Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.05.2011.
13:17 >> 15:11h
Beta A

Ponovo vize ako skoči broj azilanata

Evropska unija će ponovo privremeno uvesti vize za neku zemlju Zapadnog Balkana ako u razdoblju od šest meseci za 50 odsto poraste priliv "lažnih azilanata" ili ilegalnih imigranata iz te zemlje u "šengenski prostor" EU, navodi se u predlogu koji je u utorak usvojila Evropska komisija.

Građanima neke od zapadnobalkanskih zemalja vize bi ponovo mogle da budu privremeno uvedene i ako bi za pola godine u toj državi za 50 odsto porastao broj odbačenih zahteva za vraćanje njenih državljana koji nelegalno borave u "šengenskom prostoru" EU, stoji u dokumentu EK, u koji je imala uvida agencija Beta.

Postoji mogućnost da se Srbiji ponovo uvede vizni režim
 

Stavljanje van snage režima bez viza za neku zemlju trajalo bi šest meseci, a u slučaju da ne bude poboljšanja "vanredne situacije koja traži hitan odgovor za rešavanje teškoća u nekoj članici EU", ta mera bi se mogla produžiti za još devet meseci.

Taj mehanizam, koji u junu treba da usvoji Savet ministara EU, biće primenjivan, pored zapadnog Balkana i za sve druge zemlje čiji državljani bez viza mogu putovati u Evropsku uniju.

Predloženi mehanizam bi se primenjivao na temelju "jasno utvrđenih merila", a u njemu sadržana "zaštitna klauzula treba da pomogne da se ubuduće očuva celovitost postupka vizne liberlizacije i izgradi poverenje u odnosu na javnost".

Đelić: Činimo sve da očuvamo šengen

 

Srbija će učiniti sve kako bi očuvala viznu liberalizaciju kao ključno dostignuće evropskih integracija, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. On je rekao da je sasvim sigurno da će regulativa šengenskog prostora biti promenjena, ali da
se veliki deo tih promena ne odnosi na Srbiju.

 

Đelić je kazao da se jedan deo promena odnosi na Srbiju i predviđa "klauzulu" kojom jedna ili više zemalja članica sengenskog prostora, suočena sa povećenjem više od 50 odsto zahteva za azil, može da pokrene proceduru koja bi u krajnjem ishodu zamrzla viznu liberalizaciju na nekoliko meseci.

 

"Detalji mehanizma 'zaštitne klauzule' još nisu razrađeni", istakao je Đelić i najavio da će o svemu tome sutra, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, razgovarati sa izvestiocem Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanjom Fajon.

"Članica EU koja bi se suočila s jednom od navedenih vanrednih situacija, morala bi da najpre Evropskoj komisiji pošalje bitne podatke i statistiku, kao i podrobno obrazložene prve mere s ciljem da popravi tu situaciju".

EK bi, uz priložene izveštaje agencije za obezbeđenje spoljnih granica EU - Fronteks i Evropske kancelarije za azil, potom obavestila Savet ministara EU i u roku od tri meseca bi mogla odlučiti da na šest meseci ukine režim putovanja bez viza za državljane neke treće zemlje.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.05.2011. 15:04
Ovi hoće da narod rastrgne žute lažove na sledećim izborima. Od akcija ništa, od Šengena ništa, od "Kosovo je Srbija" ostalo "Kosovo je komšija". Žuti ne smeju više ni da pozovu narod da se okupi jer bi bio lom neviđen. Ne dao im Bog da skupe narod na Trgu kod one bandere sa digitalnim satom koju je drug Čanak imao u vidu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online