Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 19.05.2011.
21:22

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Mitropolija bez autonomije po ugledu na Makedoniju

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da se Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, čije je zasedanje u toku u Beogradu, nije bavio, niti će se baviti pitanjem davanja autonomije ovoj mitropoliji, ali ni Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori (episkopskom savetu, koji uz mitropolita Amfilohija Radovića čine i episkopi: budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Filaret i zahumsko-hercegovački Grigorije), po ugledu na autonomnu Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju u Makedoniji.

Zasedanje Sabora SPC
 

Sa Cetinja se poručuje da se " Crkva ne može i neće rukovoditi političkim i necrkvenim motivima prilikom odlučivanja o sličnim pitanjima"

I portparol Sabora i Sinoda vladika bački Irinej rekao je da se Sabor bavi uobičajenom analizom stanja po eparhijama i naglasio da nikakve konkretne odluke još nisu donete.
 

- Arhijereji će posetiti Hram Svetog Save, gde će se i održati sednica Sabora. Osim o radovima na hramu, neće se razgovarati o drugim temama. Sva predviđanja i nagoveštaji o nekim već donetim odlukama koje su se pojavile u medijima nisu istinite - rekao je vladika Irinej.

Jovan Ćulibrk kandidat za episkopa?

 

Protosinđel Jovan Ćulibrk iz Mitropolije crnogorsko-primorske, koji se nalazi na stručnom usavršavanju u Izraelu, ušao je na listu Svetog arhijerejskog sabora SPC za izbor novih episkopa, nezvanično je rečeno u episkopskim krugovima.

 

Inače, otac Jovan je na univerzitetu diplomirao teologiju i književnost, a sada je na doktorskim studijama i radi doktorat u Jad Vašemu o stradanjima u logoru Jasenovac, rečeno nam je u Mitropoliji crnogorsko primorskoj.

 

Potencijalni izbor novih episkopa i pitanje eventualne deoba nekih eparhija SPC, očekuje se da će se na dnevnom redu crkvene skupštine naći sledeće nedelje, jer sami arhijereji prognoziraju da Sabor može da potraje do idućeg četvrtka.


 

Hočevar: Ne mešamo se u rad SPC

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar negirao je da je u ponedeljak posetio Patrijaršiju SPC da bi vršio pritisak na Sabor, da ne šalju protestno pismo Vatikanu u vezi sa predstojećom posetom pape Hrvatskoj, 4. i 5. juna, te Racingerovog poklonjenja senima kontroverznog kardinala blaženog Alojzija Stepinca na njegovom grobu u Zagrebu.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar
 

Stepinac je zbog ratnih zločina nad Srbima u ustaškoj NDH osuđen na 16 godiuna zatvora posle Drugog svetskog rata.

Hočevar je rekao da je u Patrijaršiju, na susret sa patrijarhom srpskim Irinejom vodio svoje goste, austrijskog biskupa Alojza Švarca sa dvadesetak sveštenika, te da je susret planiran još prošle godine. Napomenuo je da tokom sastanka nije bilo reči ni o kakvom protestnom pismu, već da se razgovaralo o saradnji Rimokatoličke crkve u Austriji i SPC, kao i o položaju Srba u Austriji. Beogradski nadbiskup je takođe podvukao da se katolici nikad nisu mešali u rad SPC.

POVEZANE VESTI

Petak 20.05.2011. 00:40
Изгледа да расправљају о Милином захтеву за аутономијом ЦПЦ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online