Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.06.2011.
09:00 >> 21:53h
Vestionline, Beta A

Odobrene subvencije, kraj blokada u subotu?

Vlada Srbije je na telefosnkoj sednici odobrila da subvencije poljoprivrednicima ostanu kao i prošle godine, odnosno da iznose 14.000 dinara po hektaru za paracele do 100 hektara. Ta odluka je dogovorena noćas na sastanku kome su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i resorni ministri. Predstavnici udruženja poljoprivrednika pozdravljaju predlog, ali čekaju zvaničnu odluku o tome da bi prekinuli protest.

Protest poljoprivrednika traje već četiri dana
 

Poljoprivrednici iz Vojvodine četiri dana protestuju, nezadovoljni predlogom Vlade Srbije i resornog ministarstva o subvencijama u agraru kojim je bilo predviđeno da se subvencionišu gazdinstva koja imaju do 10 hektara, uz mogućnost povećanja subvencija za domaćinstva do 30 hektara.

Ratari traže da premijer garantuje ispunjenje zahteva

 

Poljoprivredni proizvođači proveli su celu noć na svojim traktorima na drumovima širom Vojvodine i najavili da će putevi ostati blokirani sve dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni i dok im to ne bude garantovao premijer Srbije Mirko Cvetković.

 

Predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Ivković rekao je da su svi ratari i jutros "na svojim mestima" i da su sve blokade puteva koje su bile juče ostale i danas, a mogu se očekivati dodatne blokade.

 

"Ne odustajemo od zahteva. Ne možemo prihvatiti to što se na televiziji pojavi neko i nešto obeća. Blokade ostaju dok zvanično premijer ne potpiše naše zahteve", poručio je Ivković. vković je optužio policiju da zapravo ona blokira puteve, pošto sprečava poljoprivrednike da traktorima dođu do Beograda i tamo izraze protest.

 

"Nijedan traktor nije blokirao put. Policija blokira traktore da se kreću putevima, ona ne pušta da se odvija saobraćaj, a paori su revoltirani pošto im policija ne dopušta da učestvuju u saobraćaju", rekao je Ivković.

 

Predsednik Udruženja "Klub 100 P plus“ Vojislav Malešev je rekao da ratari neće pomerati svoje traktore sa blokiranih puteva širom Vojvodine dok "predstavnike nezadovoljnih poljoprivrednika nadležni ne budu pozvali i u pisanoj formi dostavili odluku o ispunjenju naših zahteva“.

Zemljoradnici koji protestuju tražili su da se subvencionišu domaćinstva koja imaju do 100 hektara zemlje, odnosno da uslovi budu isti kao i lane, na šta je državni vrh sada pristao.

Sukob u Opovu

 

Nezadovoljni rezultatima pregovora u Vladi Srbije, poljoprivrednici su sinoć pokušali da probiju barikade na mostu u Opovu. Naime, posle ponoći traktorima su krenuli na policiju i došlo je do sukoba. Kako prenose mediji ima i povređenih.

 

 

Meštani kažu da su prodavnice u Opovu poluprazne, manjka mesa, mleka i mlečnih proizvoda, hleba ima samo iz lokalne pekare, a Opovčani strepe da ako se blokade nastave da će i to malo što ima nestati.

 

Sukoba je bilo i u Čenti, a kako poljoprivrednici tvrde i dalje će ostati na svojim pozicijama, dok Vlada Srbije ne prihvati sve njihove uslove.

Petrović: Za dve godine carinska zaštita prema EU niža

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je večeras u Beogradu da je Vlada Srbije potpuno izašla u susret poljoprivrednicima u Vojvodini donošenjem uredbe o isplati subvencija i pozvao ih da prekinu protest.

Usvajanjem Uredbe o subvencionisanju registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa 14.000 dinara po hektaru (h), za posede veličine do 100 h, postignuta je suština, na opšte zadovoljstvo i važno je da se život što pre vrati o u redovan tok, kazao je ministar Petrović gostujući na Radioteleviziji Srbije (RTS).

Petrović je za naknadne zahteva poljoprivrednika kazao da to mogu biti samo neka tehnička poboljšanja o kojima bi se razgovaralo prilikom sprovođena propisa, a ne i nešto što bi izmenilo uredbu.

Ministar je naveo da je za isplatu subvencija na raspolaganju 8,6 milijardi dinara, objašnjavajući da će taj regres od 14.000 dinara po h za površine do 30 h biti isplaćen ove godine, dok će ostatak do 100 h svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima biti isplaćen do 31. januara 2012.

Ukoliko neko ima manje od 30 h, dobiće novac za onoliko hektara koliko je registrovao, rekao je ministar.

''Ovo rešenje je sačuvalo poverenje poljoprivrednika u državu, a neće se urušiti fiskalna i budžetska stabilnost. Takođe, stekli smo mogućnost da snažno krenemo u razvoj stočarstva preko kredita koji će biti na tri godine, sa osam odsto fiksnom dinarskom kamatom, kao i u razvoj povrtarstva i voćarstva'', istakao je Petrović.

Ministar Petrović je zaključio da će za dve godine carinska zaštita prema Evropskoj uniji (EU) biti niža, takođe, vode se pregovori sa Svetskom trgovinskom organizacijom i zato su potrebni veća efikasnost i manji troškovi kako bi oni koji se bave poljoprivredom više zarađivali.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online