Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.06.2011.
23:17
Vestionline A

EU želi Balkan, ali proširenje nije prioritet

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da su na forumu Evropska unija-Zapadni Balkan upućene ohrabrujuće poruke Zapadnom Balkanu, ali da će se region u predstojećem periodu suočiti sa striktnijim insistiranjem na ispunjavanju svih standarda na putu ka članstvu u EU.

Vuk Jeremić: Pozitivna amosfera po pitnaju ulaska u EU
 

Jeremić je naveo da je na forumu Evropska unija - Zapadni Balkan vladala pozitivna atmosfera po pitanju priključenja tog regiona Uniji, ali da je situacija komplikovanija nego ranije kada je bilo u pitanju priključenje nekih drugih država.

"Na sastanku su preovlađivali pozitivni tonovi i poruke upućivane Zapadnom Balkanu bile su ohrabrujuće. Govorili smo o vremenu koje je pred nama i bili smo veoma otvoreni o svim problemima koji se pred nama nalaze”, rekao je Jeremić nakon sastanka.

"Ovo nije idealno vreme. Proces proširenja na Zapadni Balkan nije prioritet svih zemalja EU. Mogu da kažem da nije ni prioritet većine. Nema onih koji se tome oštro protive, što je dobro. Ne postoje nerešivi problemi, ali situacija je daleko od idealne”, dodao je on.

Jeremić je ocenio da će se region u predstojećem periodu suočiti sa “sve striktnijim pristupom, sve pedantnijim insistiranjem na ispunjavanju svih standarda na putu ka članstvu u EU i to na način na koji se verovatno drugi pre nas nisu suočavali”.

Ministar je rekao da su i region i EU na “istim pozicijama” i žele isto - punu integraciju Zapadnog Balkana u EU”.

“Nastavićemo da na tome predano radimo. I mi i naši evropski partneri”, rekao je Jeremić.


File: Zapadni Balkan stvorio zamajac za proširenje

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je večeras u Luksemburgu da su nedavni događaji u regionu Zapadnog Balkana stvorili "zamajac za proširenje" u drugoj polovini 2011. godine.

Evropski komesar za proširenje Štefan File (Fuele) naveo je da je u regionu postignut napredak, navodeći kao primere ulazak pregovora Hrvatske sa EU u završnu fazu, hapšenje i isporučivanje penzionisanog generala Ratka Mladića Haškom tribunalu i pozitivan ishod izbora u Makedoniji.

"To je stvorilo zamajac za proširenje za drugu polovinu godine kada će Evropska komisija pripremati izveštaje o napretku, uključujući i mišljenje o Srbiji", rekao je File novinarima u Luksemburgu.

Ešton: Ulaskom u EU, čeka vas još više rada

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton poručila je zemljama Zapadnog Balkana da ih, bez obzira na sve izazove i težak rad na putu ka EU, po učlanjenju očekuje još više rada.

"Kad postanete član EU čeka vas još više vrednog rada", dodala je visoka predstavnica EU.

Ona je ocenila da je današnji ministarski sastanak EU i zemalja Zapadnog Balkana u Luksemburgu bio prilika da se razgovara o postignutom napretku, ali i o preostalim izazovima koji zemlje regiona očekuju na putu ka EU.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.06.2011. 09:36
"Упућене су охрабрујуће поруке..." хахахахахахахаха
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online