Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
31
Sreda 27.07.2011.
15:41 >> 22:30h
Vestionline, Beta, RTS A

Kriza na severu Kosmeta: Iz minuta u minut

Uprkos izjavama zvaničnika da je uspostavljen dogovor oko kontrole na administrativnom prelazu Jarinje, situacija i dalje nije rešena. Kako je rekao šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović, nije ispoštovan sinoćni dogovor njega i komandanta KFOR-a Erharda Bilera. U ponedeljak uveče, specijalne snage kosovske policije zauzele su prelaze kod Jarinja i Brnjaka, ali su posle protesta srpskih predstavnika povučene. Tokom akcije kosovskih snaga, pucano je na Srbe, a u incidentu je povređen pripadnik KPS, koji je u utorak uveče umro.

 
 
Kosovski specijalci na administrativnom prelazu
 
21:44 - Šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović ocenio je da napad na punkt Jarinje u velikoj meri otežava položaj Srba na severu Kosova i Metohije. Stefanović, koji je sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem došao u područje tog administrativnog prelaza, označio je napad na punkt kao "kriminalni akt u trenutku kad smo nadomak rešenja".
19:26 - Administrativni punkt Jarinje na severu Kosova zapaljen je oko 19 sati, javlja Tanjugov reporter s lica mesta. Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je da se prekine nasilje na Jarinju.
18:30 - Albanski hakeri su danas oborili sajt Samostalne liberalne stranke (SLS) koja učestvuje u radu kosovskih institucija i ima tri ministarstva u vladi Hašima Tačija.
18:05 - Premijer samoproklamovane republike Kosova Hašim Tači izjavio je da je Euleks bio obavešten o odluci Vlade Kosova da "uspostavi red i zakon" na severu, ali da nije pokazao volju da podrži akciju.
17:34 - U srpskim sredinama južno od Ibra pojačane su policijske kontrole. Saobraćajna policija zaustavlja sva vozila za koje posumnja da su srpska. Kroz srpska mesta su česte patrole KPS-a koja prolaze da upaljenim rotacionima svetlima. Sve to izaziva nelagodnost i doprinosi podizanju napetosti u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, kaže za ''Vestionline“ Ranđel Nojkić, član predsedništva i predsednik pokrajinskog odbora SPO.
17:04 - Očigledno je da je vlada Hašima Tačija dobila podršku nekoliko stranih ambasadora za ovakve poteze. Svi znaju da on nikada ovakve stvari ne radi sam. Ono što posebno zabrinjava je da se zna da potezi poput ovih lako mogu da donesu žrtve, ali bez obzira na tu činjenicu doneta je takva odluka. Za sve što se desi odgovornost snosi i Tači, ali i deo međunarodne zajednice koji je tako nešto podržao, kaže za ''Vestionline“ Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.
16:01 - Pošto su KFOR-ovim helikopterima specijalne jedinice ROSA prebačene u Jarinje i Brnjak, cela priča da iza ove akcije Vlade Hašima Tačija ne stoje zapadne zemlje i Euleks pada u vodu. Krajnji cilj, naravno, je da se uspostavi carina i da se time omeđi takozvana država, kaže za ''Vestionline“ potpredsednik Skupštine zajednice opština KiM Marko Jakšić.
15:24 - Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je danas da nije poštovan dogovor o sastavu ljudstva na prelazima na severu Kosova koji je u utorak postignut sa predstavnicima Kfora.
14:14 - Moskva je danas izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog naglog zaoštravanja situacije na severu Kosova i optužila kosovske vlasti za provokacije i opasne ambicije.
12:26 - Srbija je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o trenutnoj situaciji na Kosovu i narušavanju stabilnosti, posle jednostranog pokušaja vlasti u Prištini da promene realnost na terenu - izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.
00:45 - Situacija na severu Kosmeta sinoć je bila mirna, a lokalni Srbi odlučili su da noć provedu na barikadama - čekajući osam sati ujutro i najavljeno potpuno povlačenje kosovskih specijalaca u Prištinu.

Sreda, 27. jul

23:04 - Pripadnik specijalne jedinice policije Kosova, ranjen snajperom u glavu u blizini adminstrativnog prelaza Brnjak, umro je večeras posle 22 časa, javila je televizija Klan Kosova.
21:12 - Premijer samoproklamovane republike Kosovo Hašim Tači izjavio je na konferenciji za novinare da policija neće napuštati prelaze Brnjak i Jarinje, jer je to pitanje suvereniteta, prenose beogradski mediji.
19:12 - Šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas na prelazu Jarinje da se s komandantom Kfora Erhardom Bilerom dogovorio da se do sutra ujutru specijalna jedinica kosovske policije Rosa povuče u Prištinu i da se uklone sve blokade puteva na severu Kosova i Metohije.
18:52 - Situacija u Zubinom Potoku je napeta i neizvesna posle današnjeg upada pa povratka specijalnih jedinica ROSU. I druga grupa koja je pokušala da prođe napustila je teritoriju Zubinog Potoka, izjavio predsednik opštine Slaviša Ristić.
18:02 - Predsednik Srbije Boris Tadić označio je danas kao apsolutno neprihvatljivu akciju specijalnih snaga Kosovske policije na severu Kosova i Metohije, koju je nazvao upotrebom sile, upozoravajući da bilo kakav unilateralizam preti da potpuno uruši proces dijaloga Beograda i Prištine.
16.54 - Tokom povlačenja kosovskih specijalaca sa prelaza Brnjak došlo je do pucnjave, javlja RTS, napominjući da ima povređenih, ali se još ne može utvrditi ko je pucao, niti tačan broj ranjenih. Prema poslednjim saznanjima KIM radija u Zubinom Potoku je povređeno troje Srba.
16.04 - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović negirao je da su se kosovski specijalci vratili na prelaz Brnjak, ali je potvrdio da su se kod tog prelaza sukobili sa Srbima koji blokiraju put ka prelazu.
15.07 - Specijalci kosovske policije ponovo su, uz upotrebu oružja, zauzeli administrativni prelaz Brnjak na severu Kosmeta. Ratomir Božović, predsednik Udruženja privrednika iz Zubinog Potoka, rekao je Beti da su policajci pucali kako bi se probili do prolaza mimo Srba koji su pokušali da blokiraju put ka prelazu.
14.51 - Oko 30 kamiona i šlepera koji su na prelazu Merdare sedam dana u koloni čekali da uđu na Kosmet, nakon odluke kosovske vlade da zabrani uvoz robe iz Srbije, počeli su da se vraćaju u centralnu Srbiju.
14.23 - "Evropska unija ne odobrava odluku prištinskih vlasti da upute specijalnu policiju na carinske prelaze Kosova sa Srbijom i smatra da se mora vratiti na pređašnje stanje", izjavila je danas u Briselu portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.
12.33 - Pripadnici kosovskih specijalnih jedinica povukli su se sa administrativnog prelaza Brnjak, na kome su ostali samo pripadnici Kosovske policije i carine, tvrdi izvor "Vesti“ u Vladi u Prištini koja je do maločas zasedala. Isti izvor najavio je da će se specijalci povući i sa prelaza Jarinje danas u 14 časova.
11.46 - "KFOR ne prihvata bilo kakvo nasilje", izjavio je komandant Kfora Erhard Biler apelujući na sve stanovnike Kosmeta da ne reaguju silom na sadašnju situaciju na severu i administrativnoj liniji prema Srbiji, javlja KIM radio.
11.32 - Izvor "Vesti" u Ministarstvu za KiM rekao je da specijalci kosovske policije ni jednog trenutka nisu preuzeli kontrolu nad Jarinjem, već su na njemu sve vreme bili prisutni srpski pripadnici KPS. Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Kosovom Borislav Stefanović izjavio je da će blokade puteva ka administrativnim prelazima na severu Kosova potrajati sve dok se pripadnici specijalnih jedinica KPS ne povuku i sa prelaza Brnjak. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović takođe je negirao da su kosovski specijalci zauzeli Jarinje.
11.05 - Vicepremijer kosovske vlade i ministar pravde Hajredin Kuči potvrdio je za RTK da su specijalci Kosovske policijske uz pomoć Kfora preuzeli kontrolu na administrativnom prelazu Jarinje, ali dopisnici pojedinih beogradskih medija sa lica mesta, javljaju da se na Jarinju trenutno nalaze pripadnici KPS srpske nacionalnosti, pripadnici Euleksa i oko 30 civila i da je situacija mirna.
09.54 - Ministar unutrašnjih poslova vlade u Prištini Bajram Redžepi potvrdio je da su specijalci kosovske policije preuzeli administrativni prelaz Jarinje.
09.16 - Portparol policije Kosova Brahim Sadriju izjavio je jutros da su specijalne jedinice te policije preuzele administrativni prelaz Jarinje.
09.04 - Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović izjavio je, nakon pregovora sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, da još u toku prepodneva očekuje rešenje krize nastale kada su vlasti u Prištini tokom noći pokušale da preuzmu kontrolu nad administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje, uprkos tome što je Hašim Tači naredio slanje pojačanja specijalcima na Jarinju.
08.20 - Borko Stefanović i ministar Goran Bogdanović "na otvorenom" u Leposaviću pregovaraju sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.
08.00 - Hašim Tači je naredio slanje još pripadnika specijalnih jedinica policije Kosova na prelaz Jarinje i zatražio podršku Kfora da se uklone prepreke koje su Srbi postavili kod Leposavića.
07.11 - Za sada je zaustavljen pokušaj vlasti u Prištini da preuzmu kontrolu nad administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosmeta, a čaka se njihov odgovor na ponudu predstavnika Vlade Srbije čelnicima Kfora da se specijalci KPS povuku sa punktova na kojima su tokom protekle noći raspoređeni.
05.01 - Ministar Goran Bogdanović i Borislav Stefanović izjavili da je uslov da Srbi odblokiraju puteve da da se kosovska policija povuče sa administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje.
03.40 - Pripadnici "Rosa" oko 03.30 časova povukli su se iz Leposavića putem ka Mitrovici
03.30 - Ministar za KiM Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović stigli na Kosovo, u toku razgovori sa predstavnicima Euleksa i Kfora
03.28 - Kosovski specijalci se povukli oko 500 metara od srpskih barikada kod Jarinja. Na prelazu je i komandant Kfora. Srbi preprečili put mehanizacijom i drvećem. Nema incidenata
02.46 - Kosovski specijalci pod punom opremom i u desetak džipova blokirali put Mitrovica - Leposavić. Ne dozvoljavaju prolaz vozilima
02.24 - Posle razgovora komandanta Kfora i Hašima Tačija jedna jedinica kosovskih specijalaca se povukla iz Rudara kod Zvečana
02.01 - Kosovski specijalci nedaleko od prelaza Brnjak, posle kraćeg sukoba, uhapsili četvoricu Srba. Nekoliko stotina Srba sa nekoliko kamiona peska blokiralo put kod Zvečana, naspram vozila kosovskih specijalaca
01.51 - Komandant Kfora Erhard Biler i lokalni Srbi pregovaraju o rešenju sitacije oko Leposavića
01.44 - Ministar Bogdanović pozvao međunarodnu zajednicu da spreči eskalaciju nasilja
01.38 - Bajram Redžepi tvrdi da je Kfor bio obavešten o početku akcije
01.29 - "Ovo ni u kom slučaju nije akcija Euleksa. U bliskoj saradnji sa Kforom nadgledamo razvoj situacije", rekao portparol Euleksa Nikolas Hoton
01.20 - Snage Kfora i Euleksa blokirale most u Kosovskoj Mitrovici. Na oko 300 metara od mosta okupilo se 200 Srba. Nema incidenata
01.15 - Na prelazu Brnjak oko 40 kosovskih specijalaca, kaže Bajram Redžepi 
00.44 - Specijalci kosovske policije u akciju krenuli naoružani i u oklopnim vozilima, javljaju prištinski mediji   

Utorak, 26. jul

Kosovski premijer Hašim Tači naredio specijalnim jedinicama policije da zauzmu dva prelaza na severu Kosova - Brnjak i Jarinje. Specijalne jedinice poznate kao "Rose" u ponedeljak uveče zauzele su administrativni prelaz Brnjak, a lokalni Srbi sprečili su preuzimanje obližnjeg punkta, Jarinja.

Srbi sa severa Kosova, koji su se okupili kod Leposavića, napravili su blokadu i sprečili da se kosovske specijalne snage stacioniraju na administrativnom prelazu Jarinje.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović zatražio je od Kfora da se odmah rasporedi između Srba i kosovske policije. Situacija je napeta, a Euleks pokušava da zaustavi kosovsku policiju.

"Ovo je prvi pokušaj kosovskih vlasti da prošire vlast na celu teritoriju Kosova", piše Koha ditore.

Nejasno je kakvu ulogu u ovom trenutku igra Euleks policija, jer kosovski mediji javljaju da je policija EU zaustavila pokušaj kosovske policije da dođe do Zvečana i dalje do prelaza Rudare, nedaleko od Raške. Kosovska policija, kako se čini, namerava da zauzme "celu severnu granicu", uprkos oštrom protivljenju Srba i glasnom negodovanju Euleksa.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi je, najavljujući početak operacije, rekao u Prištini da će kosovska policija zauzeti prelaze Brnjak i Jarinje, ali i da njegove specijalce u toj nameri, posebno na prilazimu Jarinju, sprečava Euleks.

"Nema koordinacije sa Euleksom. Pokušali smo, ali oni nisu pokazali želju da pomognu" rekao je Redžepi.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.07.2011. 02:14
Ljudi moji hoce li SRBIJA da reaguje vise ? Tadicu imas li mira nocas, imas li zrno savesti ? Dajte mi molim vas neki link radio, TV, bilo sta da vidim sta se desava. Sve sam ukucane digle na noge, jedino RTS i portal VESTI prenose ovako detaljno ! Zasto hapse te Srbe ? Pa to je OLUJA u pokusaju, sta je sledece ? Hoce li neko da zastiti taj narod dole, ima li D od DRZAVE SRBIJE ?
Utorak 26.07.2011. 02:13
Kakva igra za naivne... pa ova ološ ne bi ni preduzela akcije da nije dobila pozitivan signal sa zapada... Pa šiptari su poznati kao kukavice.. Obratite se i Vatikani za pomoć i on nas je tako uspešno spašavao godinama...
Utorak 26.07.2011. 02:57
kakav bogdanović i stefanović,pa ljudi moji,pa oni bi trebali helikopterom da šibaju na kosovo,a ne biciklima,još nisu stigli,strašno, ma Beograd na noge ceo,Puč podhitno,skinuti govno,kao kralja,šutanovca smesta ukokati,koji kurac bre oni sede više iznad naših glava i seru po nama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online