Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 26.07.2011.
21:12 >> 22:31h
RTS, Vestionline A

Pucanje na Srbe ''praktična demonstracija reda i zakona''

Premijer samoproklamovane republike Kosova Hašim Tači je večeras izjavio da je odluka Vlade Kosova "o uspostavljanju reda i zakona na severu Kosova" zasnovana na Ustavu Kosova i predstavlja ostvarivanje suverenita, ustavnosti i zakonitosti na Kosovu.

"Sinoć (u ponedeljak uveče) su specijalne jedinice Policije Kosova ovlašćene da počnu konkretno delovanje na uspostavljanju reda i zakona na prelazima 1 i 31, što je bio jedini cilj ove akcije. Sinoćnu akciju ne treba nikako shvatiti kao provokaciju i ishitrenu odluku, već kao akciju na uspostavljanju reda i zakona na celoj teritoriji Kosova", rekao je Tači.

"Izražavam poštovanje prema pripadnicima policije države Kosova zbog njihovog ličnog i profesionalnog angažovanja na sprovođenju reda i zakona", rekao je premijer.

Praktična demonstracija reda i zakona: Hašim Tači

Tači je izrazio poštovanje i prema pripadnicima Kfora koji su se "nesebično angažovali da obezbede mir i sigurnost". Obraćajujući se kosovskim Srbima, Tači je rekao da ono što je sinoć i danas preduzeto nije upereno protiv njih.

"To je u službi vaše sigurnosti, mira, stabilnosti i suživota svih građana Republike Kosovo. Mi, kao institucije, stremimo da i našim građanima koji žive na severu, ponudimo iste mogućnosti kao i svim drugim građanima Kosova, bez obzira na nacionalnu pripadnost", kazao je Tači.

Premijer je kazao da odluka Vlade Kosova, doneta u ponedeljak uveče, "nije bila

Neprihvatljiv potez Albanaca

 

Predsednik Srbije Boris Tadić označio je danas kao apsolutno neprihvatljivu akciju specijalnih snaga Kosovske policije na severu Kosova i Metohije, koju je nazvao upotrebom sile, upozoravajući da bilo kakav unilateralizam preti da potpuno uruši proces dijaloga Beograda i Prištine.

laka, ali je bila pravična. Bila je to neophodna odluka za delovanje. Kao premijer imam moralnu, ustavnu i zakonsku obavezu da donosim teške, ali pravične odluke. Ja sam ubeđen da smo doneli najpravedniju moguću odluku", izjavio je on.

Tači je rekao da smatra da institucije Kosova "ne mogu biti indiferentne i neograničeno tolerisati da jedan deo zemlje bude 'crna tačka' ne samo Kosova već i Evrope".

"Mi ne možemo da tolerišemo da se stalno dovodi u pitanje suverenitet Kosova i da se jedan deo domovine koristi za ilegalnu trgovinu što je u suprotnosti ne samo sa principima zakona i ustava zemlje, već i u punoj suprotnosti sa evropskim vrednostima i principima", rekao je Tači.

Privremeni premijer istakao je da je kosovska vlada htela da dijalogom o tehničkim
pitanjima sa Srbijom, rešava pitanja od značaja za bolji život građana i Kosova, i Srbije.

"Mi želimo dobrosusedske odnose i sa Srbijom, kao i sa svim zemljama regiona. Mi verujemo u dijalog i uvereni smo da se samo dijalogom mogu rešavati praktični problem", izjavio je Tači.

Premijer je građane Kosova pozvao na razumevanje, uzdržanost i da imaju poverenje u institucije zemlje.

"Nije se dogodilo ništa vanredno, ujedinjeni kao narod i politika, ubeđen sam da ćemo uspeti. Pozivam vas na jačanje građanskog i političkog jedinstva. Nećemo praviti kompromise ni sa kim kada su u pitanju naša bezbednost i naša ustavna i zakonska prava. Mi samo ostvarujemo naša ustavna i zakonska prava", kazao je Tači.

Kosovski premijer je pozvao Beograd da svoje delovanje prema Kosovu i državama regiona "ostvaruje na osnovu evropskih načela". Dobri odnosi Kosova i Srbije su u obostranom interesu ali i u interesu mira i stabilnosti na Balkanu i šire, rekao je on.

Tači je izjavio da je opredeljen i za dobre odnose sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali ne na uštrb interesa Kosova.

"Rekao sam da partnerstvo sa međunarodnim predstavnicima treba da čuvamo kao zenicu oka, ali Ustav i suverenitet moje zemlje su za mene i moje saradnike svetinja, i dosežu dalje od partnerstva i lojalnosti. Sinoćna izjava Vlade Kosova je praktična demonstracija reda i zakona, jasan dokaz našeg opredeljenja za borbu protiv kriminala, ilegalne trgovine i korupcije na svakom delu teritorije Republike Kosovo", kazao je premijer.

Posle njegovog izlaganja novinari nisu imali prilike da postavljaju pitanja.
 

Kako navodi RTS, prištinski sajt ''NewKosovaReport'' tvrdi da kosovska vlada ne priznaje sporazum o prelazima Brnjak i Jarinje koji su postigli Borislav Stefanović i komandant Kfora Erhard Biler.

Evropa je malo uradila za Kosmet

Nezavisni kosovski analitičar ranije je izjavila Besa Šaljimi da je uticaj EU na Prištinu u dijalogu sa Beogradom zanemariv, pošto je Kosovu Unija "dala veoma malo".

Šaljimi je Srni rekla da EU nije odobrila Kosovu početak liberalizacije viznog režima, kao ni ugovor o slobodnoj trgovini niti bilo kakvu evropsku perspektivu.

Ona je istakla da su prištinske vlasti zatvorile granične prelaze na severu Kosova i Metohije na pritisak biznismena i taj potez kosovske Vlade povezala je sa embargom na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Sve informacije o incidentu na severu Kosmeta možete pogledati ovde.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.07.2011. 21:38
taci- sluga satanin.
Utorak 26.07.2011. 21:57
Da se ne lažemo, ako Evropa nema alternativu onda mora da se poštuje i njena rezolucija o Kosmetu od 19 januara. Tamo lepo piše da Srbija mora da rasformira svoje organe na Kosmetu. To je vlast Srbije prihvatila i počela sastanke Stefanović - Tahiri sa Kuperom 8 marta. Onaj Tači samo dovodi stvari na svoje mesto i daje im pravo ime - Srbiju su izdali najviši organi vlasti u Skupštini Srbije. Oni nisu rekli NE nego prihvatili rezoluciju i počeli razgovore o uvođenju kosovskih vlasti.Dakle prvo treba otkinuti glavu žuto crvenoj aždaji u Beogradu, onda se vojno opremiti pa za par godina vratiti Kosmet. Kome nije jasno neka sedi na stiroporu ili gladuje dok se šiptari ne predomisle.
Utorak 26.07.2011. 21:37
Eh, šta smo mi dočekali..i to od ovih prljavih i izbečenih šiptara...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online