Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Četvrtak 21.07.2011.
17:53 >> 19:08h
Vestionline A

Tadić: Priština nas provocira

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da Beograd neće istim merama odgovoriti na odluku prištinskih vlasti da uvedu embargo na uvoz robe iz Srbije.

"Ovo je provokacija za Srbiju. Nećemo reagovati kontramerom kao što ne reagujemo ni na druge provokacije, jer nam je potrebna stabilna situacija u regionu", rekao je Tadić novinarima na Tari, gde je obišao decu koja u organizaciji "Naše Srbije" učestvuju u "Školi prijateljstva".

Tadić je upozorio da će odluka prištinskih vlasti da uvede embargo na robu iz Srbije "sasvim sigurno" uticati na dijalog Beograda i Prištine, ali je izrazio nadu da "pregovarački proces neće biti potpuno poremećen".

Ova odluka će uticati na razgovore Beograda i Prištine: Boris Tadić

"Moje uverenje je da to nije moglo da se desi bez međunarodnog sponzorstva i oni koji su ohrabrivali Prištinu da to učini učinili su veliku gršku", ukazao je on i odluku o embargu ocenio kao "neprihvatljivu i neprijateljski gest".

Predsednik Srbije je istakao da Srbija danas pokazuje da izvršava svoje međunarodne obaveze i da poštuje ne samo svoje zakone već i moralne principe.

"U tim trenucima uvoditi trgovinske sankcije koje štete običnim građanima je nemoralno, apsurdno i protivno evropskim princpima", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da je juče razgovarao s visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i da je od nje dobio uveravanja da odluka prištinskih vlasti neće biti podržana u EU.

Srbija će, kako je naveo, pažljivo pratiti kako će se u vezi sa pitanjem embarga prištinskih vlasti ponašati institucije Evropske unije.

Tadić je izrazio uverenje da će Priština "vrlo dobro razmisliti o krajnjim konsekvencama" svoje odluke o embargu na robu iz Srbije.

"Kad bi to Srbija uradila odmah bi bila optužena u međunarodnoj zajednici i zato pratimo reakcije međunarodne zajedice i evropskih institucija", rekao je predsednik Srbije.

 

Rampa za srpsku robu

Odluka kosovske vlade počela je da se primenjuje sinoć i carinicima je naređeno da ne propuštaju kamione koji dolaze iz Srbije na Kosovo, a na punktu Merdare kod Podujeva je stvorena gužva i dvadesetak kamiona blokirano je na putu ka Kosovu.

Beograd je potez Prištine označio kao antievropski akt koji krši CEFTA sporazum, iz Brisela poručuju da "još proučavaju" odluku, ali da neće podržati nikakve unilateralne poteze. U Prištini kažu da je reč o činu koji je "iznuđen“ neuspehom šeste runde pregovora, o slobodnoj trgovini.

Vlada Srbije ocenila je da se radi o jednostranom aktu sprečavanja protoka robe kojim se grubo krši CEFTA sporazum i onemogućava normalno snabdevanje stanovnistva južne srpske pokrajine.

Na današnjoj sednici, Vlada je odlučila da upozori Ujedinjene nacije i Evropsku uniju na moguće posledice ovakve odluke i pokrene proces rešavanja problema pred Evropskom komisijom, koja je osnivač CEFTA.

CEFTA sporazum je sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Moldavije i UNMIK-a, u ime Kosova.

"Vlada Srbije je ocenila da privremena vlada u Prištini ima za cilj da dezavuiše smisao dijaloga o Kosovu, izazazove nesigurnost srpskog stanovništva i spreči pokušaj demokratskog rešavanja problema u južnoj pokrajini", izjavio je šef vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Četvrtak 21.07.2011. 17:59
БоТа јеси се лепо договорио са шиптарима,како да останеш на власти,само није народ глуп ко што ти мислиш,време титоизма је давно прошло,хвала Богу кратко је и трајало.
Četvrtak 21.07.2011. 17:56
Ja sam povreden i iznenadjen.ko da se to nije pre sve skuhalo u tvom saznanju.Pristina nas provocira od kad sebe a ti se sad probudi i sve to zapazi.
Četvrtak 21.07.2011. 18:41
TI SI "CENJEN" NA ZAPADU....SREDICES TI TO, ALI U SIPTARSKU KORIST!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online