Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 09.06.2011.
12:50
D. Dekić - Vesti A

"Na mala vrata u NATO"

Nedopustivo je da se u Srbiji raspravlja o strategiji NATO-a koji od bombardovanja 1999. ugrožava naše interese, ocenjuje portparol Demokratske stranke Srbije, Petar Petković.

Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković je u ime stranke zatražio otkazivanje Strategijske vojne konferencije najavljene od 13. do 15. juna u Beogradu jer prihvatanjem da bude domaćin ovakvog skupa, Srbija izlazi iz statusa vojne neutralnosti.

Petar Petković, portparol DSS-a


- Nedopustivo je da organizator konferencije bude Savezna komanda NATO-a i da se u našoj zemlji raspravlja o strategiji koja podrazumeva vojnu intervenciju svuda gde su interesi te alijanse ugroženi, a da pri tom od bombardovanja 1999. ona ugrožava interese Srbije, što se pokazuje i u zalaganju za lažnu državu Kosovo - tumači Petković za "Vesti" i ističe da Srbija kao vojno neutralna država nema potrebe da produbljuje te odnose i ovakav skup ne treba da je se tiče.

Zbog čega vlast prihvata da bude domaćin ove konferencije?


- Pokušavaju da na mala vrata uvedu zemlju u NATO, što potvrđuje i izjava generalnog sekretara Alijanse Donalda Ramsfelda da se, kako je Srbija tražila, radi korak po korak na njenom ulasku u taj vojni savez. Konferencija će biti zatvorena za

Cenzura na Koštunicu


Zašto se Vojislav Koštunica gotovo ne pojavljuje u javnosti?


-To što ga nema je najbolji pokazatelj koliko je vlast medijski marginalizovala DSS. Kao portparol imam svakodnevne kontakte s novinarima i u ime stranke otvoreno kritikujem vlast, ali malo toga stigne do javnosti, kao i što Vojislava Koštunicu ne pozivaju da gostuje na televizijama. Ali, ako nas nema u medijima, ima nas na terenu u direktnom kontaktu s građanima širom Srbije.

javnost, pa imam utisak da građani i ne znaju za nju jer država bi da je sakrije, pošto zna raspoloženje u Srbiji prema tom vojnom savezu. DSS smatra da je nedopustivo tim skupom gurati Srbiju u NATO mimo volje naroda.

Zatvorena za javnost je i parlamentarna sednica na kojoj Ministarstvo odbrane predstavlja izveštaj o radu. Šta mislite zašto?


- To nije pitanje za mene i DSS, već za ministra odbrane Dragana Šutanovca. Ako je skupštinskom rezolucijom Srbija vojno neutralna, zvanično su dužni da poštuju tu rezoluciju i da se staraju da se po pitanju vojnih saveza ne opredeljuju. Zatvorena sednica govori da se vodi tajna politika, skrivena od javnosti čiji je većinski stav o NATO negativan. Srbija nema potrebe da ratuje za tuđe interese, niti da joj drugi određuju šta će vojno proizvoditi.

Zašto se toliko protivite vojnom svrstavanju Srbije?


- U Evropi postoje neutralne države, poput Švajcarske, koje dobro funkcionišu, a članice su EU. Ako te zemlje drže do neutralnosti kao jedne vrste tradicije, i Srbija treba da uradi isto i da tako ne ugrozi državne i ekonomske interese.

Šta se desilo sa apelom 200 srpskih intelektualaca za raspisivanje referenduma o ulasku Srbije u NATO?


- Peticiju su početkom prošle godine pokrenuli vrsni intelektualci Srbije, umetnici, akademici i druge javne ličnosti da bi na taj način otvoreno odbranili neutralnost svoje zemlje, a DSS se pridružio pameti Srbije. S obzirom na to da je priča o NATO i Srbiji ovih dana aktuelizovana, i peticija dobija na značaju jer samo narod može da odluči o tome.

Predizborne saveze i dalje ne prihvatate?


- DSS ide sam na izbore sa svojim imenom i prezimenom, jasnim političkim programom i jedina koja ima ekonomsku strategiju razvoja Srbije do 2015. i njenih gradova i opština. Naš princip je sačekati rezultate izbora, pa ići u udruživanja na osnovu poverenja građana drugim partijama, ali i na osnovu sličnosti programskih načela.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.06.2011. 13:09
Nije mi jasno koliko još toga ovaj narod može da trpi. OTKAZI PONIŽAVANJE SRBIJE LAŽI POLITIČARA USKORO I RASPARČAVANJE ZEMLJE
Četvrtak 09.06.2011. 14:28
SPASI SRBIJU IZ LUDNICE KOSTUNICE!
Četvrtak 09.06.2011. 13:51
На мала врата,наравно.Како другачије? Само полтронисањем и понизнишћу пред злотворима,само то се очекује од нас.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online