Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 11.06.2011.
04:52 >> 18:44h
Politika A

Vojna neutralnost ne dovodi se u pitanje

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić izjavio je da se kao načelnik Generalštaba oseća privilegovanim što se Strategijska vojna konferencija za partnere početkom sledeće nedelje održava u Beogradu i da "niko, pa ni države NATO-a, ne dovodi u pitanje našu vojnu neutralnost".

"Naprotiv, imaju razumevanje za našu poziciju", rekao je Miletić za "Politiku".

Miletić je kazao da je održavanje skupa u Beogradu veliko priznanje našoj zemlji, njenom sistemu odbrane, Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

U NATO imaju razumevanja za poziciju Srbije: Miloje Miletić

Kao starešina iza koga je ratno iskustvo devedesetih, Miletić kaže da potpuno razume emocije kada se pominje zapadna vojna alijansa i da se ne sme zaboraviti šta se dogodilo 1999. godine, ali da Srbija treba da stvara prijatelje širom sveta i kroz dijalog sa partnerima štiti svoje interese.

Miletić je rekao da se "u javnosti ovaj skup predstavlja kao 'NATO konferencija', što nije tačno".

"Prvo, nisu sve članice NATO-a potvrdile učešće na konferenciji, a ovaj savez sve odluke donosi konsenzusom. Drugo, na konferenciji učestvuju i države iz programa Partnerstvo za mir u kojem je i Srbija, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative, kao i Brazila, Australije, Indije, Japana, Novog Zelanda i Pakistana. Na visokom nivou biće predstavljena i Rusija, koja je u Partnerstvu za mir mnogo aktivnija od Srbije", kazao je Miletić.

On je naveo da su "pozvani načelnici generalštabova, odnosno njihovi zamenici ili izaslanici, što nedvosmisleno govori da je dominantna stručna, a ne politička dimenzija skupa".

"Teme konferencije su partnerstvo i transformacija. Cilj je produbljivanje saradnje i poverenja između država, razmena mišljenja, saznanja i iskustva o najaktuelnijim strategijskim i bezbednosnim pitanjima", kazao je Miletić.

 

DSS: Srbija bi trebalo da ostane vojno neutralna

 

Uključenje Srbije u NATO nije dobra ideja i ona bi trebalo da ostane vojno neutralna, ocenjeno je danas na tribini Demokratske stranke Srbije pod nazivom "Kumanovski sporazum - 12 godina kasnije, Srbija između NATO-a i neutralnosti".

 

Direktor centra za bezbednosne studije Aleksandar Fatić rekao je na tribini u Beogradu da bi Srbija trebalo da zadrži status vojne neutralnosti, jer bi u suprotnom, uključenjem u NATO, Srbija pokvarila odnose sa Rusijom.

 

"Rusija je jedini realni strateški partner Srbiji. Realno, bezbednosno i racionalno posmatrano, proširenje NATO i uključenje Srbije nisu dobra ideja za Srbiju i njenu spoljnu politiku", ocenio je Fatić.

 

Prema njegovim rečima, Rusija daje "energetski i ekonomski kišobran" Srbiji pod uslovom da ostane vojno neutralna.

 

Penzionisani general Vladimir Pejak je, osvrnuvši se na 12. godišnjicu potpisivanja Kumanovskog sporazuma i događaja koji su se odvijali tokom poslednje decenije, rekao da je Kosovo proglasilo nezavisnost snagom "NATO moćnika".

 

Zbog toga se, kako je ocenio, "sa zakonskog i moralnog" aspekta dovodi u pitanje održavanje skupa "Strategijska vojna konferencija za NATO i partnere" početkom sledeće nedelje u Beogradu.

 

Po njegovoj oceni, tim potezom se "dojučerašnji agresor promoviše za partnera s ciljem da se zločini i žrtve zaborave".

 

Današnji skup DSS-a je prvi u nizu tribina, akcija i protesta koji će, kako navode u toj stranci biti organizovani zbog održavanja konferencije "Strategijska vojna konferencija za NATO i partnere".

 

Za sutra u 16 sati zakazan je protest na platou ispred Filozofskog fakulteta pod nazivom "Ovo nije NATO zemlja", koji organizuju DSS, fond "Slobodan Jovanović", Udruženje građana "Aktivni centar" i druge nevladine organizacije.

POVEZANE VESTI

Subota 11.06.2011. 13:11
Ko je ova budala od generala?
Subota 11.06.2011. 12:30
e zemo obruko si nas...zasto nato generale
Subota 11.06.2011. 08:52
Ma nemoj,ima da ti odgovaras zajedno sa tvojim Sutanovcem za tu nasu neutralnost.Kakav general takva vojska.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online