Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 06.07.2011.
05:14
Politika A

Priština albanizuje Srbe

U ličnim kartama koje izdaje administracija samoproklamovane republike Kosovo, srpska prezimena završavaju se na “i”, a umesto srpskog državljanstva piše Kosovar, navodi list “Politika“.

Prema pisanju beogradskog lista, jedan broj Srba se ovih dana susreo sa novim

Neprijatno iznenađenje za Srbe na kosmetu

identitetom u dokumentima koje izdaje takozvana kosovska vlast. Prezimena im se u ličnim dokumentima albanizuju, a umesto srpskog kao državljanstvo piše – Kosovar.


Gavrilo Nikolić iz Kosovske Mitrovice, predao je svu neophodnu dokumentaciju kako bi stekao pravo na “kosovsku penziju” u iznosu od 45 evra. Nikolić je, međutim, bio i više nego iznenađen kada mu je nakon prepisa sa srpskih dokumenata na albanske formulare, na mestu rezervisanom za prezime stajalo Nikolići, a na mestu predviđenom za upis državljanstva stajalo je – Kosovar.


Sve veći broj Srba sa Kosova i Metohije koji su odlučili da uzmu kosovska lična dokumenta se žali da izmenom identiteta Priština pokušava da ih postepeno asimiluje.


Ignorišu Zakon o službenim jezicima


Bojan Stojanović, gradonačelnik opštine Gračanica, koji je mandat dobio na izborima koje su organizovole prištinske vlasti, za “Politiku” kaže da se albanizacija srpskih prezimena i promena državljanstva u pojedinim slučajevima sprovodi namerno, jer još nije počeo da se primenjuje Zakon o službenim jezicima koji je stupio na snagu odmah po samoproglašenju nezavisnosti Kosmeta 2008. godine.


“Ćirilično pismo je zvanično pismo na Kosovu. Na moje insistiranje u vreme kada sam bio šef poslaničke grupe Samostalne liberalne stranke uspeo sam da se izborim da ćirilično pismo bude zvanično pismo pored albanskog i engleskog jezika.

Taj zakon o upotrebi službenog jezika trebalo je odmah, nakon potpisa, koji je trebalo da stavi predsednik države Kosova, da krene sa implementacijom”, kaže Stojanović koji najavljuje da će poslanici ove stranke uputiti zahtev Skupštini da se ove greške što pre isprave.


Euleks nije upoznat sa slučajem


U Euleksu nisu upoznati sa slučajevima “asimilacije” kako mnogi Srbi tumače ovaj potez Prištine.

Portparolka Euleksa, Irina Gudeljević, za “Politiku” navodi da izdavanje i verifikacija dokumenata nisu deo mandata Euleksa.


Ona još kaže da nikakvu istragu nisu sproveli “o ovim slučajevima” s obzirom na to da im se do sada niko od Srba nije obratio.

Penzija motiv za ličnu kartu


Ovih dana veliki broj Srba opseda šaltere institucija samoproklamovane republike Kosovo koje izdaju lična dokumenta. Među njima je najviše onih koji imaju 65 i više godina, a žive na Kosmetu ili su Srbi koji su odavno iseljeni sa Kosmeta, kako bi stekli pravo na penziju u pokrajini u visini od 45 evra.


Da bi se domogli kosovske lične karte, Srbi daju od 80 do 130 evra “određenim licima” kako bi im pribavila ovaj lični dokument. Oni u ime Srba odlaze “u rizična područja” naseljena isključivo Albancima, gde se izdaju lične karte.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.07.2011. 16:37
Па зар то нису радили Аустоугари, Бугари... ????? Сви су они у европи, нека је алал овој земљи, горе је но под Турцима, тада се знало шта је агино.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online