Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.07.2011.
12:21
Đ. Barović - Vesti A

Iz Rusije u manastir

Javnost u Srbiji i dalje muči odgovor na pitanje gde se nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić skrivao poslednjih sedam godina.

 

I dok šef Nacionalnog tima za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić najavljuje da će uskoro započeti istraga o kretanju Gorana Hadžića i mreži njegovih pomagača, mediji u Srbiji uveliko spekulišu, a u opciji je nekoliko varijanti: od toga da je jedno vreme živeo u Rusiji, zatim u nekom od fruškogorskih manastira, do toga da je vreme uglavnom provodio sa svojom ljubavnicom i vanbračnim detetom?!

Više beogradskih medija objavili su navodne "informacije iz istrage" prema kojima je BIA poslednje dve godine raspolagala relevantnom informacijom da je Hadžić živeo u vanbračnoj zajednici iz koje je dobio i dete.

SUSRET POSLE SEDAM GODINA: Porodica posetila Hadžića u pritvoru
 


Da u svemu ipak ima istine, potvrdio je i Toma Fila, koji ga zastupa u postupku ekstradicije Haškom tribunalu, koji je juče, odmah pošto se sa Hadžićem u Specijalnom sudu u Beogradu, na tri sata, videla njegova supruga i sin, okupljenim novinarima rekao da će ga sledećeg dana posetiti i "vanbračno dete i ostatak porodice", ali nije želeo da precizira kog je dete pola ili uzrasta.
 

Članovi porodice Hadžiću su juče doneli i torbu sa ličnim stvarima i odelo u kojem bi trebalo da se pojavi pred Tribunalom. Njegov sin Srećko rekao je novinarima da je Hadžić zdrav i da se oseća dobro.
 

- Fizički izgled mog oca se izmenio, ali bih ga prepoznao bez obzira što ga nisam video sedam godina - kazao je Srećko Hadžić i dodao da je sa ocem razgovarao o privatnim stvarima, ali je odbio da iznese više detalja.


Ukoliko su tačne informacije nekih beogradskih tabloida, dete ima oko deset godina, jer se Hadžić upustio u vezu mnogo pre nego što je 2004. godine napustio porodičnu kuću u Novom Sadu.
U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije ne odustaju od tvrdnje da se Hadžić više godina skrivao u Rusiji i okolnim zemljama, iako je zvanična Moskva demantovala te informacije.

Prema jednoj verziji, Hadžić je odlazio u Rusiju ili Belorusiju kako bi radio, a vraćao se i tim novcem finansirao svoje skrivanje.

"Hadžić se bavio švercom nafte jer je imao dobre kontakte u Rusiji, gde je proveo značajan deo bekstva. Bio je povezan sa crnogorskim švercerima nafte. Pretpostavlja se da je neko iz te grupe trebalo Hadžiću da donese novac za bekstvo", kaže sagovornik beogradskog dnevnika "Press".

Prema ovim tvrdnjama, Hadžić je nedavno ispao iz unosnih poslova, zbog čega je ostao bez novca za skrivanje

Prema drugoj priči, Hadžić se zaista jedno vreme skrivao u jednoj od ovih zemalja, ali su to finansirali ratni profiteri iz perioda početka sukoba u Hrvatskoj, nekadašnji pripadnici Državne bezbednosti Srbije bliski Jovici Stanišiću, ali i pojedini sveštenici.

Kad bi ponestalo novca, Hadžić se vraćao i živeo na prostoru Vojvodine: od Fruške gore do okoline Zrenjanina, odnosno granice sa Rumunijom, gde je, prema pisanju nekih medija, takođe viđan.

Toma Fila kaže da Hadžić sve ove godine, u određenim periodima skrivao i u inostranstvu, ali ističe i da je ono skrivanje specifično.

- Rusija, Belorusija... bilo gde da se skrivate, svugde je potreban novac. Haški optuženici nisu narkodileri da imaju kofere novca - kazao je Fila.

Profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić ipak sumnja da je bilo koja od ovih verzija tačna.

- Činjenica da neko svesno plasira najmaštovitije teorije mi govori da onaj "propagandni aparat" Slobodana Miloševića izgleda nije odstranjen iz naših obaveštajnih službi, već se samo prilagodio novom "poslodavcu". Iskreno, verujem da su vlasti u Srbiji odlično znali i gde se nalazi Goran Hadžić, ali i svi drugi haški optuženici. Ali, kad su videli da od kandidature EU - glavnog aduta za sledeće izbore - nema ništa, brže- bolje su "okrenuli ćurak" i naredili njihovo hapšenje - smatra Dragišić.
 

Tajne službe

 

Profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić smatra da je od svega što se trenutno piše po medijima jedino tačno da je Hadžić bio aktivni saradnik i srpske, ali i mnogih drugih službi bezbednosti.


- Budimo ozbiljni. Da li zaista verujete da je taj čovek imao kapacitete da postane predsednik Republike Srpske Krajine? Mnogo mi je realnije da su ga na to mesto zapravo postavile i srpska i hrvatska tajna služba - kaže Dragišić.


Haške tajne

 

Prema pisanju beogradskog "Blica", Hadžiću su na početku skrivanja mnogo pomogli ljudi bliski Jovici Stanišiću i njegovom zameniku Franku Simatoviću, kako njegovim hapšenjem ne bi ugrozili njihovu odbranu u Hagu?!


"Hadžić je odlučio da se skriva i delimično zbog činjenice da bi se u haškom sudu branio da je imao samo formalnu vlast kao predsednik Srpske Krajne na teritorijama istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, i time bi znatno otežao odbranu Stanišića i Simatovića pred Tribunalom", tvrdi ovaj dnevnik.


Izručenje već danas?

 

Hadžić se tokom jučerašnjeg prepodneva u pisanoj formi odrekao prava na žalbu na odluku o izručenju Hagu, a prema rečima njegovog branioca Tome File, on sigurno neće biti izručen do petka naveče, odnosno dok se ne vidi sa svim članovima svoje porodice. Na prvom pojavljivanju pred Tribunalom, Hadžića će, najverovatnije, zastupati Vladimir Petrović, takođe jedan od pravnika iz advokatske kancelarije Tome File.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online