Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 28.05.2011.
18:31
Beta A

Izabrane nove vladike SPC

Na Saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji je u Beogradu zasedao od 16. do 27. maja, izabrane su nove vladike a izvršena je i reorganizacija pojedinih eparhija, saopšteno je danas na sajtu SPC.

Kako se precizira, izvršena je reorganizacija pojedinih eparhija u Srbiji, Evropi, Americi i Australiji, a većina upražnjenih episkopskih katedri je popunjena, dok su za neke, do daljnjeg, postavljeni episkopi administratori.

Sveti arhijerejski sabor SPC

Za episkopa niškog izabran je episkop dioklijski Jovan (Purić), dosadašnji vikar mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (Radovića) i starešina manastira Ostrog. To mesto bilo je upražnjeno od izbora Irineja (Gavrilovića) za novog patrijarha srpskog.

Za episkopa novosnovane Eparhije kruševačke izabran je jerođakon David (Perović), docent Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Administrator novoformirane Eparhije austrijsko-švajcarske sa sedištem u Beču biće episkop bački Irinej (Bulović), a za administratora novoosnovane Eparhije buenos-ajreske za čitavu Južnu i Srednju Ameriku određen je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Za vikarne episkope patrijarha Irineja izabrani su protosinđel Jovan (Ćulibrk) "sa titulom episkop lipljanski" i arhimandrit Andrej (Ćilerdžić) "sa titulom episkop remezijanski".

Sabor je "umolio" episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija da "u svojstvu zamenika" pomaže mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju "u obavljanju arhipastirskih dužnosti".

U saopštenju se dodaje da je Sabor odložio do daljnjeg izdvajanje novih eparhija iz

Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, kao i izdvajanje Raške eparhije iz sadašnje Raško-prizrenske eparhije "dok se ne steknu svi neophodni uslovi".

Sabor SPC je na redovnom majskom zasedanju pozdravio vraćanje verske službe u Vojsku Srbije (VS), vraćanje imovine crkava i verskih zajednica, kao i odluku državnih vlasti da SPC vrati matične knjige oduzete posle Drugog svetskog rata.

Saopšteno je i to da su za članove Sinoda SPC u novom sazivu izbrani episkopi sremski Vasilije, bački Irinej, šumadijski Jovan i budimljansko-nikšićki Joanikije.

Sabor zabrinut zbog stanja SPC u regionu

Sveti arhijerejski sabor SPC izrazio je zabrinutost zbog stanja na Kosovu i Metohiji, teškoća kroz koje prolaze Mitropolija crnogorsko-primorska i Republika Srpska i SPC u Bosni i Hercegovini, kao i zbog odnosa makedonskih vlasti prema Ohridskoj arhiepiskopiji.

U saopštenju Sabora, posle dvonedeljnog majskog zasedanja, navodi se da posebnu zabrinutost u dušama članova Sabora izaziva nepostojanje uslova za povratak prognanih i izbeglih sa Kosova i Metohije, kao i novo ugrožavanje srpske imovine i domova i nemogućnost obnove više od stotinu porušenih hramova...

Sabor je od državnih organa Crne Gore zatražio da poštuju sopstveni Ustav, kao i prava svake crkve i verske zajednice, pa i SPC, zajamčena domaćim i međunarodnim zakonima.

"Bila bi zaista velika bruka i sramota da se po ta prava i po pravdu mora ići u Brisel, Strazbur ili Vašington”, navodi se saopštenju.

Sabor SPC, takođe, traži od svih - kako domaćih političkih struktura tako i od relevantnih stranih činilaca i centara odlučivanja - da poštuju Dejtonski sporazum i da tako grade dugoročni mir u BiH.

Kada je reč o Crnoj Gori, Sabor je s posebnom pažnjom razmotrio ozbiljne teškoće sa kojima se suočavaju Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije SPC koje deluju u toj državi.

Posebno se ističu pretnje da će biti srušena Crkva Svete Trojice na planini Rumiji; rušenje Hrama svetog Aleksandra Nevskog i Svete Gospođe na Svetom Stefanu; protivpravna namera da se Crkvi oduzmu hramovi na Chipuru i na Kruševcu, ali i izjava sa, kako se navodi, najvišeg državnog mesta kojom se SPC osporava i pravno postojanje i pravo na postojanje u Crnoj Gori.

Javno izražene ambicije pojedinih crnogorskih političara da uređuju crkvena pitanja i da pritiscima, čak preteći silom, manipulišu identitetom i ustrojstvom Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sa neskrivenom željom da je učine instrumentom svojih političkih zamisli, programsko opredeljenje vladajuće crnogorske stranke Demokratske partije socijalista da agresivno oblikuje crkveni život pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori, kako ističe Sabor, predstavlja ugrožavanje elementarnih ljudskih prava i verskih sloboda.

To predstavlja poricanje sekularnog karaktera države Crne Gore i odbacivanje demokratskog načela odvojenosti Crkve i države, kao i otvoreno uvođenje davno prevaziđene socijalne kategorije, kategorije građana drugog reda, i to na osnovu verske i etničke pripadnosti, navodi Sabor.

Učesnici Sabora su, takođe, izrazili zabrinutost zbog teškoća kroz koje prolazi Republika Srpska, a samim tim i SPC u Bosni i Hercegovni.

Sabor je, kako se navodi, uveren da i građani Republike Srpske, poput građana u savremnim demokratskim državama uopšte, imaju pravo na slobodno plebiscitarno izjašnjavanje o pitanjima koja smatraju važnim, jer je to pravo najizrazitiji, ako ne i jedini primer neposredne demokratije.

Najviše zakonodavno telo SPC je konstatovalo da, uprkos kritikama međunarodnih organizacija da krše verske slobode i ljudska prava, vlasti u Makedoniji istrajavaju na progonu kanonskog arhiepiskopa ohridskog Jovana i odbijaju da registruju Ohridsku arhiepiskopiju, autonomnu Pravoslavnu crkvu koja je u punom jedinstvu sa svim pravoslavnim crkvama u svetu.

Saborski oci najoštrije osuđuju nedavno nasilničko ponašanje prema jednom arhijereju, sveštenomonasima i vernicima Ohridske arhiepiskopije, i to za vreme vršenja bogosluženja u Kavadarcima koje je, kako se navodi, bilo podstaknuto i naručeno od jednog tamošnjeg episkopa u raskolu.

Razmatrajući pitanje predstojećeg svečanog obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta (313-2013) u Nišu, rodnom gradu svetog cara Konstantina, arhijereji SPC su uputili pismo vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju u kome se zalažu za što skorije sazivanje Svetog i Velikog sabora pravoslavne crkve.

Sabor je pozdravio bratsku spremnost Ruske pravoslavne crkve i velike ruske države da pomognu poduhvat unutrašnjeg uređenja Hrama Svetog Save na Vračaru.

POVEZANE VESTI

Subota 28.05.2011. 18:52
А оп папи ни речи! Појела маца језик. Али се зато залажу за демократију, вероватно као тековину хришћанства и Светосавља. Откад се то СПЦ залаже за демократију у свету? Да ли је то Исус Христос позивао на равноправност, људске слободе и право човека да живи како хоће, за заштиту хомосексуалаца итд.? То су све тековине демо(н)кратије!
Subota 28.05.2011. 19:30
A i vi ste mi se smucili popovi-politicari...sa onim bradatim cudom amfilohijem.sto nam moralise po nasoj srbiji...idi pa moralisi milu...da vidim jel smes da pisnes....kus bre i ne otvaraj te zjaple
Subota 28.05.2011. 21:55
Impresivno,drustvance."lezi lebu da te jedem" i tako dalje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online