Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 22.06.2011.
06:15
Press A

Dražin unuk ne da DNK na analizu

Vojislav Mihajlović, unuk Dragoljuba Draže Mihailovića, još uvek odbija da se odazove pozivu državnog tužioca da mu se uzme uzorak DNK, kako bi se utvrdilo da li ljudski ostaci pronađeni u grobnici na Adi pripadaju njegovom dedi, prenosi beogradska štampa.

Vojislav Mihailović

On na ovaj način dovodi u pitanje mogućnost da se istraga o pogubljenju njegovog dede sprovede do kraja, i to nakon što je lokacija streljanja neupitno utvrđena posle 65 godina.


Kako je "Pressu" rečeno u obe državne komisije koje se bave ovim slučajem, njegovo ponašanje je „od samog početka istrage o smrti njegovog dede krajnje čudno, jer ne pokazuje bilo kakvu zainteresovanost za rezultate i saznanja do kojih su komisije došle".
 

Kako je naveo Srđan Cvetković, sekretar državne komisije za tajne grobnice posle 1944, koji je u subotu otkrio postojanje ljudskih ostataka na lokaciji na Adi, istraživači su sada završili svoj posao, a dalja DNK analiza posao je forenzičara. On kaže da nikog ne treba prisiljavati da da svoj DNK, ali i ističe da je ponašanje Vojislava Mihailovića "zaista čudno".
 

- Stiče se utisak da se o mestu gde je zakopan Draža Mihailović više interesuje javnost nego njegovi potomci. To je njegova stvar, a na državnim organima koji preuzimaju istragu je da pronađu najbolji način da se završe ispitivanja. Mi ćemo još da uradimo jedno skeniranje terena, kako bismo tačno utvrdili dokle se prostire grobnica. Predstoji veoma kompleksan forenzički posao, pošto prema svedočenjima u toj grobnici leži ukupno devet leševa, ili osam u zavisnosti da li je sa njima streljan Dragi Jovanović. Od svih tih ostataka treba utvrditi koji bi mogao da pripada Draži Mihailoviću, ali isto tako treba utvrditi i za ostale ubijene, pošto i oni imaju potomke koji zaslužuju da saznaju istinu - kaže Cvetković
 

Dragan Ječmenica, forenzičar iz Instituta za sudsku medicinu, kaže da ukoliko potomci Draže Mihailovića odbiju DNK analizu, postoji mogućnost da se pronađeni biološki materijal uporedi sa DNK uzorkom njegovih roditelja, koji su sahranjeni u Ivanjici.
 

- To što su tela stara decenijama ne utiče na mogućnost da se utvrdi DNK. Naši forenzičari sa Instituta imaju značajnog iskustva u izolaciji DNK iz starih ostataka. Uprkos kompleksnosti posla, postoji velika verovatnoća da se utvrdi da li je pronađeno telo Draže Mihailovića, ukoliko je biološki materijal u pronađenim ostacima sačuvan. Predstoji posao na dva fronta. Prvi je da se utvrdi koliko je tačno leševa pronađeno u grobnici, a potom i da se uporede sa DNK uzorcima njihovih rođaka - kaže Ječmenica.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.06.2011. 08:23
Neće da učestvuje u prevari dece komunista da se kosti "nađu "pa se pomire partizani i četnici. General Mihajlović je mučki ubijen i bačen u živi kreč, kako je to onda radio Staljinov NKVD i njegovi učenici. Ko bi zakopao ostatke takvog neprijatelja na metar dubine. Sada moraju dokazati da je to Draža makar i groblja po Ivanjici raskopavali. Nema pomirenja bez revizije svih suđenja posle 1945 godine kojima su oduzimali silne živote i silnu imovinu, crveni razbojnici.
Subota 02.07.2011. 00:33
Sta kazete na ovu pricu 1. Rodjen sam u Dubrovnku u kuci dubrovackih plemica Gracivevih. Moj otac, kapetan bojnog broda Vladimir Saskijevic je ...bio licni prijatelj generala Mihailovica. Za vreme rata je moj otac bio komandant vojno-pomorske oblasti Jugoslovenske vojske u otadzbini. On je 1934 godine u cinu kapetana fregate komandovao razaracem "Dubrovnikom" i zna se sta i gde je tada bilo. Prema onome sto mi je u porodici bilo receno, general Mihailovic je ozenio udovicu svog skolskog druga koja mu je u brak donela cerku Gordanu i sina Branka. Danasnji "Drazin unuk" nije bioloski potomak generala Mihailovica. Michael Shaskevich (773) 238-7785 USA shaskevich@aol.com
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online