Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 12.06.2011.
11:41
Vestionline A

Dok je Dačić ministar, Veljović je direktor policije

Zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da će direktor policije Milorad Veljović, kome mandat ističe 15. juna, na tom mestu ostati kao vršilac dužnosti još godinu dana, a da državni vrh mora da odluči šta će dalje sa MUP-om koji se suočava sa sve manje sredstava.

"Predložiću da aktuelni direktor Milorad Veljović bude imenovan za vršioca dužnosti do raspisivanja konkursa. Moja procena je da će to biti godinu dana, odnosno do kraja mog mandata", rekao je Dačić za "Pres".

Međusobna podrška: Tandem Dačić-Veljović

Dačić je ocenio da je osnovni razlog najavljenog štrajka u policiji nezadovoljstvo materijalnom situacijom, zašta kako kaže ima razumevanja, jer se policiji samo gomilaju zaduženja, a nema dovoljno ni novca ni ljudi.

"Dan policije u godini kada obeležavamo 200 godina MUP-a prilika je da sagledamo sve što se dešava i u kakvom je stanju policija. Slavu policije dočekujemo u predštrajkačkoj atmosferi i pregovorima sa sindikatima policije. Posao policajca nije lak, ali su i materijalna sredstva kojima raspolažemo ograničena.

Činimo sve da do štrajka, koji je jednokratan potez i rešenje za sve, ne dođe. Tražimo sistemsko rešenje i očekujem da u najvišem državnom vrhu odlučimo o tome šta želimo od MUP-a dalje", istakao je Dačić.

On je naglasio da je potrebno više ulagati u tehnologije, usavršavanje, opremu, naoružanje, lično obrazovanje i kulturu policajaca, kao i u plate, ali da takva situacija i potreba postoji u svim sferama društva.

"Godinama unazad postoji trend smanjenja procenta koji dobija MUP u čitavom državnom budžetu, a svake godine dolazi do povećanja učešća plata u budžetu. Nekada je išlo 55 odsto budžeta MUP-a, a sada 82 odsto na plate kojima radnici nisu zadovoljni. Nama su vezane ruke jer nemamo od čega da povećamo plate ili da ulažemo u policiju, kada skoro ceo budžet odlazi na plate", rekao je Dačić i istakao da štrajk neće ugroziti bezbednost u zemlji.

On je naveo da Srbija trenutno ima 45.000 policajaca, a potrebno je oko 57.000.

"Naročito nedostaju uniformisana lica, pogotovo u Beogradu, gde je popunjenost 70 odsto. Na granicama moramo da povećamo broj policajaca, jer to traži EU, dok nam je broj vatrogasaca po glavi stanovnika manji nego u Albaniji", rekao je ministar policije.

Upitan kolika je plata policajca u Srbiji, Dačić je rekao da ona iznosi oko 42.000 dinara u proseku, ali da su primanja u MUP-u različita.

"Ima manjih i većih. Ipak, ironično je i nepravedno da komunalni policajac ima veću platu od pravog policajca, jer su rizik i obaveze koje pripadnik MUP-a snosi daleko veći", ocenio je Dačić.

Ministar je na pitanje gde su kriminalci kao što su Šarić, Keka ili Luka Bojović, rekao da u Srbiji postoji više od 30 organizovanih kriminalnih grupa, a da su najveće pohapšene.

"Oni koje ste pobrojali znaju da Srbija nije utočište za kriminalce i nisu ovde. Ipak, za njima tragaju najbolji srpski policajci", istakao je Dačić.

On je dodao i da napade na objekte Nebojše Joksovića, svedoka protiv Šarića, izvode oni "kojima smeta šta je ispričao", rekavši da je njegova bezbednost podignuta na najviši nivo, jer "država mora da štiti svedoke".

Upitan da li želi još jedan mandat kao ministar policije Dačić je rekao:

"Ni meni, niti ijednom ministru život posle ovoga neće biti isti, kao ni bilo kome ko je nešto radio da razbije kriminal. Zato, sada kada sam u areni, moram da pobedim ili će me lavovi pojesti. A posle izbora, videćemo. Ono što znam - nije lako biti policajac, a ni ministar policije."

Dačić je rekao i da su odnosi u vladajućoj koaliciji "uobičajeni, korektni i turbulentni" i da izbori neće biti održani pre marta sledeće godine.

Upitan kakva je situacija u njegovoj koaliciji i da li su tačne priče o tome da "PUPS beži kod naprednjaka, a Palma kod Mlađana Dinkića", Dačić je kazao - "Priče o raznim bežanjima ne uklapaju mi se u česte razgovore koalicije SPS-PUPS-JS na sledećim izborima".

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.06.2011. 12:48
znaci ima da letite u paketu.....dace Bog i to uskoro opametio se narod dosta nam je vas posle 5.oktobra koji ste jedno obecavali a radite nesto sasvim drugo....gledam snimke sada na YT od pre par godina i prosto ne mogu da verujem kako ste obmanjivali narod sta ste sve obecavali.....DOSTA JE NARODU U SRBIJI VISE STEZANJA KAISA I PRAZNOG STOMAKA........BANDOOOO!!!!!!!!!!!!!!!
Nedelja 12.06.2011. 13:22
http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php neko mora dati odgovore na pisanja tabloida.
Nedelja 12.06.2011. 20:53
Veljovic je bio sef policije i dok je Dacic bio nepozeljno lice kao "mracna snaga 90-tih" i nema razloga da se njegova sudbina vezuje za tog nesretnika. Zna se da SPS odlazi ponovo i zauvek na marginu jer nema toliko glasova pedera i lezbejki da predju cenzus samostalno. Vise nikada nece u koaliciju sa PUPS jer Krkobabica je i dan danas sramota sto je naseo na price druga Dacica. Ide PUPS kod Tome to je jasno, kao sto je jasno da Palmi ostaje samo Dinkic. A onda naravno posle izbora svi kod Tadica da cekaju predpristupne fondove od EU. Jedino Seselj moze da im pomrsi racune ako ga vrate pred izbore, inace ce biti Srbija od Vranja do Dunava kako je nacrtao Oto fon Habzburg..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online