaija na bogosluženju u prepunoj crkvi

Na manastirskom posedu Ilinja, svetinje u mačvanskom selu Očage, u eparhiji šabačkoj, svake druge subote već od ranog popodneva može se videti mnoštvo poklonika. Nepregledna kolona automobila i autobusa, domaćih i stranih registracija, nadire na manastirsko imanje. Vernici se okupljaju na četvorosatnom večernjem bogosluženju i osvećenju jeleja (ulja), čitanju molitvi za isceljenje i sedmostrukom pomazanju osveštanim uljem protiv bolesti i, kako napominju monasi, napada demona. Nakon molitvi u crkvi vernike očekuje zajednička trpeza.


Jeromonah Isaija Jokić, nastojatelj manastira i njegova sabraća monasi Stefan i Gerasim, pozdravljaju poklonike. Svakome ko zatraži, daju savet.


"Otac Isaija je duhovni biser. On nikog ne ostavlja ravnodušnim. Njegova smirenost, blaga i poučna reč i topao pogled blagotvorno deluju na svakoga", ričaju vernici koji redovno pohode manastirsko bratstvo.


Jedan od njih priča da je zahvaljujući igumanu Ilinja ponovo stao na noge i pronašao novi životni put.

Zajednička trpeza za sve namernike

Cecin duhovni mir


Folk diva Svetlana - Ceca Ražnatović, prema napisima beogradske štampe, takođe je povremeni posetilac manastira Ilinje, u kojem pronalazi duhovni mir i spokoj. Svetlana - Ceca Ražnatović inače često posećuje manastire, ali joj je Ilinje privuklo posebnu pažnju. Ceca tamo često dolazi na razgovor s igumanom Isaijom i monasima.

"Propao mi je prvi brak zato što je bivša supruga išla kod hodže po zapise da bi me držala u svojoj potpunoj vlasti. Postao sam neuravnotežen, na rubu očaja, ali i bankrota. Onda sam saznao za ovaj manastir i došao po pomoć. Otac Isaija je dao sve od sebe da mi pomogne. Danas sam drugi put srećno oženjen, a kad god iskrsne neki problem tu je otac Isaija da pomogne", ispričao je u dahu jedan od majstora, poreklom iz Bosne, a danas nastanjen u Somboru, koji radi na izgradnji novog manastirskog konaka.


U manastiru trenutno živi i dvadesetak mladih sa duševnim problemima, jer su im neophodni svakodnevna podrška i pomoć duhovnika.

"Nastojimo da imaju što manje slobodnog vremena, jer nije dobro da um bude besposlen. Sa njima se svakodnevno razgovara, prisustvuju bogosluženjima, redovno poste, ispovedaju se i pričešćuju, pomažu na manastirskoj ekonomiji. I ubrzo počinju drugačije da razmišljaju i da pravilno shvataju cilj života. Lečenje ne završava u manastiru, već traje i kada se vrate u svoje porodice", priča iguman Isaija.

Čitanje molitve

Otac Gerasim podseća na narodnu izreku da je najopasniji dokon um i da čovek koji je bez obaveza lako biva zaveden da skrene sa ispravnog životnog puta. Među štićenicima je i nekoliko bivših narkomana.

"Narkomani su specifična grupa i ako ih je istovremeno više na jednom mestu, teško ih je duhovno savladati da bi im se pomoglo u prevazilaženju tog zla. Zato je među štićenicima više onih sa duševnim demonskim problemima", dodaje otac Gerasim.


U dupke punoj crkvi, dok sveštenoslužitelji čitaju molitve, skoro neprekidno čuju se nekontrolisani krici, zapomaganja i kuknjava. Jedna od vernica, koju su povremeno izvodili iz crkve, jer je strašno zapomagala, nakon bogosluženja reče da je doživela "svojevrsno strujanje nekog čudnog duhovnog fluida". Najpre oko sebe, a zatim i u sopstvenom srcu i glavi i da se posle toga potpuno smirila.


"Muž me doveo, jer mi se već dugo naizmenično smenjuju stanja depresivne potištenosti i afektivne napetosti. Lekovi slabo pomažu. Ovde sam prvi put i ovo je nestvarno iskustvo. Molitve izuzetno snažno deluju na mene. Osećam se mnogo bolje i nastaviću da dolazim svake druge subote", kaže Marija iz Banjaluke.


Manastirska crkva je posvećena Svetom Iliji i podignuta je zahvaljujući Staniji i Iliji Lackoviću 1983. Oni su porodično imanje zaveštali Crkvi. Ktitori su i sahranjeni u svetinji.

Sreda 18.05.2011. 12:07
Вечита истина, само Бог, молитва, пост и искрено кајање спасава и лечи и душу и тело! Ми као хришћани треба да знамо чињеницу: У ЗДРАВОМ ДУХУ ЗДРАВО ТЕЛО! а НЕ ко у латинској изреци: У здравом телу зрдав дух.
Četvrtak 20.06.2013. 04:46
Pročitala sam prethodne komentare i želela bih da kažem par reči. Moj sin je boravio u manastiru Ilinje, nešto više od godinu dana, a ja sam odlazila svakog vikenda i svakog slobodnog dana, po potrebi sam ostajala i duže. Moj sin je imao psihičkih problema, koji su nastali kada je imao 14 godina. Zahvaljujući Ocu Isaiji, koji je sada Iguman (vidim da je ovo članak od 2011. godine) moj sin je upravo završio treći razred srednje škole sa vrlo dobrim uspehom, sada ima 18 godina. Vera je mnogo širi pojam od slavljenja Slave i celivanja ikona. Sazdani smo od svetla i tame, a na nama je da odaberemo .Svako dobro želim svima i da vam Bog nikad ne dozvoli da doživite to na svojoj koži.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online