Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Utorak 26.07.2011.
12:33 >> 23:08h
Vestionline, Beta A

KPS pucao na Srbe, Fejt pozdravio akciju

Tokom povlačenja kosovskih specijalaca sa prelaza Brnjak došlo je do pucnjave, javlja RTS, napominjući da ima povređenih, ali se još ne može utvrditi ko je pucao, niti tačan broj ranjenih. Radio KiM ranije je saopštio da je u Zubinom Potoku povređeno troje Srba, ali je ubrzo demantovao tu informaciju, navodeći da je povređen samo jedan predstavnik KPS, koji je umro nešto posle 22 sata. Međunarodni civilni posrednik za Kosovo Piter Fejt pozdravio je akciju pripadnika specijalnih jedinica kosovskog MUP-a.

''Vlada Kosova, kao vlada jedne suverene međunarodno priznate države, ima pravo da preduzme mere kako bi uspostavila vlast na celoj teritoriji zemlje", rekao je Fejtov portparol Endi Mekgafi, dodavši da je ova akcija usmerena na "uspostavljanje reda i zakona"

"Mi tu akciju podržavamo i podstičemo Vladu da istraje u svom stavu, a od građana očekujemo da podrži te napore", naveo je on.

Prethodno su specijalne jedinice kosovske policije ponovo uz upotrebu oružja krenule u zauzimanje prelaza Brnjak na severu Kosova, ali je ministar Goran Bogdanović negirao da su ga zauzeli.

Jedan pripadnik kosovske policije ranjen je u okolini Zubinog Potoka, javlja RTS, navodeći da su 10 minuta ranije snage Kfora krenule ka prelazu Brnjak, kako bi sprečile dalju eskalaciju nasilja. Lokalni mediji navode da je situacija kod Zubinog Potoka napeta i neizvesna.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je

A gde je predsednik Tadić?

 

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću otišao je u Prag, gde će mu biti uručena prestižna nagrada Polak, za doprinos demokratskim i ekonomskim reformama u centralnoj i istočnoj Evropi. Nagradu Polak, ustanovljenu 1994,godine, dodeljuje Američki institut za političke i ekonomske studije u Pragu.  Među dobitnicima ovog priznanja su bivši predsednik Poljske Leh Valensa, bivši predsednik Vladee Češke Vaclav Klaus i bivši predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić.

okupljenim Srbima da je postignut dogovor sa KFOR - om i da će se do sutra ujutru specijalna jedinica kosovske policije Rosa povući u Prištinu i da će biti uklonjene sve blokade puteva na severu Kosova i Metohije.

Srpski zvaničnici traže da na prelazima ka Srbiji rade carinici Euleksa i Srbi pripadnici kosovske policije kao što je to bio slučaj do sinoć, kada su kosovski specijalci pokušali da preuzmu prelaze Jarinje i Brnjak.

Kosovski premijer Hašim Tači saopštio je da će u toku dana organizovati konferenciju za novinare.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović negirao je da su se kosovski specijalci vratili na prelaz Brnjak.

Ministar koji se nalazi na prelazu Jarinje takođe je negirao da su kosovski specijalci, kao što je tvrdila Priština, zauzeli taj prelaz.
 

Izvor "Vesti“ u kososvkoj vladi insistira da su predstavnici Beograda i Prištine postigli usmeni dogovor o priznavanju kosovskog carinskog pečata, ali navodi da su se srpski predstavnici "predomislili“ kada je dogovor trebalo formalizovati kroz potpisivanje zaključaka.

Priština insistira na implementaciji tog dogovora, zbog čega je, tvrdi izvor, kako uvela embargo na uvoz robe iz Srbije tako i poslala danas specijalne jedinice na prelaze Jarinje i Brnjak da obezbede njegovo sprovođenje. Cilj svega je, tvrde u prištinskoj Vladi, osiguravanje nastavka dijaloga.

Zamenik predsednika Opštine Zubin Potok Srđan Đurović izjavio je da pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije napuštaju i teritoriju opštine Zubin Potok, a predsednik opštine Leposavić Branko Ninić dodao je da se povlače i sa mesta gde su ih zaustavile barikade Srba na putu za prelaz Jarinje.

Ne dopustiti da se problemi ponove

 

"Rešenje svih problema u vezi sa carinom je nastavak dijaloga i on treba da počne sto pre, a ne da se čeka septembar. Treba što pre krenuti sa punom implementacijom dogovora. Probleme treba rešavati nastavkom dijaloga kako bi se olakšao život građana, i kako se oni ne bi ponavljali“, rekao je "Vestima“ Slobodan Petrović, zamenik predsednika prištinske vlade.

Euleks ne podržava embargo

Euleks ne podržava odluku Vlade Kosova o uvođenju embarga na uvoz robe iz Srbije, piše danas Koha Ditore, navodeći da je za 24 sata 60 kamiona sa srpskim proizvodima ušlo na sever Kosova preko prelaza Brnjak i Jarinje.


Predstavnici Euleksa su ocenili da je odluka Vlade Kosova komplikovala situaciju.
Potpredsednik vlade u Prištini Mimoza Kusari Lila je izjavila da odluka o embargu neće biti promenjena sve dok Beograd ne prizna pečate Carine Kosova.

“Čist avanturizam Prištine“

Šef kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović ocenio je da je noćašnji pokušaj preuzimanja administrativnih prelaza "čist avanturizam" dela prištinskih vlasti i dodao da je cilj da se izazovu nemiri među srpskim stanovništvom i da se ugrozi dijalog Beograda i Prištine.

"Mislim da je deo ove akcije koje su prištinske vlasti preduzele da se Srbija natera da prekine dijalog", kazao je Mihajlović za TV B92 i dodao da Srbija ne treba da prekida razgovore.

Kako je rekao, za Srbiju je dijalog jedini put ka rešavanju problema na Kosovu i Metohiji.

"Mi ne možemo da tražimo drugu alternativu niti želimo da okrećemo leđa problemima na Kosovu i Metohiji. Ovaj inicident ima nekoliko motiva, jedan je da Priština želi da prekine dijalog i da želi da potisne u drugi plan blokadu prometa robe koja nailazi na osudu u čitavoj Evropi", rekao je Mihajlović.

On je dodao da je situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak stabilna i da sada nema nikakvih incidenata.

"Pripadnici Kfora su na oba prelaza i ja mislim da će tokom dana da se potpuno smiri situacija i u ostalim delovima", kazao je Mihajlović.
 

Kamioni odustali od čekanja na Merdaru

Oko 30 kamiona i šlepera koji su na prelazu Merdare sedam dana u koloni čekali da uđu na Kosmet, nakon odluke kosovske vlade da zabrani uvoz robe iz Srbije, počeli su da se vraćaju u centralnu Srbiju.

Vozači su reporteru agencije Beta potvrdili da su od čekanja odustali i vozači koji su na ulazak na Kosovo čekali parkirani pored magistralnog puta Niš-Priština.

Sedam kamiona, koji su pre odluke Vlade Kosova da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije, stigli u međuzonu i dalje su između dva kontrolna punkta na administrativnoj liniji.

Većina vozaca kaže da su firme za koje rade pretrpele veliki gubitak.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.07.2011. 12:56
Srbi na kosovu su jos jedini PRAVI HEROJI! Sami protiv nata sami protiv siptara napusteni i izdani od Srba i Srbije ali ne daju se jos se bore i to cak civili sa specialcima. To su prave ljudine tu su pravi Srbi a ne ova gamad koja bi da podvije rep i bezi od naseg nasleđa da govore pa to je druga drzava mi idemo u eu ono pravo liberalno homosexualno razmisljanje i kukavicluk. Samo tako braco na kosovu samo napred znam da nije mnogo ali ako eksalira ja cu vam u pomoc i znam da ce nas jos mnogo stici a ova izdajnicka bagra i banda u beogradu nek se uvlaci fasistickom zapadu ali sve do jednom bagro odvratna sram vas bilo ni obraza ni hrabrosti ni casti nemate!
Utorak 26.07.2011. 17:24
Meni jesve ovo sumnjivo, Tadic je uvek van zemlje kada su ovako krupne stvari u pitanju.
Utorak 26.07.2011. 16:06
Борхане Тадићију ајде пошаљи још једног мамлаза као што је овај Стефановић,прича пред камером жваће жваку и по мало се сунча... Па сунце му хххем имаш ли имало мозга у тој твојој манекенској глави? Свакога дана све већа и већа срамота! Па докле бре више?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online