Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 26.07.2011.
04:23 >> 11:12h
RTS, Vestionline A

Tačijevi specijalci preuzeli i Jarinje?

Ministar unutrašnjih poslova vlade u Prištini Bajram Redžepi potvrdio je da su specijalci kosovske policije preuzeli administrativni prelaz Jarinje kod Leposavića, i da su tamo "već prebačeni pripadnici granične policije i carina Kosova". Prethodno je tu informaciju agenciji Beta dao i portparol policije Brahim Sadriju. Pojedini beogradski mediji, međutim, javljaju da se na Jarinju trenutno nalaze pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti, pripadnici Euleksa i oko 30 civila i da je situacija mirna.

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije
 

Redžepi je u izjavi za RTK kazao da je tokom akcije ostvarena izuzetno dobra saradanja i koordinacija sa komandantom Kfor-a Erhardom Bilerom.

Prema njegovim rečima specijalne jedinice policije Kosova će "ostati na prelazima Jarinje i Brnjak onoliko koliko to situacija bude zahtevala, a istovremeno će pripadnici granične policije raditi svoj posao".

Redžepi je kazao da je tokom akcije jedan policajac povređen od eksplozivne naprave i da je bilo gađanja kamenicama, ali da ozbiljnijih problema nije bilo.

Ko je na Jarinju?

 

Vicepremijer kosovske vlade i ministar pravde Hajredin Kuči izjavio je jutros za RTK da su specijalne jedinice Kosovske policijske službe uz pomoć pripadnika Kfora preuzele kontrolu na administrativnom prelazu Jerinje.

 

Dopisnici pojedinih beogradskih medija sa lica mesta, međutim, javljaju da se na administrativnom prelazu Jarinje trenutno nalaze pripadnici Kosovske policije srpske nacionalnosti, pripadnici Euleksa i oko 30 civila i da je situacija mirna.

 

RTK navodi da je situacija u severnom delu Kosova i Metohije mirna.

Šef tima Vlade Srbije u pregovorima sa Prištinom Borislav Stefanović je ranije jutros izjavio agenciji Beta povodom noćašnjih incidenata na administrativnim prelazima Kosova i centralne Srbije: "Blizu smo rešenja krize. Očekujem u toku prepodneva da se nađe rešenje i da se povuku specijalne jedinice policije Kosova Rosu".

Upitan o naređenju premijera Kosova da se pošalje još pirpadnika Rosu ka Jarinju Stefanović je rekao da je rešenje moguće i pored toga.

"Samo polako i smireno. I pored tog naređenja rešenje je moguće", naveo je Stefanović, nakon razgovora sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Stefanović: Nećemo otići dok ne rešimo problem

"Mi smo se o gotovo svemu dogovorili. Ostalo je par stvari važnih za nas, a to je da obezbedimo isti sastav za održivost na prelazima Brnjak i Jarinje, kakvi su bili do prošle noći", kazao je Stefanović novinarima kod blokade magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Raška u Leposaviću.

On je istakao da je važno da građani budu na barikadama i da ostanu strpljivi i jedinstveni.

Prema rečima Stefanovića, komandant Kfora Biler je razuman čovek, ali je pod velikom pritiskom Vašingtona i Prištine da deblokira putne pravce na severu pokrajine.

"Mi to ne možemo da prihvatimo. Sigurno je da vas Srbija neće ostaviti na cedilu i mi nećemo otići dok problem ne rešimo", rekao je on građanima.

Prema njegovim rečima, Biler je otišao na Jarinje i kad se vrati doneće vesti od Hašima Tačija i Rose će se verovatno povući.

"Moraćemo da utvrdimo ko će ostati na prelazima", istakao je tada Stefanović.

Pregovori generala Bilera sa Stefanovićem i ministrom za KiM Goranom Bogdanovićem odvijali su se na otvorenom, u blizini građana koji su kod Leposavića blokirali magistralni put Kosovska Mitrovica - Raška.

Tači poslao pojačanje na Jarinje

Prištinski premijer Hašim Tači je rano jutros naredio slanje još pripadnika specijalnih jedinica policije Kosova na prelaz Jarinje u cilju uspostavljanja kontrole tog prelaza.

Radiotelevizija Kosova prenela je oko osam časova da je Tači zatražio podršku snaga Kfora da se kod Leposavića uklone prepreke koje su tamošnji Srbi postavili da bi sprečili pripadnike specijalaca KPS da prođu ka Jarinju.

Tači smenio neposlušnog komandanta policije

 

Rešat Malići, dojučerašnji komandant Kosovske policije, smenjen je nakon što je odbio da silom preuzme kontrolu nad graničnim prelazima na severu Kosmeta, saznao je dopisnik agencije Srna.

U Leposaviću je jutros još uvek mirno, a Srbi sa kamionima i teškom mehanizcijom drže put pod blokadom i povremeno dozvoljavaju prolazak putničkih automobila.
 

Borko Stefanović je ranije izjavio da on i ministar Bogdanović čekaju odgovor Prištine na ponudu koju su tokom noći izneli komandantu Kfora, Erhardu Bileru - da se specijalci KPS povuku sa punktova na kojima su tokom protekle noći raspoređeni.

Stefanović je tada rekao da se komandant Kfora konsultuje sa premijerom Hašimom Tačijem, jer on nema ovlašćenje da naloži povlačenje kosovskim specijalcima.

Bogdanović i Stefanović su u Leposaviću u razgovoru sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom istakli da žele da problem reše civilizovano, dijalogom i razgovorima, u nameri da se trajno smanji napetost koja vlada na severu pokrajine.

Stefanović je izjavio da će blokade puteva i protesti Srba biti nastavljeni ukoliko Priština ne odgovori povlačenjem specijalaca, jer su Srbi na severu Kosova i Metohije rešeni da ne dozvole specijalnim snagama Kosovske policije da deluju na tom području.

Stefanović i Bogdanović su jutros oko 3.30 ujutru stigli u Leposavić i odmah počeli razgovore sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Za to vreme desili su se i prvi incidenti - pretučen je jedan Srbin u Zubinom Potoku, dok je ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi naveo da je u eksploziji ručne granate u nogu ranjen jedan kosovski specijalac.

- U ovom trenutku cilj je da se vrati situacija u pređašnje stanje i povrati kontrola na prelazima. Moramo biti jedinstveni i mirni - izjavio je Stefanović.

Reporteri RTS-a pojasnili su situaciju u vezi sa incidentima u Zubinom Potoku.

- Blokada traje već nekoliko sati. Iza mehanizacije i hrpa drveta su građani koji blokiraju put. Ovaj deo Kosova nadleće helikopter Kfora. Svi su apelovali na mir i staloženost, a situacija je pod kontrolom. Predstavnici KPS-a bili su nekoliko desetina metara od srpskih barikada, ali su se dolaskom komandanta Kfora Erharda Bilera pomerili.

Incidenata je bilo u Zubinom Potoku, kad su Srbi pokušali da spreče pripadnike KPS-a da dođu do punkta Brnjak, bilo je i povređenih...

Prema izveštajima, jedan Srbin je pretučen, a trojica uhapšena u blizini prelaza Brnjak, koji su u ponedeljak uveče zauzeli kosovski specijalci.

- Nepoznate osobe su pucale iz automatskog oružja, ispaljena je i tromblonska mina na punkt Brnjak, gde se nalazi i jedno francusko vozilo Kfora. Oko 150 Srba je na barikadama u selu Banje, na putu Kosovska Mitrovica - Novi Pazar. Pretučenom Srbinu je ukazana pomoć u ambulanti u Zubinom Potoku - javio je reporter RTS-a.

Bajram Redžepi, ministar unutrašnjih poslova Kosova, naveo je da je u eksploziji ručne granate u nogu ranjen jedan kosovski specijalac, ali nikakvi dodatni detalji nisu saopšteni.


Hans Diter Vihter, portparol Kfora

- Kfor patrolira i nadzire situaciju, rasporedili smo snage u Mitrovici i Zvečanu, razgovaramo sa obe strane. General Biler razgovarao je sa Stefanovićem i Tačijem...

Euleks: Apelujemo da svi ostanu mirni

- Situacija na severu Kosova se razvija, Euleks apeluje na sve strane da ostanu mirne. Ne želimo da spekulišemo šta bi moglo da se desi, ali mi blisko sarađujemo sa Kforom u vezi sa raspoređivanjem policajaca i vojnika - navodi se u saopštenju Euleksa.

Dačić: Pokušaj nasilnog integrisanja severa Kosova

Zamenik premijera Ivica Dačić rekao je da je intervencija specijalnih jedinica kosovske policije u Zvečanu i Leposaviću "pokušaj nasilnog integrisanja severa Kosova u takozvano nezavisno Kosovo".

 

Ivica Dačić

"Pokušaj preuzimanja kontrole nad administrativnim prelazima na severu Kosova je apsolutno suprotan obećanjima koja su data Srbiji, da neće biti menjanja realnosti na terenu dok se vodi dijalog Beograda i Prištine", rekao je Dačić.

 

Prema njegovim rečima, ova intervencija je ostvarenje onoga što su kosovski zvaničnici dosta dugo najavljivali. Dačić je pozvao međunarodnu zajednicu da hitno reaguje.

 

"Obaveza je međunarodne zajednice da očuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, umesto što izigrava neobaveštenog", rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.07.2011. 08:07
Жандармерија у Србији зна само тући Србе. Срам вас било!!!!
Utorak 26.07.2011. 04:52
"Obaveza je međunarodne zajednice da očuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, umesto što izigrava neobaveštenog", rekao je Dačić. Pa ciji su to ljudi dole, Srbije ili medjunarodne zajednice? Ovim cinom ste sve rekli i pokazali.
Utorak 26.07.2011. 09:28
Ovi zauzimaju, Borko govori da su pregovori u toku, Tadic se nalickao i ide da primi nagradu, dok Ivica opet mase oruzjem, a Cvetkovic mirno spava jer su se dogovorili da su izbori tek u aprilu. Dobro ti jutro, Srbijo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online