Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
30
Utorak 31.05.2011.
16:59 >> 07:36h
Vestionline A

Mladić prebačen u haški pritvor

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za genocid u BiH, prebačen je sa aerodroma u Roterdamu u pritvor Haškog tribunala u Sheveningenu gde mu je uručena optužnica. Generala Mladića su prethodno vlasti Srbije specijalnim avionom transportovale u Roterdam i izručile ga zvaničnicima Tribunala.

Oko 21.25 dva helikoptera doletela su do pritvora u Sheveningenu. Jedan se spustio unutar pritvorskog kruga, dok je drugi napravio krug i odleteo.

Helikopter sleće u Sheveningen

Istovremeno, u krug pritvora ušlo je i nekoliko vozila.

Kolona vozila u pratnji helikoptera

Nije bilo moguće utvrditi da li je Mladić u pritvor prebačen kombijima ili helikopterom, a dolazak Mladića u Hag niko među brojnim izveštačima nije video.

Čak se na snimcima agencija AP, Rojtersa i AFP-a, kao i u direktnom prenosu holandske televizije vidi kako helikopter sleće u dvorište pritvora, ali niko iz njega nije izašao, tako da nije jasno kojim putem je Mladić uveden u pritvorsku jedinicu.

Stotine novinara TV ekipa i fotoreportera su posle njihovog uzletanja i odlaska zajedno pregledali snimke spuštanja i - pitali se sta se dogodilo.

Portparol haškog tužilaštva Frederik Svinen najavio je konferenciju za novinare sutra u podne u kojima će objasniti sve detalje.

Mladić privremeno u izolaciji

Ratku Mladiću je večeras u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu uručena optužnica, izjavila je portparol Tribunala Nerma Jelačić, preneo je AP.

Ona je rekla da su ga na aerodromu sreli predstavnici sekreterijata Haškog tribunala.
"Sada je prebačen u pritvorsku jedinicu gde mu se čitaju njegova prava i objašnjava pravilnik o pritvornoj jedinici kao i o samom tribunalu“, objasnila je Jelačić.


Ona je dodala i da će Mladića večeras pregledati lekari.


"Biće smešten u ćeliju, prvih nekoliko dana u izolaciji, a potom će biti smešten u jedno od tri krila pritvorske jedinice“, izjavila je Jelačić.

Pritvorska jedinica UN u kojoj se Mladić nalazi ispunjava najviše međunarodne standarde tretmana pritvorenika, a "njom se rukovodi na način kojim se poštuju dostojanstvo i prava pritvorenika i pružaju im se svi neophodni uslovi za pripremu odbrane", saopštio je Haški tribunal.

Ako se ne pobiju, rat je završen

 

Među izveštačima mnogobrojnih svetskih medija ispred pritvora u Sheveningenu pojavile su se dve grupe izbeglica iz Bosne.


Prvo su Bošnjaci raširili aktuelnu bosansku zastavu, a pored nje ratnu zastavu bosanskih muslimama sa ljiljanima. Bošnjaci kažu da su došli da izaze zadovoljstvo što je Mladić u Hagu.

 

Bošnjaci ispred haškog pritvora


Dvadesetak metara dalje okupila se grupa Srba iz Bosne sa trobojkama koji su rekli da su došli da se usprotive izručenju Mladića.

 

Srbi ispred haškog pritvora


Komentar jednog od izveštača, sudeći po jeziku sa prostora bivše SFRJ, glasio je: "Ako se ovi ne pobiju, znači da je rat konačno završen".

O krivici po tačkama optužnice, Mladić će se izjasniti u prvom pojavljivanju pred sudijom, kako predviđaju pravila Tribunala, u roku od 48 sati po dolasku u sudski pritvor.

U međuvremenu, Mladić će, kao i drugi pritvorenici, biti podvrgnut lekarskim pregledima. Prvi dan u pritvoru, Mladić će provesti odvojen od ostalih optuženih, za zatim će im se pridružiti u jednom od tri odvojena pritvorska krila. U svakom krilu je trenutno po 12 pritvorenih.

Bramerc pomerio put u Njujork zbog Mladića

 

Glavni haški tužilac Srež Bramerc odložio je planirani odlazak u Njujork zbog izručenja Ratka Mladića tribunalu, potvrdio je Svinen.

 

Serž Bramerc

 

Bramerc je trebalo da otputuje u Njujork na konsultacije i sastanke radnih grupa koji prethode sednici Saveta bezbednosti UN, u ponedeljak, 6. juna, kada haški tužilac treba da predstavi izveštaj o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

 

"Ipak je veoma važno da tužilac bude ovde da dočeka Mladića", rekao je Svinen.

 

On je precizirao da će Bramerc prisustvovati sastanku u ponedeljak, ali da će ovaj put preskočiti konsultacije koje prethode sastanku.

Da se izjasni o krivici, Mladića će pozvati jedan od trojice sudija iz pretresnog veća koje bi trebalo da mu sudi. To su Alfons Ori iz Holandije, Kristof Flige iz Nemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike.

Budući da do prvog pojavljivanja neće imati branioca, Tribunal će Mladiću samo za izjašnjavaje o krivici postaviti branioca po službenoj dužnosti. Taj advokat bi trebalo da Mladića poseti u pritvoru uoči prvog pojavljivanja i sa njim porazgovara o optužnici.

Glavni tužilac Serž Bramerc izjavio je za Betu da neće pokušati da se sa Mladićem sastane po dolasku optuženog u pritvor. Bramercova prethodnica Karla Del Ponte imala je običaj da optuženima ponudi susret i razgovor tokom njihovih prvih sati u sudskom pritvoru, ali je većina to odbijala.

Mladiću će se suditi po izmenjenoj optužnici koja je ista kao optužnica po kojoj se pred Tribunalom sudi bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

Ratko Mladić sleće u Holandiju

Mladić je u Holandiju prispeo pošto je oko 19.45 sleteo na aerodrom u Roterdamu, gde ga je, između ostalih, dočekao i srpski konzul Marko Brkić.

Ranije danas, ministarka pravde Srbije Snežana Malović potvrdila je da je Srbija izručila generala Mladić Haškom trbunalu te da je avion koji ga prevozi u Holandiju odleteo iz Beograda.

Avion sa generalom Mladićem odleće iz Srbije

Mladića je do aerodroma "Nikola Tesla" iz Specijalnog suda prevezla dobro obezbeđena kolona policijskih vozila, a pripadnici Žandarmerije na kratko su, sa fantomkama na glavama, bliokirali saobraćaj ispred zgrade ovog suda danas oko 16 časova.

Novinarka Ljiljana Bulatović, pisac biografije Ratka Mladića, rekla je da je general bio u prvoj od dve kolone vozila koje su napustile dvorište Specijalnog suda u Beogradu.

Žandarmerija je prethodno zaustavila saobraćaj ispred ulaza za vozila zgrade Specijalnog suda, gde je pre nešto posle četiri ušla kolona crnih policijskih džipova.

Žandarmerija blokirala saobraćaj

Kolona od pet džipova i jedna policijska "marica" izašla je iz dvorišta Specijalnog suda i uputila se ka Konjarniku, prema izlazu na autoput prema aerodromu "Nikola Tesla" koji je bio blokiran i očišćen od vozila.

Policijski konvoj sprovodi Ratka Mladića do aerodroma "Nikola Tesla"

Iz zgrade Specijalnog suda prethodno je izašla Mladićeva supruga Bosiljka, koja je delovala kao da briše suze sa lica i stala u blizini ulaza za vozila ispred suda.

Bosiljka Mladić u pratnji čoveka koji je doneo kofer sa stvarima Ratka Mladića 

Bosiljka je u Specijalni sud stigla oko 15 sati u pratnji profesorke međunarodnog prava Smilje Avramov, snaje, Mladićeve sestre, i za sad nepoznatog čoveka koji je nosio veliki kofer.
 

Upitan šta je u koferu on je odgovorio da je unutra "sve što treba čoveku koji je u privoru".

Mladić je ranije izrazio želju da profesorka u penziji Avramov bude njegov pravni savetnik u procesu pred Haškim tribunalom. Ona je već u pravnom timu Radovana Karadžića.

Ljiljana Bulatović i Mićo Grubor: Nismo videli Mladića

 

Prijatelji Ratka Mladića, Ljiljana Bulatović i general Mićo Grubor, rekli su danas novinarima ispred Specijalnog suda u Beogradu da nisu uspeli da vide Mladića iako su imali zakazanu posetu, kao da ga nisu videli ni njegov sin Darko i profesorka Smilja Avramov.

 

Oni su rekli da su Mladića danas posetili samo njegova supruga, sestra i snaha.

 

Danas nije video oca: Pripadnik Žandarmerije zaustavlja Darka Mladića

 

General Grubor je plačnim glasom izjavio da 15 godina nije video svog ratnog druga i kritikovao ministra unutrašnjoj poslova Ivicu Dačića jer je "na prevaru izručio generala Mladića pre nego što je poseta realizovana".

 

"Tvrdim da Mladić nije ubio ni jedno dete, ni jednu majku i da nije genocidan čovek", rekao je Grubor.

 

Ljiljana Bulatović poručila je novinarima da se ne naslađuju tuđom nesrećom već da objektivno izveštavaju o čitavom slučaju. "I ja sam bila novinar i apelujem na kolege da istraže šta se zapravo desilo u Srebrenici a ne da samo ponavljaju navode iz optužnice", rekla je Bulatovićeva.

Sud je danas odbio žalbu na odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje bivšeg vojnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića Haškom tribunalu za ratne zločine.

Branilac haškog optuženika Ratka Mladića, advokat Miloš Šaljić, izašao je nešto pre četiri iz zgrade Specijalnog suda i izjavio da je skratio posetu, kako bi Mladića mogle da obiđu supruga i sestra.

Stanković: Očekujem angažovanje u svojstvu svedoka eksperta

 

Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je danas da očekuje da ga Haški tribunal angažuje u svojstvu svedoka eksperta u procesu Ratku Mladiću, ali da ne veruje da će suđenje generalu Mladiću početi u skorije vreme.

 

Stanković je rekao da je u proteklom periodu u šest navrata bio svedok ekspert u Haškom tribunalu na zahtev odbrane ili tužilaštva tog suda, u slučajevima generala Radislava Krstića, Nasera Orića i drugih, koji su u istočnoj Bosni optuženi za ratne zločine.

 

Zoran Stanković

 

"Moja obaveza je da ono što sam profesionalno radio, a to su ekshumacije i obdukcije leševa iskopanih iz masovnih grobnica, prikažem pred Haškim tribunalom, po njihovom zahtevu i da se, na osnovu tih i takvih rezultata, utvrdi o čemu se radi, kako su ti ljudi stradali, koje su povrede registrovane na telima mrtvih i utvrdi uzajamno posledična veza između povreda i uzroka smrti", rekao je Stanković.

 

"To je sasvim normalna procedura i po tom osnovu ću biti, najverovatnije, u Haškom tribunalu biti angažovan", dodao je Stanković.

 

Ministar je rekao da ne veruje da će suđenje Mladiću početi uskoro, zbog svih procedura koje treba sprovesti u prethodnom periodu, saslušanja svedoka i činjenice da će tek pri kraju suđenja biti angažovani stručnjaci i sudsko-medicinska ekspertiza.

Stanković je objasnio pravila Haškog tribunala koja predviđaju donošenje odluke o svedocima ekspertima, koji će učestvovati u procesu suđenja.

 

Oni mogu da budu angažovani, precizirao je ministar, na zahtev Tužilaštva, koje ima svoje svedoke eksperte ili po zahtevu odbrane.

 

U takvim slučajevima sud donosi odluku o angažovanju i o broju sati za angažovanje i tek nakon toga se svedocima ekspertima uruči materijal koji treba da analiziraju i na osnovu koga treba da daju nalaze i mišljenje.

 

Stanković je, takođe, rekao da nije obdukovao leševe ekshumiranih muslimanskih žrtava, već su to radili oni koje je angažovao Haški tribunal.

 

"Sada, na osnovu sticanja zvanja svedok ekspert, analiziram te aktivnosti i dajem svoj nalaz i mišljenje za verodostojnost onoga što su oni radili. Dajem sudsko-medicinsku ekspertizu, koju kasnije branim pred Sudskim većem Haškog tribunala", rekao je ministar.

 

Stanković je naglasio da sa Mladićem u Specijalnom sudu nije razgovarao ni o jednom delu njegove optužnice, niti o budućim aktivnostima u Haškom tribunalu.

 

On je dodao da je Mladića u Specijalnom sudu posetio po pozivu istražnog sudije, a da njegov odlazak u Specijalni sud "neki pokušavaju da zloupotrebe na nedostojan način".

 

On je ponovio da je, kao lekar koji je obdukovao Mladićevu kćerku, takođe imao određene obaveze, kada je reč o pojavljivanju na poziv istražnog sudije.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Utorak 31.05.2011. 17:00
nemam reci
Utorak 31.05.2011. 17:06
Placi Srbijo, ovo je tvoja sahrana!
Utorak 31.05.2011. 17:03
Generale, nek' ti je dragi Bog na pomoci!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online