Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 28.06.2011.
16:22
Vestionline A

"Kosovo mora da ostane srpsko"

Patrijarh sprski Irinej danas je na Vidovdan poručio u Gračanici da je Kosovo i Metohija blagoslovena zemlja na kojoj ima mesta za sve ljude dobre volje, ističući da se mora učiniti sve da ono bude i ostane srpsko kao što je to bilo kroz čitavu istoriju. Na povratku, grupa Albanaca u južnom delu Kosovske Mitrovice kamenovala je autobuse u kojima su bili Srbi koji su se vraćali sa Gazimestana.

Patrijarh Irinej u poseti Gračanici
 

“Danas kada su pružene mnoge ruke prema Kosovu, nikada nećemo niti možemo prihvatiti da Kosovo uzmu od Srbije. Ovo je sveta zemlja srpska nalivena krvlju, cementirana kostima svetih mučenika. Cena krvlju je najveća plaćena cena pod suncem i nebom. Tom cenom je plaćeno Kosovo”, rekao je patrijarh obraćajući se vernicima nakon liturgije u porti manastira Gračanica.

“Kako možemo ostaviti zemlju koja je krvlju natopljena, kako ostaviti zemlju na kojoj se nalaze naše najveće svetinje i celog hrišćankog roda, kako ostaviti zemlju bez glave i srca i duše, zato smo i danas ovde, na ovaj sveti dan da pokažemo svetu, pre svega sebi da smo mi neodvojivi deo ove svete i blagoslovene zemlje”, poručio je srpski patrijarh.

Patrijarh je u manastiru Gračanica služio Vidovdansku liturgiju kojoj je prisustvovalo oko 1.000 Srba iz svih krajeva Srbije, ali i iz Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije.

 

Liturgiji su prisustvovali princ Aleksandar Karađorđević, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, državni sekretari u tom ministarstvu Oliver Ivanović i Zvonimir Stević, predstavnici stranaka u Srbiji, kao i ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

 

Vidovdanske svečanosti su nastavljene dodelom priznanja "Majka devet Jugovića" porodicama koje imaju četvoro i više dece.

 

Obležavanje Vidovdana završava se na Gazimestanu parastosom palim srpskim junacima u Kosovskoj bici, na Vidovdan 1389. godine. Parastos će služiti patrijarh srpski Irinej.

 
 
 

Irinej je je pozvao da “moramo sve učiniti da Kosovo bude i ostane naše srpsko, kao što je to bilo kroz čitavu istoriju. Naišao je trenutak i vreme oluje, sile. Ali to vreme kao što vidimo prolazi a sunce slobode je za svagda obasjalo ovu zemlju i sve one koji žive na njoj”.

Patrijarh Irinej se zapitao - “kako može Srbija ostati bez Kosova, ostati i biti Srbija”.

“To je telo bez glave, hleba, sunca i pravde”, rekao je Patrijarh.

Kamenovani autobusi koji su se vraćali sa Gazimestana

Dve osobe su povređene, a pet privedeno nakon parastosa na Gazimestanu održanog u čast palim srpskim junacima u kosovskoj bici 1389. godine.

Dve osobe su povređene od srče prilikom kamenovanja autobusa u Kosovskoj Mitrovici na istočnom mostu preko reke Ibar, prilikom povratka sa Gazimestana.

Kamenjem su polomljeni prozori na autobusima, a od polomljenog stakla dve osobe su lakše povređene, rekao je portparol policije u Kosovskoj Mitrovici Nusret Mehmeti.

On je kazao da je troje ljudi gađalo autobuse u koloni koji su se vraćali sa Gazimestana i bili pod policijskom pratnjom.

"Pogodili su poslednja dva autobusa. Razbili su stakla i lakše povredili dve osobe. Policija traga za napadačima", rekao je Mehmeti.

U kosovskoj policiji kažu da je po završetku parastosa privedena jedna osoba - muškarac srpske nacionalnosti zbog, kako su naveli, vandalskog ponašanja.

Međutim, kosovska policijska služba je nešto kasnije saopštila da je privela pet osoba i oduzela im vozilo zbog sumnje da su nakon parastosa na Gazimestanu, kako tvrdi policija, kamenovali policijske službenike.

U saopštenju policije se dalje navodi da je tokom manifestacije zabeleženo i nekoliko "minornih incidenata kao što je kamenovanje motornih vozila", i dodaje da to nije uticalo na bezbednosnu situaciju.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.06.2011. 14:32
Kako moze Srbija ostati bez Kosova i biti Srbija,neka priupita vlast u Srbiji koja je vec priznala nezavisnost Kosova radi lazi o ulasku u clanstvo u EU,a koje otvoreno podrzava Patrijah.Podrzava takodje ulazak Srbije u EU,pa je na njihov zahtev i zutih proterao Vladiku Artemija sa Kosova. Sada prica pricice za naivne,a koliko juce je svojim ustima pozivao papu u Srbiju i zalaze se za ekumenizam. Nista mu ne verujem.
Utorak 28.06.2011. 15:10
Prisutni su bili oni za koje su Tači i Hajredin procenili da su bezopasni ili su pro evropejci pa im dali dozvolu.Verovatno Tadić i Jeremić od sramote nisu ni tražili dozvolu, a Dačić sa svojom sabljom je bio zauzet sastankom sa žrtvama policijske torture. Nesretni Patrijarh jedino nije objasnio kako to vreme oluje prolazi, a sunce slobode obasjalo Kosmet. Kako stvari zapravo stoje videćemo u Briselu kada se za par dana sastanu Borko Stefanović i Edita Tahiri.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online