Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 27.07.2011.
10:43 >> 18:48h
Vestionline A

''Albanci ne poštuju dogovor''

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je danas da nije poštovan dogovor o sastavu ljudstva na prelazima na severu Kosova koji je u utorak postignut sa predstavnicima Kfora. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je policija u pripravnosti. Komandant KFOR-a Erhard Biler tvrdi da su na administrativnom prelazu u Jarinju postavljeni službenici srpske nacionalnosti. Portparol policije Brahim Sadriu kazao je za AP da su se kosovske snage povukle i predale kontrolu policiji i carinicima.

Šef pregovaračkog tima: Borko Stefanović
 

Stefanović je kazao da su, mimo dogovora, na prelaze dovedeni Albanci carinici i predstavnici pogranične policije.


''KFOR je uz pomoć helikoptera na jedan od administrativnih prelaza dovezao pripadnike kosovske carine i kosovske pogranične policije što je suprotno dogovoru i mi sada pokušavamo da nađemo rešenje koje će biti vraćanje na situaciju koju smo imali pre dva dana'', izjavio je Stefanović.

Pucano na hrvatske helikoptere?

 

Na dva hrvatska helikoptera iz sastava KFOR-a otvorena je vatra iz pešadijskog oružja na severu Kosova, javili su hrvatski mediji.

Reč je o dva transportna helikoptera, koje Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo već tri godine raspoređuje u misiji na Kosovu.

Hrvatski piloti nisu primetili da je na njih otvorena vatra, već su im to dojavile kopnene snage KFOR-a, koje su uočile vatru iz pešadijskog oružja u zoni leta dva helikoptera, kao i prilikom njihovog sletanja na severu Kosova.

 

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo i Protvivazdušna odbrana nisu pronašli nikakva oštećenja na helikopterima.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i Borislav Stefanović obišli su punkt Brnjak kod Zubinog Potoka i lično se uverili da su na tom administrativnom prelazu pripadnici kosovske granične policije i carine - čiji je dolazak na Brnjak bio povod za nove blokade okolnih puteva.

U jednom od objekata koji se nalaze na Brnjaku bilo je jedanaest pripadnika Kosovske pogranične policije i četiri kosovska carinika.

Na samom prelazu, situacija je naizgled uobičajena, a osim pripadnika policije Brnjak obezbeđuju i vojnici Kfora, koji su smešteni u neposrednoj blizini prelaza.

Šef srpskog pregovaračkog tima je kazo da je neophodno da se zadrže policijske strukture na administrativnim prelazima, a u pitanju su mahom Srbi pripadnici kosovske policije koji već tu rade.

''Očekujemo da se general Biler uskoro vrati sa konsultacija na koje je otišao i mi očekujemo da on dođe sa odgovorom na naš zahtev a to je da se sa prelaza Brnjak uklone pripadnici tzv. kosovske carine i da se sve vrati na pređašnju situaciju“, rekao je Stefanović.
 

Komandant Kfora nemački general Erhard Biler rekao je danas da su se kosovski policajci povukli sa severa Kosova, i da su na prelazima ka Srbiji službenici Kosova srpske nacionalnosti.

"Ja sam preuzeo sve predloge (šefa tima Vlade Srbije) Borislava Stefanovića, ovo nije moja operacija, ali ja sam tu da održavam red i mir. Jedinice ROSU su povučene sa severa i prema dogovoru poslali smo srpske službenike na prelaze i oni su tamo i sada", rekao je Biler novinarima u Zvečanu, gde je pregovarao sa Stefanovićem.

Jedinice specijalne policije povukle su se sa dva granična punkta sa Srbijom i predala ih graničnoj policiji i carinicima, potvrdio je agenciji AP portparol policije Brahim Sadriu.

"Policijska akcija je završena i specijalne policijske jedinice su se vratile u svoje baze", dodao je Sadriu.

Srbi propustili američki konvoj


Srbi koji su postavili blokadu kod Rudara, propustili su danas konvoj američkih snaga KFOR-a, koji su nosili cisterne sa vodom do njihove baze u Leposaviću. Kako nezvanično sazanjemo, Borislav Stefanović obratio se okupljenim Srbima na barikadama i zamolio da propuste samo taj konvoj.


Pošto su američke snage prošle, barikada je vraćena.

Potpredsednik Skupštine zajednice opština KiM Marko Jakšić istakao je da nema sumnje da iza kosovske akcije stoji međunarodna zajednica.

''Pošto su KFOR-ovim helikopterima specijalne jedinice ROSA prebačene u Jarinje i Brnjak, cela priča da iza ove akcije Vlade Hašima Tačija ne stoje zapadne zemlje i Euleks pada u vodu. Krajnji cilj, naravno, je da se uspostavi carina i da se time omeđi takozvana država'', izjavio je za ''Vestionline“ Jakšić.

Beograd i kosovski Srbi traže da se na prelaze vrate carinici Euleksa i pripadnici Policije Kosova srpske nacionalnosti koji su tu bili pre pokušaja kosovskih specijalaca da preuzmu

Blokiran magistralni put kod Leposavića

 

Magistralni put Mitrovica-Raška je danas blokiran kod Leposavića, jer su Srbi nasuli nekoliko desetina kubika peska i šuta.

 

Srbi su, kako javlja Tanjugov izveštač, u strahu da put ne bude iskorišćen za prolazak kosovskih specijalaca postavili barikadu.

 

Izveštac Tanjuga takođe javlja da se u toku prepodneva jedna helikopter sa pripadnicima kosovske policije spustio u bazu Kfora kod Jarinja, ali da su se policajci, posle protesta i okupljanja Srba, ponovo ukrcali u helikopter koji je potom odleteo.

prelaze ka Srbiji na kojima se nije poštovala odluka Vlade Kosova o zabrani uvoza robe iz Srbije.

Stefanović je pozvao okupljene građane da daju šansu pregovaračima da reše situaciju, odnosno da daju novu šansu Bileru.

"Kfor ne sme da bude instrumentalizovan od vlade u Prištini, oni su toga svesni i to ne dolazi u obzir", rekao je on.

"Dobro je da ste ovde i da u svakom momentu možete da vratite blokade na put, ali apelujem na vas da to još ne činite, dajte mu (Bileru) šansu da vrati ono što je obećao sinoć", rekao je Stefanović.

"Jarinje i Brnjak će ili biti kako su bili, ili nećemo više nikada imati istu situaciju na severu Kosova i Metohije, a bez toga nema Kosova i Metohije za Srbiju", rekao je Stefanović i naveo da će i otići na prelaze da se uveri ko su ljudi koji tamo rade.

Prema njegovim rečima, kriza se kreće u pravcu koji želi vlada u Prištini, a na srpskoj strani je da mudro reaguje. Tokom govora Stefanovića, Biler je razgovarao telefonom, a pretpostavlja se da je razgovarao sa predstavnicima prištinskih vlasti. Posle završetka tog razgovora ponovo je počeo pregovore sa Stefanovićem.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je posle prvog razgovora sa Bilerom da je on danas pogazio sve što je juče dogovoreno i da "samo sluša naređenja premijera Kosova Hašima Tačija i komande NATO".

"Danas nas ubeđuje da je to u interesu srpskog naroda", rekao je Pantić.

Vanredno stanje u Kosovskoj Mitrovici

 

Opštinsko veće severnog dela Kosovske Mitrovice uvelo je danas vanredno stanje u opštini zbog pogoršanje bezbednosne situacije na severu pokrajine, objavio je KIM radio i preneo da je u Zvečanu u toku sastanak šefa tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislava Stefanovića i komandanta Kfora Erharda Bilera.


Vanredno stanje podrazumeva ograničenje rada ugostiteljskih objekata na period od 7:00 do 15:00 sati, a u slučaju da se odluka Veća ne sprovede, prema prekršiocima biće preduzete predviđene zakonske mere.


Veće Kosovske Mitrovice zahteva od Vlade i predsednika Srbije i resornih ministarstava da shodno ustavnim ovlašćenjima preduzmu sve raspoložive mere radi zaštite teritorijalnog integriteta.

"Nadam se da će Srbija ovog puta stati iza nas, jer je ovo poslednji trenutak da se odbrani sever Kosova", rekao je predsednik opštine. Na Rudaru je okupljen veliki broj građana, ali oni za sada ne blokiraju saobraćaj. Putem prolazi veliki broj vozila Kfora. Među okupljenima je i vladika raško-prizrenski Teodosije.

 Redžepi: Dogovoreno sve sa KFOR-om

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi danas je izjavio da je sa Kforom dogovoreno da se pripadnici specijalnih jedinica policije Kosova povuku sa prelaza Jarinje i Brnjak ka Srbiji.

Kako je rekao, to je dogovoreno pošto su policajci završili zadatak zbog kog su bili poslati na sever Kosova.

"Specijalna jedinica je završila svoju misiju pošto je njihova misija bila povratak zakonitosti na prelazima 1 i 31 (Brnjak i Jarinje)", rekao je Redžepi za KTV. Prema njegovim rečima, na prelazima Brnjak i Jarinje su raspoređeni pripadnici policije i carine, Srbi i Albanci, koji imaju podršku Kfora.

Redžepi je naveo da će kosovski policajci i carinici jedno vreme, "do poboljšanja situacije", na prelaze odlaziti helikopterima Kfora i dodao da će raditi produženo, odnosno 12 sati dnevno. Kosovski ministar je potvrdio da je situacija na severu mirna i da tokom noći nije bilo problema i incidenata.

Dačić: Policija je u pripravnosti

Sve jedinice MUP-a koje se nalaze u blizini administrativne linije sa Kosovom, nalaze se u povećenom stepenu pripravnosti, ali to ne znači ništa posebno u odnosu na neke ranije periode, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Sigurno je da su sva dešavanja, koja mogu da ugroze mir i stabilnost i prenesu nestabilnost preko administrativne linije, značajna za jedinice MUP, rekao je Dačić.

SNP ''1389'' organizuju protest

 

Srpski narodni pokret ''1389'' najavio je večeras da će u 19 sati organizovati na Trgu republike skup podrške ''ljudima sa Kosmeta''.

On je rekao da je situacija na severu Kosova mirna, iako je došlo do prebacivanja nekih jedinica helikopterima Kfora na prelaze Jarinje i Brnjak, ali Srbi nisu dozvolili njihovo razmeštanje.

Dačić je dodao da postoje indicije da je to prebacivanje obavljeno hrvatskim helikopterima iz sastava Kfora, ali da nije sigurno da li se radi o pripadnicima kosovske policije carine ili nekim drugim.

Kfor ne može, po našem mišljenju, da na taj način omogućava izvršenja odluka prištinskih vlasti, istakao je Dačić i ocenio da odgovornost za situaciju na severu Kosova, pored prištinskih vlasti, sigurno snosi i međunarodna zajednica.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.07.2011. 10:48
Шта је суштина договора хоће ли роба из Србије и БиХ несметано пролазити царину или не!
Sreda 27.07.2011. 11:00
Да ли треба цео српски народ да јавно честита Борку Стефановићи? Па до овога није смело ни да дође, а нажалост је дошло лошом политиком нашег феша преговарачког тима и осталих српских званичника! Морали су да знају у какву "игру" улазе када су кренули у диалоге са Приштином и Албанцима, али ми увек поступамо некако наивно... Само се питам где су сада све те земље које су подржавале хапшење Срба и одвођење у Хаг! Зашто сада не стану уз Србију?
Sreda 27.07.2011. 11:02
Како су рањени Срби? Како је онај претучени дечко?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online