Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 30.06.2011.
11:08
Blic A

REKOM dobio 3,5 miliona evra; Kandićka sve uzela

Nevladine organizacije koje su napustile Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina oštro napadaju Natašu Kandić, direktorku Fonda za humanitarno pravo, optužujući je da je privatizovala ovaj regionalni projekat i samovoljno potrošila milione.

Čiji je REKOM i čije su pare?

Nataša Kandić kaže da je problem u tome što su se "nevladine organizacije pretvorile u projektne organizacije" i uz odbacivanje optužbi ona ističe da je finansiranje REKOM-a transparentno i da se može videti na veb sajtu www.zarekom.org.

"Uzrok ovih napada koji traju od samog početka su posledica rata. Reč je o posleratnim društvima koja su mnogo vremena provela u ružnom, pa sad ignorišu činjenicu da je u pitanju važna inicijativa za dobijanje bitke sa prošlošću", kaže Kandićeva i upozorava da ih niko neće zaustaviti u formiranju REKOM-a.

Nevladine organizacije, pre svega iz BiH, tvrde da su Kandićeva i FHP od međunarodnih fondova za realizaciju ove ideje dobili 3,5 miliona evra, a da su sve ostale isključili iz odlučivanja i time, kako tvrde, prekršili statut REKOM-a.

Branko Todorović, predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS, kaže da je Fond za humanitarno pravo "prva projektna i biznis organizacija čija se direktorka ponaša kao Staljin: ne konsultuje se sa članovima Koordinacionog veća i postavlja svog supruga za direktora medijske kampanje sa mesečnom platom od 2.800 evra".

"Kada je njena partnerka iz zagrebačke Dokumente Vesna Teršalić jednom rekla da treba uvažiti mišljenje ljudi iz Bosne, ona joj je odgovorila: 'Šta se ti mešaš?! Da mene nema, ne bi imala šta da jedeš'", priča Todorović.

On smatra da je REKOM megalomanski zamišljen "jer Makedonija, Crna Gora, Slovenija, kao i Kosovo, ne mogu biti stavljene u isti konteks kao druge republike SFRJ". S druge strane, napominje da skoro nijedno udruženje boraca, logoraša, žrtava rata i nestalih u BiH ne odobrava da Beograd ili Zagreb imaju prioritet u utvrđivanju činjenica iz proteklog rata.

Edin Ramulić, predsednik Udruženja žrtava rata "Izvor" iz Prijedora, kaže da Kandićeva nikad nije bila otvorena prema organizacijama u BiH i da je sama odlučivala o tome ko će da učestvuje na forumima, organizovanim u skupim hotelima poput "Splendida" u Bečićima ili "Parka" u Novom Sadu. Sada je, ističe, problem u tome što "više niko neće moći da dobije novac za sličan projekat". 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.06.2011. 11:14
Зло влада Србијом! Осилиле се слуге сатанине! Неће још дуго, страшно им се приближио крај, па падају у панику и хистерију.
Četvrtak 30.06.2011. 12:55
Kolika je to snažna pozadina koja stoji u službi proklamiranih neprijatelja Srbije da oni mirno, spokojno i sigurno mogu šetati Srbijom, širiti mržnju u javnosti i putam medija i da svojim djelovanjem permanentno srozavaju moralnu i političku masu Srbije. Kolika je to sljepost Srba da neprijatelje svoje djece ne vide. Kolika je to gluhost Srba da nećuju i nerasaznaju glas onih koji im uništavaju sve manju državu. Kolika je to drskost osoba ogrezlih u iskonsku mržnju prema narodu sa kojim žive da u njegovo srce dan za danom bezosjećajno bacaju otrov. I na kraju neka mi netko nabroji jednog Srpskog političara koji je na vlasti a da voli, radi i bori se za Srbiju i Srpski narod.!?
Četvrtak 30.06.2011. 11:31
Време је било да почне раскринкавање ових секташких удружења! Доста нам је било и њих и њихове патетике и урушавања Србије на Б92! Важније је било шта жели ,КАНДИћка и њени кербери од онога шта траже грађани.....Ко ће сад од владајућих паметњаковића да објасни ову превару звани ''РЕКОМ''? Ово је само још један доказ њиховог површног и популистичког обављања власти! Само да их неко хвали,не битно шта ради и на који начин,важно је да појединце величају,а све то се плаћа из наших џепова као донације невладиним организацијама које су по вољи владару и његовој свити!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online