Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 26.07.2011.
12:01
B. Božin - Vesti A

Nemačka štiti Tačijeve zločince

U reportaži nemačke televizije ZDF "Krvavi poslovi: Na tragu trgovine organima na Kosovu" od 13. jula, jedna od sagovornika bila je i Sevim Dagdelen, članica Komisije za spoljne poslove u nemačkom Bundestagu i portparol frakcije Levih. Ova poslanica turskog porekla već duže vreme kritikuje nemačku politiku na Balkanu, a nedavno je tražila i povlačenje Bundesvera sa Kosova i okončanje misije Kfora.

Sevim Dagdelen, poslanica u Bundestagu
 


Kako je došlo do toga da se baš Vi bavite ovom problematikom?
- Kao nemački parlamentarac, ja sam u posebnoj obavezi prema ljudima na Balkanu. Tamo je nemačka politika uzrokovala patnje i ubijanja, naročito Roma, Jevreja i Srba. Zločini iz 1941. su ostali nekažnjeni, a žrtve bez odštete, isto kao i ratni zločini NATO i Nemačke u bombardovanja SRJ 1999. Međunarodna zajednica, kao i nemački sudovi, odbijaju svaku vrstu odgovornosti, što je pokazao i postupak naplate odštete u Varvarinu. Isto važi i za zločine OVK koji su se pri povlačenju jugoslovenskih trupa, dešavali pred očima Kfora.
 

Kako do rodbine žrtava

Trenutno radim na pokretanju novog pitanja o zločinima na Kosovu i o međunarodnoj odgovornosti. Zanima me i šta je urađeno za zaštitu dobrovoljnih svedoka i zašto su uništeni dokazi Unmika. Rado bih stupila u kontakt sa rodbinom žrtava ilegalne transplantacije organa.

Na vaša pitanja u Bundestagu o zločinima OVK, vlada je odgovorila da se radi o "unutrašnjoj stvari Kosova"?
- Odgovor je bio skandal sam po sebi. Postalo je jasno da nemačka vlada nema interesa za pravu obradu zločina OVK. Danas ti zločinci, zahvaljujući Nemačkoj, imaju diplomatske privilegije. Otuda je moguće i da Dik Marti, posle izveštaja o trgovini organima i umešanosti tzv. premijera Hašima Tačija, dobija pretnje smrću. Istovremeno, Tačiju se, pored Ramuša Haradinaja i Džavita Halitija, koji su u izveštaju nemačke tajne službe od 2005. označeni kao "ključne figure organizovanog kriminala na Kosovu", ukazuju diplomatske počasti.

Dokazi o trgovini organima i ubistvima Srba već postoje, zašto izveštaj UN godinama ignorišu i Nemačka i druge države?
- Savezna vlada ignoriše i rezultate izveštaja Unmika iz 2003, a pri tom su misiju UN dva puta predvodili nemačke diplomate. Ona ignoriše i izveštaje sopstvene obaveštajne službe (BND) iz 2005. koji ukazuju na umešanost visokih kosovskih političara u strukture "organizovanog kriminala" i njihovu ulogu u specijalnim akcijama protiv Srba na Kosovu, u koje je, po izveštaju BND-a, umešan i Hašim Tači kao vođa mafijaške grupe Drenica. Još 1998. američka vlada je stavila OVK na listu terorističkih organizacija koje se finansiraju trgovinom drogom.
 

Garancija

Meni je u potpunosti jasno da se zbog geopolitičkih interesa i ignorišući međunarodno pravo, Nemačka svim sredstvima zalaže za nezavisnost Kosova i time najstrašnijim zločincima daje zaštitu i imunitet. Međunarodna zajednica zatvara oči pred pred posledicama svoje dosadašnje politike. Moj utisak je da je nastavak egzistencije kosovskog režima danas garancija za to da saučesništvo EU, NATO i naročito Nemačke ne bude predmet sudske provere.

Da li bi u slučaju preispitivanja politike Nemačke na Balkanu nezavisnosnost Kosova bila pod znakom pitanja?
- Izveštaji o ratnim zločinima pokazuju da su napori EU i Nemačke oko izgradnje demokratske države na Kosovu propali. U istoriji diplomatije EU nema primera za tako protraćene milijarde u korist jedne kriminalne elite, koja ne samo da nije stvorila pravnu državu u regionu, nego je u mnogo većoj meri proizvela korupciju i bezakonje.
Pri tome se narušava međunarodno pravo i samovoljno interpretira odluka međunarodnog suda, prema kojoj još uvek važi Rezolucija UN 1244, koja priznaje suverenitet i integritet Jugoslavije i time teritorijalni integritet nasledne države Srbije. Na taj način Nemačka pravi opasan presedan, koji povlači nove konflikte oko nezavisnosti. Na kraju svega stoji nova politika kolonijalnog povlačenja granica, prvo na Kosovu, a uskoro možda i u Libiji. Do kakvih novih građanskih ratova to može da dovede, ne treba ni pominjati.

Zalažete se za to da Dik Marti govori pred nemačkim parlamentom, šta to može da donese?
- Izjave svedoka u izveštaju Unmika i opsežnu istragu Dika Martija nemačka Vlada mora konačno da prihvati i proveri optužbe protiv brojnih imenovanih političara. Stoga je važno da Marti govori u Bundestagu. Ćutanje nemačke diplomatije o "leševima u podrumu" mora da ima svoj kraj.
 

Nemci na Kosovu

Trenutno je na Kosovu stacionirano preko 1.000 vojnika Bundesvera. Evropska unija je sa Euleksom osnovala do sada najambiciozniju državnopravnu misiju, u kojoj učestvuje preko 100 stručnjaka iz Nemačke, od kojih 73 policajca.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.07.2011. 12:12
Истина и само истина!
Utorak 26.07.2011. 13:13
Nemacka je odgovorna za pocetak sukoba u SFRJ,tako da me ovo uopste ne cudi!!!
Utorak 26.07.2011. 15:43
Чекам само када ће загрижени ''европејци'' осути дрвље и камење по овој поштеној жени!Драго ми је што истина,полако али сигурно,побеђује лаж! Хвала овој храброј младој жени на борби!И оном убици из Норвешке више замерају што брани Србе него што је побио онолико људи!?Замислите,он би још волео да упозна др.Караџића и ген.Младића,''испрали'' му мозак,она двојица на Б92,Дерета и Димитријевић,чак оптужују Србију за успешну лажну пропаганду...! Сада ће и њој пронаћи Србина швалера,курва 100%,потплачена (познато је да Срби воле лобирати за Србију,ха,ха,ха !) од злочинаца...А мене ''часте'' са минусима као кад на муслиманске вести пошаљем коментар ћирилицом и на екавици! Можда ме прате,ха,ха,ха...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online