Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 06.07.2011.
12:32
Vestionline A

Tadić: Srbija poštuje integritet BiH

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je u Sarajevu da Srbija želi najbliže prijateljske odnose saradnje sa Bosnom i Hercegovinom i da je spremna na rešavanje svih preostalih otvorenih pitanja između dve zemlje.

Tadić je naglasio da podrška Srbije integritetu Bosne i Hercegovine nije samo deklarativna, jer naša zemlja tu podršku manifestuje i u političkoj praksi.

Podsećajući da su BiH i Srbija povezane i geografski, i kulturno i ekonomski i infrastrukturno, predsednik Srbije je ukazao da protekle godine predstavljaju možda i najteže trenutke u istoriji dve zemlje i da nerešena pitanja i dalje postoje.

"Ipak, želimo da zatvorimo ta pitanja na dobrobit svih građana i obe države", rekao je predsednik Srbije.

On je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet svake države članice UN, a posebno onih u susedstvu.

On je još jednom istakao da je Srbija jedna od potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma, ali da to ne tumači kao pravo na mešanje u unutrašnje stvari neke države.

"Srbija će prihvatiti sve konsekvence demokratskog dijaloga u BiH i svako rešenje koje postignu tri naroda i dva entiteta. Srbija se neće mešati u ta rešenja i Srbija neće preći crvenu liniju koja je određena međunarodnim pravom, Dejtonskim sporazumom i dobrosusedskim odnosima", naglasio je srpski predsednik.

Tadić je podsetio da Srbija ima specijalne i paralelne veze sa Republikom Srpskom i da isto to želi i sa Federacijom BiH.


Predsednik Srbije je i ovom prilikom istakao značaj osude svih koji su počinili ratne zločine.

"Srbija je davala i davaće doprinos privođenju pravdi svih onih za koje se sumnja da su počinili ratne zločine", naveo je Tadić i istakao da je važno i da sudovi i sudske insititucije obezbede pravedno i fer suđenje i pravednu kaznu.

Tadić je još jednom potvrdio rešenost Srbije da završi saradnju sa Haškim tribunalom.

Predsednik Srbije je podsetio da nije prvi put u Sarajevu i da je zapravo Sarajevo, svoj rodni grad, "posetio" u "prvoj sekundi svog života".

Radmanović: Svi da napredujemo ka EU


Predsednik Predsedništva BiH Nebojša Radmanović je rekao da je predsednik Tadić prijatelj BiH i da njegova današnja poseta kruna prethodnih kontakata. Radmanović je istakao da su Srbija i BiH važne za stabilnost zapadnog Balkana, ali i za stabilnost EU u celini.

On je naglasio da je važno da sve zemlje Balkana napreduju ka EU i naveo da je potrebno što pre načiniti krupne korake u tom pravcu.

"Neka ovo bude poziv Evropskoj uniji da podstakne preostale zemlje Balkana da ispune uslove i približe se Uniji", kazao je Radmanović.

On je rekao da je na sastanku bilo reči i o otvorenim pitanjima između dve zemlje kao što je pitanje granica i neka od pitanja koja su pokrenuta na prethodnom trilateralnom sastanku u Karađorđevu.

Založivši se za to da se otvorena pitanja rešavaju što pre, on je istovremeno najavio da će za desetak dana biti održan novi trilateralan sastanak u Hrvatskoj. Radmanović je podsetio da je Srbija najveći investitor u BiH i da obim robne razmene između dve države iznosi 2,5 miliona konvertibilnih maraka.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.07.2011. 12:34
a posle dodele ordena, sledi orgijanje. ipak je svoj na svome.
Sreda 06.07.2011. 14:08
Francetić je predsjednik Srbije koji je došao na taj položaj velikom prevarom i zabludom učinjenom od samih takozvanih srpskih političara. On je samo fiktivno predsjednik Srbije jer ga ustavni zakon štiti. Moralno on je prestao biti legalan na tom položaju jer je svojim postupcima uradio sve protiv Srpskog naroda u službi zapadnih gospodara koji su mu diktirali plan rada. Šurujući sa Srpskim neprijateljima potpisao je genecod u Srebrenici, povijesnu prevaru, u uvrijedio Srpsko stradanje u Podrinju tijekom drugog sv.rata i islamskog stvaranja kvazi države bošnjaka.
Sreda 06.07.2011. 13:15
Taj je svugde dobro dosao samo ne u Srbiji.Istinito ali neverovatno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online