Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 14.06.2011.
09:41 >> 12:58h
Beta A

Počela NATO konferencija u Beogradu

Dvodnevna Strategijska vojna konferencija NATO-a i partnerskih zemalja, na kojoj učestvuju predstavnici zemalja NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative za saradnju, počela je danas u Beogradu.

Međunardno vojna konferencija u Beogradu: Stefan Abriel i Miloje Miletić
 
Konferenciju u hotelu "Hajat" otvorio je vrhovni komandant Savezničke komande NATO-a za transformaciju, general Stefan Abriel.

Cilj konferencije koju organizuje Saveznička komanda NATO-a za transformaciju je razmena iskustava i mišljenja o najvažnijim strateškim pitanjima od zajedničkog interesa.

Tema ovogodišnje konferencije je "Nakon Lisabona - sprovođenje transformacije", a u okviru radnih grupa eksperti će razgovarati i o drugim temama.

Na konferenciji učestvuje 60 načelnika generalštabova, od kojih 28 iz NATO zemalja.

Konferencija u Beogradu počela je juče svečanim prijemom u Domu garde na Topčideru.

Prva konferencija održana je u Makedoniji 2006. godine, zatim u Norveškoj 2007, u Albaniji 2008. i u Finskoj 2010. godine.

Juče su u Beogradu održani protesti povodom održavanja NATO konferencije. Proteste su organozovali članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke.

Srbija posvećena bezbebnosti u regionu

 

Na otvaranju Strategijske konferencije NATO-a i partnerskih zemalja u Beogradu, ministar odbrane Dragan Šutanovac,  rekao je da savremeni bezbednosni izazovi, rizici i pretnje ukazuju da je neophodno da se unapredi saradnja svih država i da postoji "nedeljivost bezbednosti".

 

On je ocenio da nijedna država, ma koliko ekonomski i vojno bila jaka, ne može samostalno da se izbori sa globalnim izazovima zbog čega je kao nikad ranije potrebno unaprediti dijalog i saradnju.

 

"Mera saradnje biće i mera našeg uspeha u tom poslu", rekao je Šutanovac i ocenio da bi svaki izostanak saradnje među državama vodio destabilizaciji situacije.

Šutanovac je izjavio da je svestan kakvu emociju NATO izaziva među građanima Srbije, ali da je Ministarstvo preuzelo odgovornost za održavanje Strategijske konferencije u Beogradu zbog toga što to predstavlja interes države i, kako je rekao, pogled u budućnost. U izjavio novinarima nakon uvodnog dela Strategijske konferencije NATO-a i partnerskih zemlja, Šutanovac je rekao da je Srbije nakon
konferencije bliža NATO-u isto onoliko koliko su mu bliže i neke druge zemlje učesnice, poput Brazila, Rusije, Kuvajta ili Finske.
 

U proteklih 10 godina Srbija je značajno unapredila odnose sa NATO-om, rekao je Šutanovac i dodao da Srbija deli zajedničke vrednosti i da kroz učešće u programu "Partnerstvo za mir" želi da da svoj doprinos globalnoj bezbednosti i ostvarivanju doborsusedskih odnosa.

 

Govoreći o reformama Vojske Srbije, Šutanovac je podsetio da je od početka godine Vojska u potpunosti profesionalna i da je uspešni završetak tog procesa u značajnoj meri povratio poverenje građana.

 

On je kao primer visokog povrenja koje Vojska Srbije uživa u narodu naveo povećano interesovanje za školovanje u Vojnoj gimnaziji i na Vojnoj akademiji i dodao da ove godine za jedno mesto na Akademiji konkuriše osam kandidata.

 

Šutanovac je rekao i da će ova godina biti upamćena po tome što će sa Vojne akademije izaći prva generacija žena oficira, kao i prve žene piloti u istoriji srpskog vazduhoplovstva.

 

Ministar odbrane Srbije je izjavio i da održavanje strategijske vojne konfrencije za partnere u Beogradu ima izuzetvno veliki vojni, a ne politički značaj.

 

Šutanovac je u pauzi skupa to obrazložio činjenicom da je u uslovima savremenih izazova, rizika i pretnji, neophodno sarađivati na njihovom suzbijanju.

 

"Izolacija od procesa saradnje neće nas dovesti do izolacije problema", rekao je on, naglasivši da je Ministarstvo odbrane Srbije zato u proteklom periodu ostvarilo izuzetno visok nivo saradnje sa svim prijateljskim vojskama sveta.

 
"Srbija spremna za učešće u operacijama UN"

Miloje Miletić

Načelnik Generalštaba vojske Srbije general Miloje Miletić istakao je danas žnačaj partnerstva u rešavanju zajedničkog bezbednosnog rizika.

"Iako vojno neutralna, ali kao članica Partnerstva za mir, Srbija je spremna za učešhe u multinacionalnim operacijama pod mandatom UN", naglasio je Miletić u izlaganju na otvaranju strategijske vojne konferencije, koja se u saradnji NATO i vojske Srbije održava u beogradskom hotelu Hajat.

"Savremeni rizici su transnacionalnog karaktera što nameće potrebu novih pristupa", dodao je on. General Miletić je rekao da cilj svih treba da bude izgradnja "optimalnih zajedničkih sposobnosti" i podvukao važnost partnerstva
u energetskoj bezbednosti.

General Stefan Abriel
 

Vrhovni komandant Savezničke komande NATO za transformaciju, general
Stefan Abriel naglasio je značaj starteškog portnerstva i strateškog koncepta u izazovima s kojima se suočava globalno društvo.

Abriel je otvarajući strategijsku vojnu konferenciju za partnere rekao da je taj skup organizovan u važnom trenutku za partnerstvo i NATO nakon lisabonskog sporazuma.

"Lisabon ne samo da je otvorio novi put, već i novi duh koji ga pokreće, to je duh fleksibilnosti, uzajamnog poverenja i koristi", rekao je on.

"Srbija mora da odluči hoće li u NATO ili ne"

 

NATO je otvoren za onaj nivo saradnje koji odgovara Srbiji ali ostavlja toj zemlji da sama donese konačnu odluku o eventualnom članstvu u Sevrenoatlantskom savezu, izjavio je danas vrhovni komandant Savezničke komande za transformaciju, general Stefan Abriel.

 

Abriel je novinarima nakon otvaranja Strategijske konferencije NATO-a i partnerskih zemalja u Beogradu rekao da činjenica da je Srbija vojno neutralna nije prepreka za dalju saradnju i podsetio da NATO već blisko sarađuje sa neutralnim držvama poput Austrije, Švedske i Švajcarske.

 

"Partnerstvo ne podrazumeva regrutovanje zemalja i ljudstva da se bore
za NATO ciljeve, već je to strateško oružje za stvaranje zajedničke bezbednosne mreže", rekao je Abriel.

 

Odgovarajući na pitanje o ulozi koju je NATO imao u bombardovanju
Jugoslavije, Abriel je rekao da svi znaju i pamte šta se dešavalo u prošlosti, ali da sada treba krenuti ka budućnosti i da je beogradska konferencija simbol da se sada nalazimo u novom okruženju.

General Abriel dodao je da na konferenciji u Beogradu učestvuje 56 zemalja koje su predstavljene s više od 20 načelnika generalštaba. On je naveo da se NATO i partneri danas suočavaju s globalnim izazovima za koje je potrebno pronaći odgovarajuća rešenja i istakao EU kao "suštinkog faktora bezbednosti".

POVEZANE VESTI

Utorak 14.06.2011. 09:45
За ове злочиначко садистичке наказе, Хитлер је био Мајка Тереза. Само, опет ми се више гаде ови са лијеве стране стола!
Utorak 14.06.2011. 10:33
Изроди!
Utorak 14.06.2011. 11:05
Видим и духовне вође су дошле да увеличају скуп - е тужна Србијо...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online