Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.12.2009.
12:10
A

Srbija seli sudove

U Srbiji je u utorak počela selidba sudova i sudskih predmeta, prema novoj organizaciji i mreži, tokom koje će sudovi postupati samo po hitnim predmetima.


Tokom selidbe, čije se okončanje očekuje najkasnije do sredine januara naredne godine, hitno će biti razmatrani samo pritvorski predmeti, kao i predlozi za određivanje privremenih mera u porodičnim i radnim sporovima.
 

Beograd će, shodno novoj mreži - imati novi raspored sudova, prema kome će sudovi republičkog ranga - Vrhovni kasacioni sud, Upravni sud, Apelacioni sud u Beogradu, Privredni apelacioni sud i moguće Viši prekršajni sud biti smešteni u novoj zgradi, u Nemanjinoj ulici broj 9.


U Palati pravde biće smeštene sudske uprave, istražna krivična odeljenja Višeg suda u Beogradu, kao i Maloletničko odeljenje, Odeljenje za izvršenje krivičnih sankcija i Služba međunarodnopravne pomoći u krivičnim stvarima ovog suda.


Tu će se, takođe, nalaziti, odnosno ostati i uprave i istražna krivična odeljenja Prvog i Drugog osnovnog suda u Beogradu, kao i zemljišno-knjižno odeljenje Prvog osnovnog suda.


U istoj zgradi biće smešteno Više javno tužilaštvo u Beogradu, kao i Prvo i Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.


Posebna odeljenja Višeg suda u Beogradu, za ratne zločine i organizovani kriminal ostaće u zgradi u Ustaničkoj ulici.


U zgradi sadašnjeg Petog opštinskog suda biće smešteno parnično odeljenje Prvog osnovnog suda u Beogradu, a u sadašnjoj zgradi Trećeg opštinskog suda biće građanska odeljenja Višeg suda u Beogradu - prvostepeno i drugostepeno (mala apelacija).


U zgradi sadašnjeg Četvrtog opštinskog suda u Beogradu biće smeštena pojedina odeljenja Prvog osnovnog suda u Beogradu - izvršno, vanparnično, ostavinsko, odeljenje radnih sporova i specijalizovana veća za postupanje u porodičnim sporovima.


Sudske arhive će, zasad, ostati u sudskim zgradama u kojima se nalaze.


Kako je najavljeno, postupak selidbe sudova je veoma strog, s obzirom na to da se u javnosti već spekuliše sa mogućnošću nestanka pojedinih predmeta tokom selidbe.


"Postupak primopredaje predmeta biće veoma strog, a za odgovorna lica koja će je sprovoditi određeni su iskusni i pošteni sudski službenici, dok će selidbu sigurno pratiti i asistencija policije", izjavio je ranije pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić.


Privremeni raspored sudija za postupanje u hitnim predmetima doneće vršioci dužnosti predsednika sudova najkasnije do 31. decembra koje će Visoki savet sudstva postaviti odmah po okončanju opšteg izbora sudija, koji bi trebalo da bude okončan danas, a objavljen narednih dana u Službenom glasniku.
 

Do 15. januara 2010. godine v.d predsednici sudova će morati da donesu redovan godišnji raspored i da njim predvide koje će sudije u kojoj materiji postupati.


Visoki savet sudstva i Ministarstvo pravde formirali su Komisiju za raspored sredstava za rad, opreme i arhiva, koja uveliko radi na sprovođenju plana za selidbu.


Utvrđeni su i poslovi koje treba obaviti prilikom "selidbe sudova", rokovi za izvršenje pojedinih radnji, način na koji treba obaviti pojedine poslove, a određena su i odgovorana lica.


Što se tiče zakazivanja suđenja u narednom periodu, u Ministarstvu pravde se nadaju da se od 20. januara mogu očekivati prva zakazana ročišta, a od 1. februara bi zakazivanje trebalo da krene u punom kapacitetu. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online