Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.05.2011.
17:24
B92 A

Mladića čeka penzija od 4,5 mil. dinara

Ratku Mladiću, koji je danas uhapšen zbog optužnice za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, Srbija je dužna da isplati oko 4,5 miliona dinara na ime generalskih penzija koje nije podigao. Mladiću država duguje 64 penzije, a moraće da mu ih isplati čak i u slučaju da bude osuđen u Hagu.

Mladića čekaju zaostale generalske penzije

Mladić, koji je u bekstvu od 1996. godine pravo na penziju stekao je rešenjem Fonda za socijalno osiguranje vojnika Ministarstva odbrane (SOVO) SRJ februara 2002. godine, ali je posle međunarodnih političkih pritisaka na Srbiju, njemu decembra 2005. godine po nalogu tadašnjeg ministra odbrane Zorana Stankovića obustavljena isplata penzije.

Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, svojim rešenjem potvrdilo je odluku da se svim haškim optuženicima koji su u bekstvu, a imaju prebivalište u Srbiji, obustave plaćanja iz državnih izvora. Na tom spisku nalazio se i Ratko Mladić. Penziju su, naime, od februara 2002. do kraja 2005. primali članovi njegove porodice.

Kako je pravo na penziju, stečeno pravo koje se ne može oduzeti, Ratku Mladiću koji je sada uhapšen Srbija duguje 64 generalske penzije, koje s obzirom da je prosečna penzija generala iznosi oko 70.000 dinara u ukupnom iznosu predstavljaju sumu od 4,45 miliona dinara. Taj novac nalazi se u depozitu Fonda za socijalno osiguranje vojnika i biće isplaćen njemu ili članovima njegove porodice.

Predsednik Srbije Boris Tadić, potvrdio je krajem 2004. da pravo na penziju Ratku Mladiću ne može biti oduzeto, bez obzira što ga haški tribunal optužuje za ratne zločine.

"Radi se o stečenom pravu koje ne odumire zbog činjenice da je neko gonjen zbog ratnog zločina, pa čak ni osudom za ratni zločin. I kada bi Mladić sada bio osuđen za ratni zločin, članovi njegove porodice imali bi pravo da primaju penziju", rekao je Tadić.

Pitanje zaostalih Mladićevih penzija pokrenuto je krajm 2009. godine, kada su u Ministarstvu odbrane potvrili da će penzije Ratku Mladiću ili članovima njegove porodice biti isplaćene Mladiću onog trenutka kada bude uhapšen ili kada bude deblkirana njegova imovina.

"On ima sva prava kao i ostali vojni penzioneri", rekli su tada u Ministarstvu odbrane Srbije.

Ratka Mladića je penzionisala predsednica RS Biljana Plavšić krajem 1996. godine, ali je on nastavio da radi i prima generalsku platu do rešenja Fonda za SOVO 2002. godine. 

POVEZANE VESTI

Petak 27.05.2011. 00:23
Nije Mladic Ratko lud ! To je profesionalni vojnik. Nije on uhapsen, on se samo predao u pravom trenutku. Treba misliti i na fameliju koja ostaje iza njega. A nama ostaje da ucimo od njega kako se brani Srpstvo. Vjerovatno ce nam to iskustvo trebati opet. Da Bog da on nama ozdravio pa gdje god bio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online