Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.06.2011.
12:18
J. Arsenović - Vesti A

Mitropolit neće na stranputicu

I pored pretnji režima u Podgorici da će oduzeti hramove Mitropoliji crnogorsko-primorskoj te da će proterati njene monahe i sveštenike, sociolog religije Zoran Milošević ne veruje u mogućnost da Mitropolija krene put otcepljenja od SPC, po ugledu na Crnu Goru koja je pre pet godina napustila državnu zajednicu sa Srbijom.

- Svi ovi pritisci na Mitropoliju nam govore da crnogorski režim napušta princip sekularnosti, a to je osnovno uređenje svake savremene demokratske države još od francuske revolucije. Njihova priča se zasniva na zastarelom modelu da svaka država mora da ima svoju crkvu. To je razuđeni i prevaziđeni koncept jer je savremena država laička, kaže Milošević, inače naučni savetnik Instituta za političke studije.
 

Ipak, mitropolit Amfilohije je na televiziji govorio o mogućnosti dobijanja autokefalnosti. Očekujete li da mitropolit krene tim putem?

- Ne. Priča o crnogorskoj državnosti nije autentična. Ona je podržana spolja, od Vatikana, EU i SAD, i onog momenta kada tu podršku izgube, i ta priča biće završena. Na drugoj stani, pokušano je sa stvaranjem takozvane Crnogorske pravoslavne crkve i to je doživelo debakl. To su ljudi koji žive pod 24-časovnim obezbeđenjem crnogroske Državne bezbednosti. Oni su praktično u kućnom pritvoru i rade po nalozima svetovne vlasti.

Režim radi protiv sebe

 

Ako Crna Gora nastavi da krši prava Mitropolije izazvaće reakciju i Rusije i Grčke, uticajnih pravoslavnih zemalja, što će u krajnjoj liniji imati i uticaj na režim. Znači da priča nije jednostrana i obuhvata mnogo aktera, a ovo što radi režim u Podgorici, radi protiv sebe, smatra Milošević.


Nemaju sveštenike za hramove

 

Može li se može desiti da Mitropolija ostane bez hramova, ukoliko ne pristane na objedinjavanje sa tzv. crnogorskom pravoslavnom crkvom?


- Može da se dogodi da ostane bez dela hramova, i to manjeg broja. Ali to neće biti nenadoknadiv gubitak. Postoji i sud u Strazburu koji bi presudio u korist Mitropolije. Uostalom, nema Crna Gora i tzv. CPC kadrova da opslužuju te hramove, niti vernika koji bi u njih pohodili. Recimo, oni traže cetinjiski i manastir Ostrog, a ti hramovi zahtevaju mnogo monaha, dok oni imaju svega desetak ljudi. Mogli bi da ih pretvore u muzeje, ali to je vraćanje u staljinizam i tu paralelu režim sigurno ne bi želeo. Sve drugo je iluzija i samo bi ih demaskiralo u javnosti.


Teorijska mogućnost za sticanje autokefalnosti postoji?


- Teorijski da, ali Mitropolija prethodno mora da dobije odobrenje od majke crkve, u ovom slučaju od Srpske pravoslavne crkve. Kako to teško ide, pogledajte na primeru Makedonske pravoslavne crkve koja nije dobila saglasnost od majke crkve, odnosno od SPC i nijedna pomesna pravoslavna crkve je nije priznala kao takvu. Ako bi Mitropolija krenula na taj put, nijedna je pravoslavna crkva ne bi priznala i time bi se sama urušila. Mitropolit je mudar čovek i on neće krenuti tom stranputicom.
 

Da li pritisci režima u Podgorici, pa i na vladiku lično kome se sudi zbog navodnog govora mržnje, mogu ipak rezultirati da Amfilohije krene ka osamostaljivanju?

- Ovakvi postupci režima samo pojačavaju srpski blok unutar Crne Gore, a ni osamostaljivanje nije jednostran proces. To što radi režim je nasilje i to treba da osude sve demokratske vlade. Vlast u Podgorici se pre svega meša u duhovni život, a vera je odvojena od države. U tom smislu, ponašanje crnogorskog režima može da se okarakteriše kao totalitarizam. To ih diskvalifukuje u nastojanjima da se predstave kao zagovornici modernih vrednosti EU i država koje poštuju sekularnost. 

POVEZANE VESTI

Utorak 28.06.2011. 12:45
Metropolit nece na stranputicu-pa gde to on ide ako ne stranputicom gde je do guse utonuo.Njemu Sveti Petar nece moci pomoci da ne zavrsi u paklu.Posto davo ne dozvoljava da njega vuku za nos on vuce narodn za nos i tako kroz vekove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online