Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 18.06.2011.
00:14 >> 18:14h
Vestionline, Blic A

Okončana potraga za kostima Draže Mihailovića

Sekretar Državne Komisije za otkrivanje tajnih grobnica ubijenih posle 1944. godine Srđan Cvetković izjavio je Tanjugu da je današnje skeniranje terena na Adi Ciganliji u potrazi za posmrtnim ostacima streljanih na toj lokaciji, među kojima je bio i Dragoljub - Draža Mihailović, obavljeno brzo i uspešno.

Draža Mihailović

"Uspeli smo u veoma kratkom roku da uz pomoć savremene tehnike pronađemo kosti i ostatke lisica. Delovi kostiju su oprljeni, što ukazuje na pokušaj uništavanja dokaza spaljivanjem", precizirao je Cvetković.

Pokazalo se, kako je dodao, da je trodimenzionalna rekonstrukcija mesta na Adi gde su, prema izjavama svedoka, streljani Mihailović i ostali zatvorenici, a koja je prethodila skeniranju, bila precizna "do u metar".

"Policija je bila na licu mesta i sada je na potezu Tužilaštvo koje će voditi proces ekshumacije. Komisija je ovim završila svoj deo posla", rekao je istoričar Cvetković.

Predsednik Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta Aleksandar Ccotrić izjavio je posle skeniranja terena na Adi da sada predstoji veliki i značajan deo posla, koji podrazumeva forenzičko veštačenje i ekspertizu DNK uzoraka, čime bi moglo da se eventualno dokaže da su pronađeni posmrtni ostaci zaista Mihailovićevi.

On je u pisanoj izjavi za medije istakao da je potrebno da Vlada Srbije iz budžeta obezbedi sredstva, jer do sada su komisije za otkrivanje masovnih grobnica posle septembra 1944. i za otkrivanje groba generala Mihailovića radile bez novca iz državne kase.

Ccotrić je takođe rekao da očekuje da Viši sud u Beogradu izrekne presudu po zahtevu za rehabilitaciju generala Mihailovića. Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Mihajlović je posle presude u montiranom sudskom procesu ubijen u ranim jutarnjim časovima 17. jula 1946. na Adi pored starog zatvora, koji je kasnije srušen, saopštila je sredinom aprila Komisija za utvrđivanje činjenica o pogubljenju i grobnom mestu Mihailovića.

Pročitajte još:

1. Dražin grob više ne postoji - odnela ga voda!

2. Dražu na Adi traže laserom

3. Dražin dželat živi na Dedinju

4. Draža zadavljen i bačen u toplanu

5. Draža zaslužio memorijalni centar na Adi

POVEZANE VESTI

Subota 18.06.2011. 00:58
Neka bude sram svakog Srbina koji zaboravlja. Nitko tko ne cijeni i tko gubi sjećanje na povijesne velikane koji su dali svoj život za opstojnost časnog Srpskog roda nije dostojan Srpstva. Kolika je Golgota satrla naš rod i koliko smo izdajnika morali čemerno teškom mukom isplakati. Kakva je to Srbija da skriva kosti Draže Mihailovića. Kakva je to Srbija da ne cijeni borbu Draže Mihailovića.. Kakav je to narod koji se stidi svog Draže Mihailovića.
Subota 18.06.2011. 07:10
Cim je duboka kriza u zemlji vlast pocme duboko oranje ko svinja da traze koscurune od pre 60 godina ili Milosevica razapinju po stoti put.Civilizacije putuju po svemiru a mi jos iz zemlje nismo izisli.Budi Bog sa nama koji primivitizam.
Subota 18.06.2011. 12:33
То је само формалност.Сасвим је јасно да неће наћи,то ни Американцима не би успело.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online